- » Info Financiar
- » Codul Vamal actualizat 2010
- » Titlul IX Datoria vamala
- » Capitolul V Rambursarea si remiterea drepturilor
Capitolul V Rambursarea si remiterea drepturilor
Data: 19 aprilie 2011 Ora: 09:42Art. 258
(1) Prin rambursare se intelege restituirea totala sau partiala a drepturilor de import sau de export care au fost achitate.
(2) Prin remitere se intelege fie decizia de a nu percepe, integral sau partial, cuantumul unei datorii vamale, fie decizia de a anula, integral sau partial, inscrierea in evidenta contabila a unui drept de import sau export care nu a fost achitat.
Art. 259
(1) Drepturile de import sau de export sunt rambursate in masura in care se stabileste ca, in momentul in care au fost platite, cuantumul acestor drepturi nu era datorat legal sau cand cuantumul lor a fost inscris in evidenta contabila contrar dispozitiilor Art. 243 alin. (2) si (3).
(2) Se procedeaza la remiterea drepturilor de import sau export in masura in care se stabileste ca in momentul in care au fost inscrise in evidenta contabila, cuantumul acestor drepturi nu era datorat legal sau ca a fost inscris in evidenta contabila contrar dispozitiilor Art. 243 alin. (2) si (3).
(3) Nu se acorda rambursarea sau remiterea drepturilor daca faptele care au dus la achitare sau la inscrierea in evidenta contabila a unei sume ce nu era legal datorata sunt rezultatul unei actiuni deliberate din partea unei persoane interesate.
(4) Drepturile de import sau export sunt rambursate sau remise la depunerea unei cereri catre biroul vamal in cauza intr-o perioada de 5 ani de la data la care cuantumul acestor drepturi a fost comunicat debitorului. (5) Termenul prevazut la alin. (4) se prelungeste daca persoana in cauza face dovada ca a fost impiedicata sa depuna cererea in termenul amintit, ca urmare a cazului fortuit sau a fortei majore.
(6) Autoritatea vamala procedeaza la rambursare sau remitere din oficiu, cand constata, in acest termen, existenta uneia sau alteia dintre situatiile prevazute la alin.(1) si (2).
Art. 260
Drepturile de import sau de export sunt rambursate cand se invalideaza o declaratie vamala, iar drepturile au fost achitate. Rambursarea se acorda in urma unei cereri depuse de persoana in cauza in termenul prevazut pentru depunerea cererii de invalidare a declaratiei vamale.
Art. 261
(1) Drepturile de import sunt rambursate sau remise in masura in care se stabileste ca cuantumul acestora inscris in evidenta contabila este aferent marfurilor plasate sub regimul vamal in cauza si refuzate de importator, deoarece la data acceptarii declaratiei vamale erau defecte sau nu respectau conditiile contractului in baza caruia au fost importate. Sunt asimilate marfurilor defecte, marfurile deteriorate inainte de acordarea liberului de vama.
(2) Rambursarea sau remiterea drepturilor de import se acorda cu conditia ca:
a) marfurile sa nu fi fost folosite, cu exceptia unei posibile utilizari initiale necesare pentru a verifica daca sunt defecte sau nu respecta termenii contractuali;
b) marfurile sa fie exportate de pe teritoriul vamal al Romaniei. La cererea persoanei in cauza, autoritatea vamala permite ca, in locul exportului, marfurile sa fie distruse sau plasate sub regimul de tranzit, antrepozitare vamala sau intr-o zona libera ori antrepozit liber. In scopul de a primi una dintre aceste destinatii vamale, marfurile sunt considerate straine.
(3) Drepturile de import nu pot fi rambursate sau remise in cazul marfurilor care, inainte de a fi declarate la vama, au fost importate temporar pentru a fi testate, decat daca se stabileste ca defectele marfurilor sau nerespectarea prevederilor contractuale nu ar fi putut fi detectate in decursul acestor teste.
(4) Drepturile de import sunt rambursate sau remise pentru motivele prevazute la alin.(1), in urma prezentarii unei cereri la biroul vamal in termen de 12 luni de la data la care cuantumul acestor drepturi a fost comunicat debitorului. In cazuri exceptionale, justificate corespunzator, autoritatea vamala poate aproba ca acest termen sa fie prelungit.
Art. 262
(1) Drepturile de import sau export pot fi rambursate sau remise in alte situatii decat cele mentionate la Art. 259-261:
a) care urmeaza a fi stabilite in conformitate cu regulamentul vamal;
b) ca urmare a unor imprejurari in care nu s-a constatat o inselatorie sau o culpa evidenta a persoanei in cauza.
Situatiile in care se poate aplica aceasta dispozitie si procedura de urmat in acest scop sunt stabilite prin regulamentul vamal. Pentru rambursare sau remitere pot fi prevazute conditii speciale.
(2) Drepturile sunt rambursate sau remise pentru motivele prevazute la alin.(1), in urma prezentarii unei cereri la biroul vamal in termen de 12 luni de la data la care cuantumul acestor drepturi a fost comunicat debitorului. In cazuri exceptionale, justificate corespunzator, autoritatea vamala poate aproba ca acest termen sa fie prelungit.
Art. 263
Drepturile de import sau export sunt rambursate sau remise in conditiile prevazute in prezentul capitol numai cand cuantumul de rambursat sau de remis depaseste nivelul stabilit prin regulamentul vamal. Cu toate acestea, autoritatea vamala poate da curs unei alte cereri de rambursare sau remitere si cu privire la un cuantum mai mic.
Art. 264
Cand o decizie de a da curs unei cereri de rambursare a cuantumului drepturilor de import sau export, precum si a dobanzilor pe credit si a majorarilor de intarziere incasate la efectuarea platii acestor drepturi nu este pusa in aplicare in termen de 3 luni de la adoptarea acesteia, dupa aceasta perioada autoritatea vamala plateste o dobanda egala cu dobanda pe credit.
Art. 265
Cand, din eroare, a fost remisa o datorie vamala sau a fost rambursat cuantumul drepturilor, datoria initiala devine din nou exigibila. Orice dobanda platita in temeiul prevederilor Art. 264 se ramburseaza.