AUD
Dolarul australian (AUD) este din 1966 moneda oficiala in Australia, Kiribati, Nauru si Tuvalu. Subunitatile dolarului australian sunt centii ( 100 centi = 1 A$).
Dolarul australian a fost introdus la 14 februarie 1966, inlocuind lira australiana. Rata initiala de conversie era de doi dolari pentru o lira sau zece silingi pentru un dolar.
In momentul introducerii acestei monede, relatiile internationale de schimb valutar au fost mentinute in cadrul prevederilor sistemului de la Bretton Woods, respectiv un sistem de schimb cu rata fixa utilizand ca standard etalonul american. Cu toate acestea, dolarul Australian a fost in mod eficient ancorat pe lira britanica la o valoare echivalenta pentru aproximativ 1 gram de aur.
La 8 decembrie 1983, s-a permis dolarului australian sa aiba o valoare a carei fluctuatie sa depinda de cererea si oferta de bani de pe pietele internationale.
In urmatoarele doua decenii, cea mai mare valoarea a dolarului Australian in raport cu dolarul american a fost 96.68 centi americani la data de 18 martie 1984, iar valoarea cea mai scazuta a dolarului australian dupa ce a fost listat a fost 47.75 centi americani, in aprilie 2001.
In prezent, aceasta moneda este cea de-a sasea cea mai comercializata valuta pe pietele mondiale de schimb valutar, dupa dolarul american, euro, yen, lira sterlina, si francul elvetian.
Dolarul australian este popular in randul comerciantilor de valuta datorita ratelor dobanzilor relativ ridicate in Australia. Libertatea relativa a pietei valutare, stabilitatea generala a economiei Australiei si sistemul politic ofera beneficii diversificate.
Alti termeni:
- agregatul monetar M3,
- A.A.F,
- A.O.P.C.,
- administrator special,
- activitate independenta,
- actuar,
- arierate,
- Asociatia Romana a Bancilor,
- ATMĀ ,
- anuitate
-
Credite