Creditul tau in 3 pasi

Pasul 1: Cea mai buna oferta

Atunci cand ne dorim un credit putem spune ca stim ce suma avem nevoie si cum o vom folosi. A imprumuta bani inseamna doua lucruri: costuri si rambursarea sumei. Din acest motiv avem nevoie de un credit ale carui costuri sa fie rezonabile si care sa ne permita rambursarea sumei fara a reprezenta o povara financiara.

Noi trebuie sa gasim cea mai buna oferta financiara in acest sens, iar o prima etapa o reprezinta informarea. In general suntem tentati sa folosim ceea ce cunoastem- banca despre care am auzit sau cu care am mai lucrat, informatiile obtinute de la colegi, etc. Intrucat o alegere presupune intotdeauna refuzarea tuturor celorlalte alternative, trebuie sa avem la dispozitie cat mai multe oferte pentru a face alegerea cea mai buna.

Puteti folosi orice sursa de informare – reclama tv, reclama radio sau din reviste, Internet, discutii cu reprezentanti ai institutiilor financiare, experiente ale colegilor, etc. Important este sa faceti o analiza a avantajelor oferite de acel produs si chiar o comparatie cu altele existente. A discuta cu o singura institutie inseamna o singura oferta, in timp ce pe piata  mai exista alte cateva zeci similare.

Din acest motiv cele mai bune surse sunt cele care ofera o informare cat mai cuprinzatoare asupra produselor si eventualele mecanisme de comparare! Va vor scuti de efort si veti economisi timp! Daca nu sunteti un cunoscator si daca ati putea vedea 10 produse de acelasi fel intr-un singur loc, atunci mergeti acolo!
Nu va grabiti in selectarea ofertei pentru ca odata ce veti semna un contract acesta va fi cu siguranta pe mai multi ani, iar el va va afecta financiar pe toata aceasta perioada.

 

Pasul 2: Documentatia

Daca doriti sa semnati un contract, atunci cu siguranta va trebui sa depuneti o documentatie! Cu toate ca poate fi un aspect birocratic, el este absolut necesar pentru verificarea capacitatii de rambursare a sumei imprumutate si a aspectelor legale. Imprumutati bani iar singura legatura dintre dumneavoastra si institutie este aceasta documentatie.

Documentatia trebuie sa fie completa si conform cerintelor institutiei. Aceasta din urma doreste o documentatie cat mai simpla si cat mai usor de analizat. Daca institutia va cere un set de documente este bine sa il pregatiti ca atare fara a incerca sa obtineti ‘scutiri’.
In cele din urma, lipsa unor documente va duce la respingerea dosarului si veti pierde atat timpul cat si eforturile depuse in obtinerea acestora. Documentatia nu este identica de la institutie la institutie – de exemplu cererea de credit este cu siguranta diferita.

 

Pasul 3: Contractul

Contractul il veti semna dupa aprobarea creditului. Este usor sa il semnezi, dar este mai greu sa intelegi ce anume semnezi!

Exista foarte multe clauze si specificatii, iar toate acestea va pot afecta in timp. Contractul reglementeaza relatia cu institutia de credit pe o perioada de pana la 30 sau 40 de ani. Poate pentru moment totul pare convenabil, dar e bine sa va ganditi cum va vor afecta unele clauze  peste un numar de ani.

Cea mai mare greseala este ca acest contract nu se citeste considerand ca totul ‘e bine’! Dar totusi poate fi un contract pe 10 ani pe care il semnati in cateva secunde … Cititi clauzele si puneti intrebari referitor la aspectele care nu vi se par destul de clare. Informati-va inainte sa semnati pentru ca ulterior, daca ceva nu este conform asteptarilor dumneavoastra, vi se va raspunde cu ‘ asa este scris in contract' !


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga



Comentarii


0

Stiri Financiare

Cautare rapida in ghiduri
 
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »