acreditiv

(1). document prin care o banca, la cererea clientului sau deschide unui tert un credit pentru o suma si o durata determinate, la o agentie sau o banca corespondenta. Este un angajament al bancii, facut la cererea clientului sau, de onorare a unui document sau cerere de plata; acesta poate fi un acord de onorare a platii sau o declaratie ca banca este autorizata sa onoreze plata. Acesta presupune ca in contul clientului la banca emitenta a acreditivului exista suma necesara acoperirii creditului, care nu va putea fi utilizata decat in acest scop.
(2).modalitate de plata prin care cumparatorul rezerva o anumita suma de bani in numele furnizorului sau la unitatea bancara a acestuia din urma, in vederea achitarii marfurilor livrate, a serviciilor prestate sau a lucrarilor efectuate, atunci cand expedierea, executarea sau prestarea lor se face in conditiile convenite. Acreditivul se poate deschide la banca ordonatorului, la banca furnizorului sau la o alta banca conform intelegerilor intervenite intre parti. Acreditivul este cel mai sigur mijloc de plata pentru ambele parti, dar si cel mai costisitor.Cumparatorulare avantajul indeplinirii corecte a obligatiilor de catre furnizor.
Furnizorulare avantajul incasarii sumei corespunzatoare daca isi indeplineste indatoririle. Acreditivul se deschide pentru fiecare client in parte, la cererea cumparatorului. Aceasta modalitate de plata se utilizeaza, de regula, atunci cand cumparatorul intarzie in mod repetat plata, creand dificultati financiare furnizorului. La primirea documentelor, banca unde este deschis acreditivul verifica daca furnizorul a respectat conditiile respectate la deschidere : prezentarea documentelor care sa ateste livraea bunurilor, executarea lucrarilor, prestarea serviciilor, autenticitatea semnaturilor de pe documente, incadrarea valorii facturilor in valoarea acreditivului.
Elementele obligatoriiale unui acreditiv sunt numele si adresa beneficiarului, numele si adresa bancii acestuia, numele si adresa cumparatorului, suma pentru care se deschide acreditivul, descrierea obiectului acreditivului, termenul de valabilitate, descrierea documentelor care fac dovada livrarii marfurilor, prestarea serviciilor, executarea de lucrari. Acreditivul presupune ca in contul clientului la banca emitenta a acreditivului, exista suma necesara acoperirii creditului si care nu va putea fi utilizata decat in acest scop. Decontarea se face doar in momentul cand toate conditiile de fond si de forma au fost indeplinite.
Acreditivul se inchide la utilizarea integrala a sumei, la expirarea termenului de valabilitate, la cererea platitorului, dar numai dupa ce furnizorul si-a dat acordul. Soldul ramas neutilizat se vireaza de catre banca domiciliatoare a acreditivului in contul corespunzator al cumparatorului de la banca sa. Acreditivul este un instrument de plata foarte des utilizat in schimburile economice internationale (acreditiv documentar).

   
Cautare rapida in glosar
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »