- » Info Financiar
- » Titlul V Regimuri vamale
- » Capitolul II Regimuri suspensive si regimuri vamale economice
- » Sectiunea VI Admiterea temporara
Sectiunea VI Admiterea temporara
Data: 18 aprilie 2011 Ora: 13:23Art. 157
Regimul de admitere temporara permite utilizarea pe teritoriul vamal al Romaniei, cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import si fara a fi supuse masurilor de politica comerciala, a marfurilor straine destinate reexportului fara sa fi suferit vreo modificare in afara deprecierii normale datorata utilizarii lor.
Art. 158
Autorizatia de admitere temporara se acorda la cererea persoanei care utilizeaza marfurile sau care se ocupa ca acestea sa fie utilizate.
Art. 159
Autoritatea vamala refuza acordarea regimului de admitere temporara cand este imposibil sa se asigure identificarea marfurilor de import. Autoritatea vamala poate insa autoriza utilizarea regimului de admitere temporara fara asigurarea identificarii marfurilor cand, avand in vedere natura acestora sau a operatiunilor de indeplinit, absenta masurilor de identificare nu poate duce la o folosire abuziva a regimului.
Art. 160
(1) Autoritatea vamala stabileste termenul in care marfurile de import trebuie sa fie reexportate sau sa li se dea o alta destinatie vamala. Termenul aprobat trebuie sa fie suficient pentru ca obiectivul utilizarii autorizate sa fie atins.
(2) Termenul maxim in care marfurile pot ramane in regimul de admitere temporara este de 24 luni. Autoritatea vamala poate stabili reducerea termenului, cu acordul persoanei in cauza.
(3) Autoritatea vamala poate, numai in imprejurari exceptionale, la cererea persoanei in cauza si in limite rationale, sa prelungeasca termenul prevazut la alin. (2) pentru a permite utilizarea autorizata.
Art. 161
Cazurile si conditiile speciale in care regimul de admitere temporara poate fi utilizat cu exonerare totala de drepturi de import se stabilesc prin regulamentul vamal.
Art. 162
(1) Utilizarea regimului de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import se acorda pentru marfurile care nu sunt prevazute la Art. 161 sau care, chiar daca sunt mentionate, nu indeplinesc toate conditiile prevazute in articolul respectiv pentru acordarea admiterii temporare cu exonerare totala de drepturi de import.
(2) Prin regulamentul vamal se stabileste lista marfurilor pentru care nu poate fi utilizat regimul de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import, precum si conditiile in care se poate recurge la acest regim.
Art. 163
(1) Cuantumul drepturilor de import de platit pentru marfurile plasate sub regimul de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import se stabileste la 3%, pentru fiecare luna sau fractie de luna in care marfurile sunt plasate sub regimul de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi, din cuantumul drepturilor care ar fi fost platite daca astfel de marfuri ar fi fost puse in libera circulatie la data la care au fost plasate sub regimul de admitere temporara.
(2) Cuantumul drepturilor de import de incasat nu il poate depasi pe acela care ar fi trebuit incasat daca marfurile respective ar fi fost puse in libera circulatie la data la care au fost plasate sub regimul de admitere temporara, fara sa se ia in considerare majorarile de intarziere care ar putea fi aplicate.
(3) Transferul drepturilor si obligatiilor care decurg din regimul de admitere temporara, conform prevederilor Art. 112, nu presupune aplicarea acelorasi masuri de exonerare pentru fiecare dintre perioadele de utilizare avute in vedere.
(4) Cand transferul mentionat la alin. (3) se efectueaza cu exonerare partiala pentru ambii titulari autorizati sa utilizeze regimul in aceeasi luna, titularul autorizatiei initiale este obligat sa plateasca cuantumul drepturilor de import pentru intreaga luna.
Art. 164
(1) Cand ia nastere o datorie vamala pentru marfurile de import, cuantumul unei astfel de datorii se stabileste pe baza elementelor de taxare corespunzatoare acestor marfuri in momentul acceptarii declaratiei de plasare a marfurilor sub regimul de admitere temporara. Cu toate acestea, cand dispozitiile mentionate la Art. 161 prevad astfel, cuantumul datoriei se determina pe baza elementelor de taxare corespunzatoare marfurilor in cauza aplicabile in momentul nasterii datoriei vamale.
(2) In cazul in care, din alte ratiuni decat cele de plasare a marfurilor sub regimul de admitere temporara cu exonerare partiala de drepturi de import, ia nastere o datorie vamala pentru marfurile plasate sub regimul mentionat, cuantumul acesteia este egal cu diferenta dintre cuantumul drepturilor calculate conform alin.(1) si a celor de platit, conform Art. 163.