acreditiv documentar
este modalitatea de plata cea mai sigura si cea mai utilizata pe plan international. Banca emitenta actioneaza la cererea unui client, denumit ordonator si urmeaza 1.sa efectueze o plata catre/la ordinul unui tert, numit beneficiar sau 2. sa imputerniceasca o alta banca sa imputerniceasca o alta banca sa efectueze o asemenea plata sau 3. sa imputerniceasca o alta banca sa negocieze asemenea cambii contra documentelor stipulte, cu conditia ca termenii acreditivului sa fie respectati.
Aceasta modalitate de plata este foarte des utilizata in comertul international si consta in faptul ca ordonatorul da ordin bancii sale de a tine la dispozitia sa si de a plati ulterior, printr-o alta banca, beneficiarului contravaloarea marfurilor sau serviciilor in momentul primirii documentelor care sunt conforme cu cluzele contractuale. Acreditivul documentar pune in legatura : ordonatorul, beneficiarul, banca ordonatorului-care deschide acreditivul, banca intermediara- care executa plata acreditivului, numita si banca notificatoare.
Cererea de deschidere a acreditivului adresata bancii sale de catre ordonator se va redacta intr-o limba de circulatie internationala convenita intre partile implicate. Acreditivele documentare sunt utilizabile prin plata la vedere, prin plata diferata, prin acceptare, prin negociere.
Alti termeni:
- agregatul monetar M3,
- A.A.F,
- A.O.P.C.,
- AUD,
- administrator special,
- activitate independenta,
- actuar,
- arierate,
- Asociatia Romana a Bancilor,
- anuitate
-
Credite