Rupia indiana
Rupia indiana (INR) este unitatea monetara oficiala a Indiei. Rupia moderna este subdivizata in 100 paise. Emisia de monede este controlata de Reserve Bank of India. Cele mai utilizate simboluri pentru rupie sunt Rs. sau Re. Pe 5 martie 2009 guvernul indian a lansat un concurs public pentru crearea simbolului pentru rupie.
India a fost printre primele tari care au emis monede (aproximativ secolul VI i.Hr.). Prima rupie se considera ca a fost introdusa de Sher Shah Suri (1486-1545).
Cuvantul rupie deriva din cuvantul de origine sanscrita raupya, care inseamna argint. Rupia a fost initial o moneda de argint.
Acest lucru a avut consecinte nefaste in secolul XIX, cand cele mai puternice economii ale lumii utilizau sistemul etalon aur. Descoperirea unor mari cantitati de argint in Statele Unite si in numeroase colonii europene a avut ca rezultat declinul valorii argintului in raport cu aurul. Brusc, moneda standard a Indiei nu mai avea aceeasi putere de cumparare.
In 1898, India britanica a adoptat oficial sistemul etalon aur prin ancorarea rupiei la lira sterlina, la o valoare de 15 rupii=1lira. In 1920, valoarea rupiei a crescut la 10 rupii=1lira.
In septembrie 1975, guvernul indian a decis intreruperea legaturii cu lira. A fost introdusa o rata de schimb flotanta, cu rata efectiva a rupiei aflata sub control si legata de un “cos de monede” a principalilor parteneri comerciali ai Indiei. Dupa devalorizare, regimul de control al rupiei a fost schimbat cu un regim flotant “administrat”, in care rata de schimb ar fi determinata de piata.
Pe 17 ianuarie 2010, rata de schimb a fost de 45.77 rupii la un dolar american.
Alti termeni:
- rubla ruseasca ,
- Realul Brazilian ,
- Randul sud-african ,
- regres,
- riscul de curs de schimb,
- riscul de lichiditate,
- riscul de rata a dobanzii,
- riscul de tara,
- riscul interbancar,
- RMO
-
Credite