peso mexican
Peso mexican (MXN) este unitatea monetara a Mexicului. Peso a fost prima moneda care a utilizat semnul “$”, adoptat de Statele Unite mai tarziu. Este subdivizat in 100 “centavos”. Traducerea literara a termenului “peso” este “greutate”.
Peso este a 12-a cea mai comercializata valuta din lume si de departe cea mai comercializata moneda din America Latina.
Peso a fost initial denumirea monedelor de opt reali, emise in Mexic de Spania Imperiala. La inceput era conceput din argint pur si a fost prima moneda care a avut o margine distincta si o greutate exacta pentru a o proteja de falsuri, ceea ce a facut-o foarte populara.
Pe 6 iulie 1785 peso a devenit sistemul monetar oficial pentru toata America de Nord, inclusiv Statele Unite. Cand dolarul american a fost introdus, pe 2 aprilie 1792, a fost raportat la peso, la o rata de schimb 1 dolar/1 peso. Peso a continuat sa fie acceptat oficial in SUA pana in 1857 si in Canada pana in 1858.
Peso a fost de- a lungul timpului o moneda foarte stabila, cu o rata redusa a inflatiei. In 1970, Mexic s-a confruntat cu o criza a petrolului si a fost obligat sa amane plata datoriilor externe. Au urmat cativa ani de inflatie si depreciere a monedei pana in 1993, cand Mexic a emis noul peso, la o rata de 1000$=1N$. In 1993, cuvantul “noul” a fost abandonat si peso a devenit din nou moneda nationala a Mexicului.
Datorita stabilitatii economice si a cresterii volumului de investitii straine, peso este astazi printre primele 15 valute comercializate pe pietele mondiale schimb valutar. De la sfarsitul anilor 1990, peso a fost comercializat cu valori intre 9 si 13 peso/dolar american.
Alti termeni:
- participant,
- persoana,
- PHARE,
- perioada de plata a rentelor,
- perioada decontata,
- principiul importantei semnificative,
- principiul intangibilitatii bilantului,
- pretul pietei,
- principal,
- perioada de plata a primelor
-
Credite