- GHIDURI FINANCIARE
- INTREBARI SI RASPUNSURI
- Dictionar Financiar
- INFO Financiar
Cum este construit credit scoringul Efin.ro
Puteti accesa aplicatia de Credit Scoring aici >>
Credit scoringul Efin.ro a fost implementat pentru a oferi tuturor persoanelor interesate de credite sau imprumuturi posibilitatea de a vedea cum sunt evaluate de catre institutiile financiare.
Acest credit scoring este similar celor folosite de institutiile financiare si ia in considerare toti factorii relevanti ce compun un scoring. Fiecare factor este cuantificat si contribuie la valoarea totala a scoringului printr-un sistem de ponderi. Ponderile - sau coeficientii de ponderare - sunt determinate pe baza datelor statistice de creditare.
Trebuie remarcate urmatoarele aspecte:
In prezent nu exista un anumit tip de scoring care este folosit de toate institutiile financiare. Fiecare institutie are posibilitatea de a implementa un sistem de scoring propriu cu care masoara gradul de risc al fiecarei persoane. In schimb aceste modele trebuie sa respecte anumite principii. Modelul de scoring prezentat pe Efin.ro respecta toate aceste principii, dar nu este identic cu al niciunei institutii avand in vedere ca nu exista un scoring unanim agreat.
Modelul de scoring nu va indica un scor clar (adica o anumita cifra), ci va incadreaza intr-un anumit palier de risc care va poate permite (sau nu) sa accesati imprumuturi. Tocmai datorita faptului ca aceasta cifra poate varia in functie de institutie, a indica o valoare exacta nu este de foarte mult ajutor.
Scoringul prezentat de Efin.ro foloseste o scala de la 0 la 100 de puncte pentru o mai usoara interpretare pentru utilizatori. Alte modele folosesc cu totul alte intervale, cum ar fi scoringul FICO® Score care arata valori intre 300 si 850 de puncte.
Scoringul arata gradul de risc al fiecarei persoane pe baza datelor personale si a istoricului de creditare, dar nu exista o relatie de proportionalitate intre scoringul obtinut si valoarea imprumuturilor contractate. Adica, scoringul arata calitatea debitorului, dar nivelul sumelor imprumutate este dat de valoarea veniturilor nete obtinute. Spre exemplu o persoana cu un venit net de 1,000 ron va obtine imprumuturi mult mai mici decat o persoana cu venituri nete de 5,000 ron chiar daca scoringurile obtinute sunt de aproximativ aceeasi valoare.
Scoringul prezentat de Efin.ro ia in considerare atat factori personali, cat si istoricul de creditare. Modelele de scoring din tari precum SUA, Marea Britanie, etc (modele precum FICO® Score, Experian, VantageScore) iau in considerare doar factori privind imprumuturile contractate si utilizarea acestora. Asta deoarece istoria de creditare a persoanelor fizice in aceste tari este foarte lunga (zeci de ani), iar statisticile obtinute sunt relevante. In Romania, aceasta istorie are mai putin de 10 ani, iar cazurile de nerambursare a imprumuturilor au fost extrem de putine pana in urma cu 2 ani. Din aceste motive, statisticile nu sunt nici foarte multe si nici foarte relevante. In consecinta, modelele folosite in Romania iau in considerare si alti factori fata de cei aferenti istoriei de creditare.
Scoringul obtinut pe site-ul efin.ro nu poate fi folosit ca document in relatia cu vreo institutie financiara. Scopul pentru care a fost creat este acela de a oferi o evaluare financiara a fiecarei persoane in situatia cand aplica online pentru produse de creditare.
In prezent exista un parteneriat inceput in martie 2009 intre Biroul de credite si Fair Isaac Corporation de implementare a FICO® Score in Romania. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul FICO sau pe site-ul Biroului de Credit.
Totodata, pentru mai multe detalii, va recomandam sa vizualizati si urmatoarele Ghiduri Video legate de acest subiect:
Ce este Credit Scoringul?
Cum este construit Credit Scoringul Efin.ro?
Comentarii
Video - Ghiduri Financiare
Stiri Financiare
-
ACTUALITATE
Cum să obții un echilibru între economisire și distracțiePentru și mai multă motivație, poți face un concurs cu prietenii care au venituri similare pe tema „cine reușește să economisească mai mult”. Astfel, îndeplinirea ...
citeste mai mult -
INSTITUTII FINANCIARE
UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilorPrin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentru accelerarea dezvoltării IMM-urilor Stabileşte o reţea de suport pentru IMM-urile cu ambiţii ...
citeste mai mult -
PRODUSE FINANCIARE
Taxele si impozitele pot fi achitate in rate fara dobanda cu Bonus CardPosesorii cardurilor Bonus Card Garanti Bank pot achita taxele, impozitele si cumparaturile online in trei rate fara dobanda, au anuntat reprezentantii bancii. Astfel, in perioada 12 ianuarie - 31 ...
citeste mai mult
-
Credite