CREDITE PRIMA CASA

Info

Programul guvernamental "Prima Casa" este destinat sprijinirii persoanelor care doresc sa achizitioneze pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat in trecut un credit ipotecar. Principala conditie pentru a accesa un credit "Prima Casa" este ca solicitantul sa nu fi detinut sau sa nu detina o locuinta in proprietate, individual sau in comun, cu exceptia cotelor parti din locuintele dobandite prin mostenire.

Creditele acordate in cadrul programului "Prima Casa" sunt prevazute cu un plafon de 60 000 de euro pentru achizitionarea de locuinte vechi sau incepute deja, 70 000 de euro pentru locuintele construite indivi­dual si 75 000 de euro pentru an­sam­blurile de locuinte ridicate de solicitanti organizati in asociatii de minim sapte persoane, cu condi­tia existentei terenului. Creditul se acorda pe o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de ani, iar dobanda este variabila.

Potrivit noii formule a programului, denumita Prima Casa 2,  nu mai este permisa finantarea caselor fara reabilitare termica, iar din momentul introducerii certificatului energetic, locuintele achizitionate prin program trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.
Dintre bancile inscrise in programul Prima Casa, BCR si BRD detin cel mai mare plafon de garantii pentru a acorda credite prima casa.

Avansul necesar pentru accesarea unui credit in cadrul programului "Prima Casa" este de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca aceasta costa 60 000 de euro sau mai putin. In cazul in care pretul locuintei depaseste 60 000 de euro, avansul va fi de 3 000 de euro, plus diferenta dintre suma de 60 000 de euro si pretul de achizitie.

Avantajele programului constau in avansul minim de 5%, rata lunara mai mica, dobanzi  mai reduse decat cele practicate pe piata bancara, eliminarea comisioanelor de administrare, de acordare, de risc etc. Se percepe, totusi, de catre Fondul National de Garantare a Creditelor un comision de administare de 0,37% pe an. Creditul ipotecar Prima Casa este garantat de catre stat, care preia riscul neachitarii acestuia.

Documentele necesare pentru contractarea unui credit ipotecar in cadrul programului "Prima Casa" sunt: cerere de credit; declaratia pe propria raspundere autentificata la notar, conform careia titularul nu a detinut si nu detine, individual sau in comun, impreuna cu sotul/sotia ori cu alte persoane in proprietate o locuinta; copie dupa actul de identitate; adeverinta de venit, fisa fiscala; factura de utilitati; acte proprietate garantie; documente necesare constituirii ipotecii; acord de consultare CRB; acord de consultare a Biroului de Credit; extras carte funciara; raport de evaluare pentru bunul imobiliar adus garantie, realizat de un evaluator agreat de institutia finantatoare. Evaluarea are ca scop estimarea valorii bunului adus ca garantie.
Fiecare institutie financiara isi rezerva dreptul de a solicita documente suplimentare in functie de politica interna de creditare.

Veniturile acceptate pentru creditul "Prima Casa" includ salarii, pensii, venituri provenite din activitati independente, chirii, comisioane din vanzari, drepturi de autor etc.

 
  • Sterge filtre
 
 

Stiri PRIMA CASA


"Prima Casa" continua in 2013 cu un plafon total de peste 396 mil euro

"Prima Casa" continua in 2013 cu un plafon total de peste 396 mil euro

Programul „Prima Casa” continua in 2013 avand alocat, prin Hotararea Guvernului nr. 1286/2012, un plafon de garantii de 200 milioane euro. La aceasta valoare se adauga sumele neutilizate din plafoanele alocate Programului in 2012, respectiv 97,72 milioane euro din plafonul initial al Programului Prima Casa 4, precum si suma de 98,68 milioane euro din plafonul suplimentar alocat anu...

Sectiune: Articole | Data: 15 ianuarie 2013



Noua Casa, o varianta mai proasta decat Prima Casa?

Noua Casa, o varianta mai proasta decat Prima Casa?

Desi nu a aparut inca intr-o forma finala, programul intitulat Noua Casa, ce urmeaza a inlocui mult mai celebrul Prima Casa, face deja ravagii in presa inceputului de an. Parerile actorilor din piata converg spre un nou blocaj al pietei imobiliare. La finele anului trecut am avut parte de doua informatii diametral opuse despre ce se va intampla in 2013 cu programul guvernamental de stimulare a...

Sectiune: Articole | Data: 9 ianuarie 2013



Programul “Prima casa” devine “Noua Casa”

Programul “Prima casa” devine “Noua Casa”

Proiectul “Prima Casa” va fi transformat in proiectul “Noua Casa”, adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II. Guvernul a aprobat recent o hotarare referitoare la programul Prima Casa, prin care se propune ca in 2013 sa fie alocat un plafon suplimentar al garantiilor de 200 milioane euro, care ...

Sectiune: Articole | Data: 21 decembrie 2012



Ghiduri PRIMA CASA

Scopul programului 'Prima Casa'

Scopul programului 'Prima Casa'

Aprobat de Guvernul Romaniei pe 20 mai 2009, programul Prima Casa are ca scop acordarea unui sprijin persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta si nu dispun de suficiente fonduri. Potrivit documentelor initiale, statul garanteaza 80% din valoarea unui credit ipotecar, valoarea maxima garantata fiind de 60.000 de euro. Pe 4 iunie 2009 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de...


Programul "Prima Casa 2"

Programul "Prima Casa 2"

Pe 8 martie 2010 a fost lansata a doua etapa a programului "Prima Casa”", principala modificare constand in majorarea plafonului de garantare la 70.000 de euro pentru locuintele construite indivi­dual si 75.000 de euro pentru an­sam­blurile de locuinte ridicate de solicitanti organizati in asociatii de minim sapte persoane, cu condi­tia existentei terenului. In formula in...