Dobanda depozitului la termen

Dobanda unui depozit la termen este venitul obtinut in schimbul utilizarii de catre banca a mijloacelor banesti ale deponentului.

Rata dobanzii depozitului poate fi fixa (se stabileste la momentul deschiderii contului de depozit si ramane aceeasi pe durata intregii perioade de constituire a depozitului) sau variabila (se poate modifica de catre banca in functie de situatia de pe piata).

Dobanda depozitului se calculeaza zilnic, dar se plateste anticipat, lunar, trimestrial, anual sau la expirarea termenului de depozitare. La depozitele cu capitalizare, rata dobanzii se calculeaza in fiecare luna nu doar la suma depozitata, ci si la dobanda acumulata deja.

Ratele dobanzii pentru depozitele la termen depind de perioada pentru care s-a facut depozitul si difera de la banca la banca. Ratele dobanzii se pot modifica in functie de nivelul inflatiei, de evolutia de ansamblu a dobanzilor pe piata sau a dobanzii practicate de alte banci.

Rata dobanzii poate fi diferita in functie de client – persoana fizica sau juridica. Dobanda se calculeaza pentru o luna de 30 de zile, luandu-se in considerare rata dobanzii pentru un an de 360 de zile.

In cazul in care clientul isi retrage banii inainte de termenul pentru care a constituit depozitul in cont, dobanda se calculeaza aplicandu-se rata dobanzii pentru conturile curente (pentru toata perioada pana in momentul retragerii). Rata dobanzii la conturile de depozit la termen este mai mare decat rata dobanzii la conturile curente. Acest lucru incurajeaza investitorii sa-si pastreze banii sub forma de depozite la termen.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »