POR Axa 3 DMI 3.3 Eligibilitatea proiectelor

Data: 6 aprilie 2011   Ora: 10:36

Proiectul reprezinta o serie de activitati si o investitie de resurse pe o perioada determinata menite sa raspunda unei nevoi reale si sa conduca la realizarea unui obiectiv/set de obiective precise. Proiectul propus in Cererea de finantare poate fi considerat eligibil in cadrul POR, adica poate fi co-finantat din fonduri structurale (FEDR) si/sau de la bugetul de stat, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:

Proiectul se incadreaza in categoriile de operatiuni ale Axei prioritare 3,  domeniului major de interventie 3.3, respectiv

- Achizitionare de vehicule si echipamente specifice pentru bazele operationale regionale si judetene, pentru interventii in situatii de urgenta

Proiectul implementeaza activitatea „Achizitionare de vehicule si echipamente specifice necesare bazelor operationale regionale si judetene, pentru interventii in situatii de urgenta”.

Atentie! Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati. In acest sens, recomandam consultarea Listei cheltuielilor eligibile de la capitolul II.3.3.

Valoarea totala a proiectului

Valoarea totala a proiectului este cuprinsa intre minim 10 000 000 lei si maxim 50 000 000 lei

Atentie! Valoarea totala a proiectului reprezinta suma cheltuielilor eligibile si neeligibile inclusiv a TVA aferenta

Proiectul respecta legislatia in domeniul egalitatii de sanse, protectiei mediului, eficientei energetice, al ajutorului de stat si achizitiilor publice.

Promovarea egalitatii de sanse si a nondiscriminarii si dezvoltarea durabila (protectia si imbunatatirea mediului inconjurator si cresterea eficientei energetice) sunt prioritati agreate la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, incorporate, sub diferite forme, in toate politicile Uniunii Europene.

Angajamentele Romaniei in ceea ce priveste implementarea acestor prioritati se reflecta si in sprijinirea acelor proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si promovare a egalitatii de sanse.

Solicitantul este obligat sa asigure egalitatea de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criterii de sex, apartenenta la grupuri minoritare, rasa, religie, dizabilitati etc, in regulamentele de organizare si functionare si in regulamentele interne ale unitatilor. Solicitantul se va asigura ca principiul egalitatii de sanse este respectat si in cazul implementarii contractelor de lucrari/servicii pe care le va incheia in vederea realizarii obiectivelor proiectului propus spre finantare.

Dezvoltarea durabila reprezinta dezvoltarea care corespunde necesitatilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.

Durabilitatea pleaca de la ideea ca activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resurse.

Protectia mediului reprezinta o obligatie a tuturor persoanelor juridice, principalele actiuni care trebuie intreprinse fiind enumerate la Art. 94 si Art. 96 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului cu completarile si modificarile ulterioare.

Proiectele selectate pentru finantare trebuie sa respecte principiile dezvoltarii durabile, in conformitate cu legislatia nationala/comunitara relevanta, in vigoare.  

Cresterea eficientei energetice reprezinta imbunatatirea eficientei utilizarii energiei datorita schimbarilor tehnologice, de comportament si/sau economice. Masurile de crestere a eficientei sunt toate acele actiuni care, in mod normal, conduc la o crestere a eficientei energetice ce poate fi verificata, masurata sau estimata.

In ceea ce priveste achizitia de bunuri/servicii/lucrari in vederea implementarii proiectului, este obligatorie respectarea legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice (OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare).

Cheltuielile in legatura cu contracte de furnizare/servicii/lucrari, derulate in vederea implementarii proiectului, nu pot fi recunoscute ca eligibile si nu pot fi, in consecinta, cofinantate, daca procedura de atribuire a acestor contracte nu a respectat legislatia in domeniul achizitiilor publice.

Atentie! Sectiunea 3 „Concordanta cu politicile UE si legislatia nationala” din Formularul Cererii de finantare contine recomandari privind modul in care solicitantii pot sa faca dovada respectarii aspectelor de mai sus.

Atentie! Modul in care vor fi respectate principiile si legislatia in domeniul temelor orizontale, va fi monitorizat atat pe durata de implementare a proiectului cat si dupa finalizarea acestuia.

Solicitantul nu va desfasura activitati economice in scopul obtinerii de venituri din echipamentele achizitionate prin proiect, prin acordarea dreptului de utilizare a acestora catre terte parti.   (echipamentele care fac obiectul proiectului finantat prin fonduri publice in cadrul POR 2007-2013 nu pot fi utilizate in alt scop/ cu alta destinatie decat cea principala).

Durata de implementare a proiectului

Durata de implementare a activitatilor proiectului (perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data finalizarii ultimei activitati prevazute in cadrul proiectului) nu depaseste data de 31.07.2015.

Echipamentele solicitate pentru a fi achizitionate prin proiect se regasesc pe lista necesarului de echipamente elaborata  de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Echipamentele solicitate a fi achizitionate prin proiect trebuie sa se incadreze in categoriile prezentate in Anexa nr. 2 la Ghidul solicitantului.

Criterii de evaluare

Criteriile de evaluare  vizeaza urmatoarele aspecte:

1.    Contributia proiectului la realizarea obiectivelor POR

Proiectul va fi evaluat avand in vedere urmatoarele aspecte (subcriterii):

- Masura in care proiectul imbunatateste accesul populatiei din regiune/judet la serviciile de siguranta publica si interventii in situatii de urgenta

- Masura in care proiectul imbunatateste capacitatea de interventie in situatii de urgenta, in regiune/judet.

2.    Calitatea, maturitatea si  sustenabilitatea  proiectului

- Calendarul achizitiilor publice este realist si corelat cu activitatile proiectului si perioada de implementare

- Obiectivele proiectului sunt clare si pot fi atinse

- Activitatile proiectului sunt clar identificate si detaliate

- Activitatile proiectului sunt strans corelate in cadrul calendarului de realizare, cu atributiile membrilor echipei de proiect

- Grupurile tinta sunt corect identificate

- Justificarea proiectului are la baza concluziile planurilor de analiza si acoperire a riscurilor

- Bugetul este complet

- Bugetul proiectului este corelat cu activitatile prevazute si cu resursele alocate/estimate

- Costurile de implementare sunt realiste (corect estimate) si necesare pentru implementarea proiectului

- Sustenabilitatea proiectului dupa incetarea finantarii nerambursabile - Solicitantul dovedeste capacitatea financiara a utilizatorului de a asigura adapostirea, depozitarea, mentinerea, intretinerea si functionarea echipamentelor achizitionate, dupa incheierea proiectului si incetarea finantarii nerambursabile. Utilizatorul echipamentelor dispune de personal suficient si calificat pentru operarea echipamentelor.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora