Politica de ocupare si politica sociala a UE

Data: 3 decembrie 2010   Ora: 18:20

Documentele startegice ce prevad principalele directii ale politicii de ocupare si ale politicii sociale

La nivelul Uniunii Europene, principalele directii ale politicii de ocupare si ale politicii sociale sunt prevazute de urmatoarele documente strategice:

- Agenda Lisabona

- Strategia Lisabona Revizuita

- Liniile directoare integrate pentru crestere economica si ocupare 2005-2008.

AGENDA LISABONA

Adoptata la Consiliul European de la Lisabona din martie 2000, stabileste ca pana in 2010 Uniunea Europeana sa devina cea mai dinamica si competitiva economie bazata pe cunoastere, capabila sa genereze  crestere economica sustenabila, sa creeze locuri de munca mai multe si mai bune si o mai mare coeziune sociala. In vederea atingerii acestui obiectiv, strategia propune cresterea investitiilor in educatie, cercetare, ocuparea fortei de munca, mediu. Totodata, s-au stabilit ca obiective atingerea, pana in 2010, a unei rate generale de ocupare de 70% si a unei rate de ocupare de 60% in randul femeilor.

Consiliul European de la Stockholm din martie 2001 a propus tinte intermediare pentru atingerea obiectivelor Lisabona. In ceea ce priveste rata generala de ocupare, s-a stabilit ca pana in luna ianuarie 2005 aceasta sa se situeze la 67%, iar rata de ocupare in randul femeilor sa inregistreze 57%. De asemenea, in vederea incurajarii imbatranirii active, s-a stabilit ca tinta pentru anul 2010 o rata de ocupare in randul populatiei varstnice (55-64 ani) de 50%.

STRATEGIA LISABONA REVIZUITA

In martie 2005, Consiliul European de primavara reunit la Bruxelles a analizat rezultatele obtinute in implementarea Agendei Lisabona si a lansat Strategia Lisabona Revizuita, prin care se reafirma angajamentul de a sustine dezvoltarea durabila si de a moderniza modelul social european, bazat pe dinamism economic, coeziune sociala si responsabilitate fata de mediu.

LINIILE DIRECTOARE INTEGRATE PENTRU CRESTERE ECONOMICA SI OCUPARE 2005 - 2008

Aceste linii directoare stabilesc  directii concrete privind cresterea participarii si mentinerii pe piata muncii, promovarea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor, cresterea investitiilor in capitalul uman prin educatie si imbunatatirea abilitatilor.

Modul in care fiecare Stat Membru implementeaza la nivel national aceste linii directoare se reflecta in Programul National de Reforma (PNR). PNR este atat un document de raportare, cat si de planificare, prezentand in acelasi timp progresele realizate in ultimele 12 luni, precum si actiunile care vor fi intreprinse in urmatoarele 12 luni. In prezent, Guvernul Romaniei pregateste Programul National de Reforme 2007 - 2010.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora