lira sterlina

Lira sterlina (GBP, Great Britain pound) sau lira britanica, este unitatea monetara a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si a teritoriilor britanice de peste mari. In mod traditional, este folosit simbolul £,derivare de la litera L, abreviere a termenului Librae in romana. Lira este subdivizata in 100 de silingi.

Lira sterlina este a treia rezerva monetara mondiala, dupa dolarul american si euro si a patra moneda folosita pe piata schimburilor externe, dupa dolar, euro si yenul japonez. Conform dictionarului englez Oxford, denumirea  sterling provine de la penii de argint folositi in Anglia de catre normanzi si dateaza din jurul anului 1300.

Lira sterlina a fost adoptata de Banca Angliei in 1694 si evaluata in etalonul aur in 1861. O data cu izbucnirea primului razboi mondial, etalonul aur a fost temporar abandonat, reluat in 1925 si abandonat definitiv in 1931, ca urmare a Marii Depresiuni. Lira a fost ulterior ancorata pe dolarul american in cadrul sistemului de la Bretton Woods in 1940, la o rata de 1£= 4.03 $,  pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa luni de continua  presiune economica, pe 19 septembrie 1949, guvernul a devalorizat lira cu 30.5%, la 2.80$.O noua devalorizare a avut loc la 18 noiembrie 1967,  la 2.40$.

In 1971, rata de schimb a lirei a devenit flotanta.

Ca membra a Uniunii Europene, Marea Britanie poate adopta moneda euro. Totusi, subiectul este controversat din punct de vedere politic. Alaturi de Danemarca, Marea Britanie a negociat conditii speciale in cadrul tratatului de la Maastricht pentru a-si pastra moneda nationala.

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »