Servicii bancare

Bancile furnizeaza clientilor sai (persoane fizice si juridice) urmatoarele tipuri de servicii:

1. Deschiderea de conturi bancare

O banca atrage bani de la clientii sai, platindu-le in schimb dobanda pentru depozitele constituite. Plata acestor dobanzi este o cheltuiala pentru banca.

Atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice, bancile deschid urmatoarele tipuri de conturi:

-conturi curente (la vedere) in lei si/sau valuta, conturi in care titularii pot face operatiuni de incasari si plati curente.

-conturi de depozit (la termen) in lei si/sau valuta, conturi in care depunerile se fac pentru un anumit termen, perioada in care titularii nu pot efectua nici depuneri in cont, nici plati in aceste conturi

-conturi de economii (acumulare) in lei si/sau valuta, conturi in care se pot face depuneri si retrageri intr-o anumita limita.

In functie de anumite activitati specifice, pentru clientii persoane juridice, bancile mai deschid si alte tipuri de conturi, cum sunt:

-conturi blocate, in care sunt depuse sume in lei/valuta, reprezentand capitalul social necesar constituirii unei societati comerciale. Dupa ce clientul prezinta la banca dovanda inregistrarii la Registrul Comertului, contul e deblocat, iar sumele sunt virate in contul curent al societatii.

-conturi blocate cu destinatie speciala sunt conturi in care disponibilitatile titularului sunt temporar blocate, in raport de o anumita operatie, ca masura de protectie pentru banca si pentru buna desfasurare a unor obligatii de plata catre strainatate (acreditive, garantii etc).

-conturi pentru credite, destinate sa evidentieze creditele acordate de banca clientilor si din care urmeaza ca acestia sa dispuna plati

-conturi cu suma dobandita prin participare la licitatiile valutare evidentiaza sumele in lei sau valuta rezultate din operatiunile de vanzare/cumparare de valuta sau lei pe piata interbancara, ordonate de client si efectuate de banca in contul acestuia.

2. Credite

Bancile imprumuta clientilor sai persoane fizice sau juridice sume de bani pentru finantarea afacerilor, pentru nevoi personale, pentru investitii, pentru achizitia de imobile, autovehicule etc.

Clientul trebuie sa plateasca comisioane pentru analizarea de catre banca a oportunitatii acordarii creditului si o dobanda pentru creditul primit. Aceste tarife si dobanzi reprezinta un venit pentru banca.

3. Servicii privind transferul fondurilor

Bancile furnizeaza servicii privind platile prin transferul fondurilor 9atat electronic, cat si prin instrumente de plata) in numele si la cererea clientilor lor. Banca percepe un comision pentru acest serviciu, care variaza in functie de valoarea sumei si tehnica de transfer a banilor.

4. Schimb valutar

Bancile pot asigura clientilor posibilitatea de a procura majoritatea valutelor tarilor lumii.

5. Cecurile de calatorie

Un cec de calatorie cuprinde promisiunea unei banci de a plati o suma de bani oricarei persoane ce poseda fila de cec de la persoana in numele careia a fost emis cecul.

6. Plati privind derularea cheltuielilor guvernamentale

bancile efectueaza plati in numele guvernului, in special cele privind finantarea unor proiecte de investitii de stat.

7. Incasarea taxelor si amenzilor

Persoanele care trebuie sa plateasca taxe si amenzi pot folosi sistemul bancar, pentru plata sumelor datorate diferitelor institutii sau chiar statului.

8. Constituirea de garantii bancare

la banci se pot constitui sume in depozit cu rol de garantie, care sunt pastrate pe perioada solutionarii unor diferende judiciare sau a altor cauze.

9. Seifuri, casete pentru pastrarea valorilor

10. Private banking - consiliere financiara personalizata si administrare a banilor clientilor cu venituri mari sau care detin active lichide insemnate, precum si tranzactii personale prompte, in conditii de maxima confidentialitate.

11. Cumpararea si vanzarea actiunilor

La cerea clientilor, bancile pot oferi servicii de vanzare si cumparare de hartii de valoare (actiuni, obligatiuni).


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »