Glosar fonduri structurale Litera C

Data: 6 decembrie 2010   Ora: 18:25

Glosar fonduri structurale - Litera C - Termeni de specialitate

Cadrul de Sprijin Comunitar - Reprezinta documentul aprobat de Comisia Europeana, negociat in prealabil cu Romania ca stat membru, in urma evaluarii Planului National de Dezvoltare. Cadrul de Sprijin Comunitar contine contributia din fondurile structurale si celelalte resurse financiare pentru realizarea prioritatilor si masurilor continute in Planul National de Dezvoltare.  Prevederile acestui document se implementeaza prin intermediul programelor operationale.

Cai si mijloace de acces - Elementele prin care se asigura accesul in cladirile publice si care asigura posibilitatea deplasarii persoanelor cu handicap in interiorul cladirii.

Candidat - Oricare operator economic care a depus candidatura in cazul unei proceduri de licitatie restransa, negociere sau dialog competitiv.

Candidatura - Documentele prin care un candidat isi demonstreaza situatia personala, capacitatea de exercitare a activitatii profesionale, situatia economica si financiara, capacitatea tehnica si profesionala, in vederea obtinerii invitatiei de participare pentru depunerea ulterioara a ofertei, in cazul aplicarii unei proceduri de licitatie restransa, negociere sau dialog competitiv.

Capitalul de risc - Reprezinta ‘finantarea echitabila a companiilor in fazele de demarare si dezvoltare a afacerilor’.

Cerinte educative speciale - Necesitatile educationale suplimentare, complementare obiectivelor generale ale educatiei adaptate particularitatilor individuale si celor caracteristice unei anumite deficiente sau tulburari/dificultati de invatare, precum si o asistenta complexa de tip medical, social, etc.

Cheltuiala publica - Orice participare publica la finantarea unor operatiuni, provenita din bugetul statului, al autoritatilor regionale sau locale, din bugetul general al Comunitatii Europene privind Fondurile Structurale, Fondul de Coeziune, sau orice alta cheltuiala similara. Orice participare la finantarea unor operatiuni, provenind din bugetul organismelor de drept public sau al asociatiilor formate din una sau mai multe autoritati regionale, locale sau din organisme de drept public, care actioneaza in conformitate cu Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 31 martie 2004, privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, bunuri si servicii este considerata cheltuiala similara.

Cheltuieli conexe proiectului - Cheltuielile care intervin in derularea proiectelor finantate din instrumentele structurale, implementate de organisme, autoritati, institutii sau societati comerciale din sectorul public, unitate administrativ-teritoriala, organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, cheltuieli fara de care proiectul nu poate fi implementat si care nu pot fi finantate din instrumente structurale.

Cheltuieli eligibile - Cheltuielile realizate de catre un beneficiar, aferente proiectelor finantate in cadrul programelor operationale, care pot fi finantate atat din instrumente structurale, cat si din bugetul de stat si/sau contributia proprie a beneficiarului.

Cheltuieli generale de administratie - Reprezinta cheltuielile efectuate pentru functionarea de ansamblu a beneficiarului si care nu pot fi atribuite direct unei anumite activitati din cadrul operatiunii. Lista tipurilor de cheltuieli cuprinse in aceasta categorie se elaboreaza de fiecare autoritate de management si se aproba prin ordin comun al ministrului coordonator al autoritatii de management si al ministrului economiei si finantelor.

Cheltuieli neeligibile - Cheltuielile inerente realizarii proiectelor finantate din instrumente structurale in cadrul programelor operationale, care nu pot fi finantate din instrumentele structurale, conform reglementarilor comunitare si nationale.

Circuitul auditului - Stabilirea fluxurilor informatiilor, atributiile si responsabilitatile referitoare la acestea, precum si arhivarea documentatiei justificative complete, pentru toate stadiile desfasurarii unei actiuni, care sa permita totodata reconstituirea operatiunilor de la suma totala pana la detalii individuale si invers.

Cofinantare - Finantarea unui program, proiect, subproiect, obiectiv si altele asemenea, partial prin credite bugetare, partial prin finantarea provenita din surse externe.

Cofinantare privata - Orice contributie la finantarea cheltuielilor eligibile, alta decat cea prevazuta la lit. k), aferenta proiectelor finantate in cadrul programelor operationale.

Cofinantare publica - Sumele alocate in bugetele prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea finantelor publice nr. 500/2002, cu modificarile ulterioare, si la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, respectiv in bugetele organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, dupa caz, pentru finantarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor finantate in cadrul programelor operationale.

Colectivitatea locala - Reprezinta totalitatea locuitorilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala, cu interese, credinte sau norme de viata commune.

Comitetul de Monitorizare - Organismul care asigura coordonarea instrumentelor structurale, precum si urmarirea eficacitatii si calitatii implementarii asistentei comunitare, modul de utilizare si impactul acesteia, cu respectarea prevederilor comunitare in materie.

Comunitatea locala - Reprezinta membrii organizati ai colectivitatii locale, formele de asociere a acestora, institutiile administratiei publice locale, precum si alte institutii publice ori private din domeniul educatiei, sanatatii sau altele asemenea.

Concurent - Oricare operator economic care a prezentat un proiect in cadrul unui concurs de solutii.

Conformitate - Caracteristica unei operatiuni, a unor acte sau fapte administrative produse in cadrul unei entitati publice de a corespunde politicii asumate in mod expres in domeniul respectiv de catre entitatea in cauza sau de catre o autoritate superioara acesteia, potrivit legii.

Constatare administrativa sau juridica primara - O prima evaluare scrisa de catre o autoritate competenta, administrativa sau  juridica, in care se concluzioneaza, pe baza unor anumite fapte, ca s-a comis o neregula, fara a se elimina posibilitatea ca aceasta concluzie sa trebuiasca a fi ulterior revizuita sau retrasa ca rezultat al evolutiei procedurii administrative sau juridice.

Constatarea existentei creantelor bugetare rezultate din nereguli - Activitatea prin care se verifica, se stabileste si se individualizeaza obligatia de plata sub forma unui titlu de creanta.

Contract de achizitie publica - Contractul care include si categoria contractului sectorial, astfel cum este definit la art. 229 alin. (2), cu titlu oneros, incheiat in scris intre una sau mai multe autoritati contractante, pe de o parte, si unul sau mai multi operatori economici, pe de alta parte, avand ca obiect executia de lucrari, furnizarea de produse sau prestarea de servicii, in sensul prezentei ordonante de urgenta.

Contract de concesiune de lucrari publice - Contractul care are aceleasi caracteristici cassi contractul de lucrari, cu deosebirea ca in contrapartida lucrarilor executate contractantul, in calitate de concesionar, primeste din partea autoritatii contractante, in calitate de concedent, dreptul de a exploata rezultatul lucrarilor pe o perioada determinata sau acest drept insotit de plata unei sume de bani prestabilite.

Contract de concesiune de servicii - Contractul care are aceleasi caracteristici ca si contractul de servicii, cu deosebirea ca in contrapartida serviciilor prestate contractantul, in calitate de concesionar, primeste din partea autoritatii contractante, in calitate de concedent, dreptul de a exploata serviciile pe o perioada determinata sau acest drept insotit de plata unei sume de bani prestabilite.

Contract de finantare - Reprezinta documentul juridic prin care se acorda asistenta financiara nerambursabila aferenta unei operatiuni in scopul atingerii obiectivelor axei prioritare dintr-un program operational si care stabileste drepturile si obligatiile partilor.

Contractant - Ofertantul care a devenit, in conditiile legii, parte intr-un contract de achizitie publica.

Contracte individuale de munca cu timp partial - Angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata.

Contributia nationala - Totalul sumelor cheltuite in cadrul implementarii programelor operationale, fiind formata din cofinantarea publica, cheltuielile conexe si cheltuielile neeligibile.

Control financiar preventiv - Activitatea prin care se verifica legalitatea si regularitatea operatiunilor efectuate pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, inainte de aprobarea acestora.

Control financiar public intern - Intregul sistem de control intern din sectorul public, format din sistemele de control ale entitatilor publice, ale altor structuri abilitate de Guvern si dintr-o unitate centrala care este responsabila de armonizarea si implementarea principiilor si standardelor de control si audit.

Control intern - Ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si cu reglementarile legale, in vederea asigurarii administrarii fondurilor in mod economic, eficient si eficace; acesta include, de asemenea, structurile organizatorice, metodele si procedurile.

Creantele bugetare rezultate din nereguli - Sume de recuperat la bugetul general al Comunitatilor Europene sau la bugetele administrate de acestea ori in numele lor, precum si/sau la bugetele de cofinantare aferente, ca urmare a utilizarii necorespunzatoare a fondurilor comunitare si a sumelor de cofinantare aferente.

Credit bugetar - Suma aprobata prin buget, reprezentand limita maxima pana la care se pot ordonanta si efectua plati in cursul anului bugetar pentru angajamentele contractate in cursul exercitiului bugetar si/sau din exercitii anterioare pentru actiuni multianuale, respectiv se pot angaja, ordonanta si efectua plati din buget pentru celelalte actiuni.

Credit de angajament - Limita maxima a cheltuielilor ce pot fi angajate in timpul exercitiului bugetar, in limitele aprobate.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora