- » Info Financiar
- » Programul Operational Regional
- » Axa prioritara 2
- » POR Axa 2 Intocmirea bugetului
POR Axa 2 Intocmirea bugetului
Data: 14 decembrie 2010 Ora: 16:52In completarea Sectiunii 4 „Finantarea proiectului” din Cererea de finantare, solicitantul va tine cont de criteriile de eligibilitate a cheltuielilor si stabilirea contributiei proprii, detaliate mai jos.
CRITERIILE DE ELIGIBILITATE A CHELTUIELILOR
O cheltuiala poate fi considerata drept cheltuiala eligibila pentru cofinantare (rambursare in limita stabilita) in cadrul POR, daca indeplineste cumulativ urmatoarele criterii :
- este efectiv platita intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2015
In cazul cheltuielilor efectuate inainte de data depunerii Cererii de finantare, nu se vor anexa la formularul Cererii de finantare facturi, ordine de plata etc., ca dovada a efectuarii respectivelor cheltuieli. Acestea vor face obiectul cererilor de rambursare si se vor transmite dupa data semnarii contractului de finantare, in conditiile prevazute in cadrul contractului de finantare.
Identificarea cheltuielilor efectuate inainte de data depunerii Cererii de finantare, se va face la Sectiunea 3.4 „Achizitii publice” din Formularul Cererii de finantare.
- este insotita de facturi, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalenta facturilor, pe baza carora cheltuielile sa poata fi auditate si identificate.
- este in conformitate cu prevederile Contractului de finantare, incheiat de catre Autoritatea de management, prin intermediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (in calitate de Organism intermediar).
- este conforma cu prevederile legislatiei nationale si comunitare, in special in ceea ce priveste: regimul achizitiilor publice, prin respectarea normelor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare, este mentionata in lista cheltuielilor eligibile de mai jos.
Lista cheltuielilor eligibile este realizata in baza Ordinului comun al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 607/25.07.2007 si al ministrului economiei si finantelor nr. 914/ 13.07.2007 pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura” in cadrul axei prioritare „Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale” din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 571/21.08.2007 precum si a Ordinului comun nr. 1141/2419/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor si al ministrului economiei si finantelor nr. 607/914/2007 pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie "Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane - inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura" in cadrul axei prioritare "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale" din cadrul Programului operational regional 2007 – 2013, publicat in Monitorul Oficial Nr. 18/10.01.2008.
CAP. 1 Cheltuieli eligibile pentru obtinerea si amenajarea terenului
1.1. Obtinerea terenului: Cheltuielile efectuate pentru achizitia si exproprierea de terenuri sunt considerate eligibile in limita a 10% din valoarea totala eligibila a proiectului, cu respectarea prevederilor art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007.
1.2. Amenajarea terenului: se includ cheltuielile efectuate la inceputul lucrarilor pentru pregatirea amplasamentului si care constau in demontari, defrisari, evacuari materiale rezultate, devieri retele de utilitati din amplasament, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizarii lucrarilor pentru investitia de baza), devieri de cursuri de apa.
1.3. Amenajari pentru protectia mediului: se includ cheltuielile efectuate pentru lucrari si actiuni de protectia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dupa terminarea lucrarilor, precum: plantare de copaci, reamenajare de spatii verzi.
CAP. 2 Cheltuieli eligibile pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului
Cheltuielile eligibile pentru asigurarea utilitatilor includ cheltuielile cu lucrarile efectuate in structura drumului pentru asigurarea utilitatilor publice.
CAP. 3 Cheltuieli eligibile pentru proiectare si asistenta tehnica
(maxim 5% din valoarea eligibila a proiectului)
3.1. Studii de teren: se cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice si de stabilitate a terenului pe care se amplaseaza obiectivul de investitie.
3.2. Obtinere avize, acorduri si autorizatii
Se includ cheltuielile pentru:
- obtinerea/prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism, taxa pentru obtinerea/ prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire conform legii;
- obtinerea avizelor si acordurilor pentru racorduri si bransamente la retele publice de apa, canalizare, gaze, termoficare, energie electrica, telefonie etc.;
- obtinerea acordului de mediu;
- obtinerea avizului PSI;
3.3. Proiectare si inginerie
In categoria cheltuielilor eligibile privind proiectarea si ingineria se includ, cu respectarea prevederilor art. 9 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007, cheltuielile efectuate pentru:
- elaborarea tuturor fazelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie);
- plata verificarii tehnice a proiectarii;
- elaborarea documentatiilor necesare obtinerii acordurilor, avizelor si autorizatiilor aferente obiectivului de investitie, documentatii ce stau la baza emiterii avizelor si acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentatii urbanistice, studii de impact, studii de trafic, studii/expertize de amplasament.
3.4. Consultanta
Se includ cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:
- plata serviciilor de consultanta la elaborarea studiilor de piata si de evaluare;
- plata serviciilor de consultanta in domeniul managementului proiectului finantat.
- plata serviciilor de consultanta/asistenta juridica in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau aplicarii procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica.
3.5. Asistenta tehnica
Se includ cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:
- asistenta tehnica din partea proiectantului, in cazul cand aceasta nu intra in tarifarea proiectarii;
- asigurarea supravegherii executiei prin inspectori de santier desemnati de autoritatea contractanta;
CAP. 4 Cheltuieli eligibile pentru investitia de baza
CAP. 5 Alte cheltuieli eligibile
5.1. Organizare de santier
Se cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare contractantului in vederea crearii conditiilor de desfasurare a activitatii de constructii-montaj.
5.1.1. Lucrari de constructii si instalatii aferente organizarii de santier
Se cuprind cheltuielile legate de lucrari de nivelari ale terenurilor naturale, dezafectari locale de cai de comunicatie sau constructii, bransarea la utilitati, realizarea de cai de acces.
5.1.2. Cheltuieli conexe organizarii de santier
Se cuprind cheltuielile pentru: obtinerea autorizatiei de executie a lucrarilor de organizare de santier, taxe de amplasament, inchirieri semne de circulatie, intreruperea temporara a retelelor de transport sau distributie de apa, canalizare, agent termic, energie electrica, gaze naturale, a circulatiei rutiere, cai ferate, navale sau aeriene, contractele de asistenta cu politia rutiera, contracte temporare cu furnizorii de utilitati, cu unitati de salubrizare.
5.2. Cote legale
Se cuprind, dupa caz: cota aferenta inspectiei pentru controlul calitatii lucrarilor de constructii, cota pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si pentru autorizarea lucrarilor de constructii, cota aferenta Casei Sociale a Constructorilor.
5.3. Cheltuieli diverse si neprevazute
Cheltuielile diverse si neprevazute se considera eligibile daca sunt detaliate prin documente justificative corespunzator si doar in limita a maximum 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli mentionate la CAP.4 in functie de natura si de complexitatea lucrarilor. In limita procentului stabilit se acopera, dupa caz, cheltuielile rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice, cantitati suplimentare pentru realizarea lucrarilor, utilaje sau dotari ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de autoritatea contractanta.
CAP. 6 Cheltuieli eligibile aferente implementarii proiectului
6.1. Cheltuieli de audit – se cuprind costurile legate de auditarea proiectului;
6.2. Cheltuieli cu publicitatea si informarea – se cuprind costurile legate de activitatile de publicitate si informare realizate in conformitate cu prevederile Manualului de identitate vizuala POR.
Amortizarea este considerata cheltuiala eligibila in conditiile respectarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 759/2007 .
Atentie ! : Solicitantii ale caror proiecte au fost pregatite din alte surse decat cele proprii (precum HG nr. 811/ 2006, HG 1424/ 2007, PHARE, UNDP, acorduri bilaterale, etc) trebuie sa includa cheltuielile aferente pregatirii in bugetul proiectului ca si cheltuieli neeligibile (punctul 4.1 Bugetul proiectului din cadrul cererii de finantare). La punctul 4.2 Surse de finantare a proiectului din cererea de finantare, pentru liniile I a si II b, se va trece valoarea totala a cheltuielilor neeligibile ale proiectului si se va insera o nota in care se va face mentiunea: „Valoarea totala a cheltuielilor neeligibile suportate din alte surse este de < valoare lei>lei, reprezentand <se enumera tipul de cheltuieli : SF/PT/ SF si PT> din cadrul <denumire program/ proiect/ act normativ>.
Orice cheltuiala care nu se regaseste in lista cheltuielilor eligibile va fi considerata drept cheltuiala neeligibila pentru cofinantare prin POR. Urmatoarele categorii de cheltuieli nu sunt eligibile:
- taxa pe valoarea adaugata;
- dobanda si alte comisioane aferente creditelor;
- cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;
- dezafectarea centralelor nucleare;
- achizitia de echipament second-hand;
- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;
- operarea obiectivelor de investitii
Contributia proprie a solicitantului
Contributia proprie reprezinta procentul din valoarea cheltuielilor eligibile care va fi suportat de catre Beneficiarul proiectului.
Orice cheltuiala neeligibila precum si orice cheltuiala suplimentara (conexa) ce va aparea in timpul implementarii proiectului va fi suportata de catre solicitant/ beneficiar.
In cadrul POR, contributia in natura nu este eligibila.
Marimea contributiei proprii a solicitantului, precum si conditiile de eligibilitate ale cheltuielilor vor fi avute in vedere in completarea bugetului proiectului, respectiv Sectiunea 4. „Finantarea proiectului” din Formularul Cererii de finantare.
Atentie ! : Procentul minim al contributiei proprii a solicitantului se aplica la valoarea cheltuielilor eligibile.