Capitolul I Punerea in libera circulatie

Data: 18 aprilie 2011   Ora: 13:12

Art. 101

(1) Punerea in libera circulatie confera marfurilor straine statutul vamal de marfuri romanesti.
(2) Punerea in libera circulatie atrage aplicarea masurilor de politica comerciala si indeplinirea formalitatilor vamale prevazute pentru importul marfurilor, precum si incasarea oricaror drepturi legal datorate.

Art. 102

(1) Prin exceptie de la Art. 90 alin.(2), in situatia in care, ulterior inregistrarii declaratiei vamale, pana la acordarea liberului de vama, intervin taxe vamale de import reduse, titularul operatiunii comerciale sau reprezentantul acestuia poate solicita autoritatii vamale aplicarea taxei vamale mai favorabile.
(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul in care nu a fost posibila acordarea liberului de vama din motive imputabile declarantului.

Art. 103

Cand un transport este format din marfuri cu incadrari tarifare diferite, iar operatiunile de clasificare tarifara si de completare a declaratiei vamale ar presupune un efort suplimentar si cheltuieli disproportionate fata de drepturile de import care se percep, autoritatea vamala poate aproba, la cererea declarantului, ca drepturile de import sa fie achitate pentru intregul transport, pe baza clasificarii tarifare a marfurilor pentru care se percepe cea mai mare taxa vamala de import.

Art. 104

(1) Marfurile puse in libera circulatie, care au beneficiat de drepturi de import reduse sau zero in functie de destinatia lor finala, raman sub supraveghere vamala pana cand conditiile pentru acordarea tratamentului favorabil inceteaza a mai fi aplicabile, precum si in cazurile in care marfurile sunt exportate sau distruse. Supravegherea vamala se incheie si cand marfurile sunt utilizate in alte scopuri decat cele prevazute pentru aplicarea tratamentului favorabil, cu conditia achitarii taxelor datorate la punerea in libera circulatie.
(2) Drepturile si obligatiile titularului unui tratament tarifar favorabil pot fi, in conditiile prevazute de autoritatea vamala, transferate succesiv unor alte persoane care indeplinesc conditiile prevazute pentru a beneficia de regimul in cauza.
(3) Dispozitiile Art. 110 si Art. 112 se aplica in mod corespunzator marfurilor prevazute la alin.(1).

Art. 105

Titularii punerii in libera circulatie a marfurilor destinate unei anumite utilizari, in cazul in care, ulterior acordarii liberului de vama, schimba utilizarea marfii, sunt obligati sa instiinteze inainte autoritatea vamala, care va aplica regimul tarifar vamal corespunzator noii utilizari.

Art. 106

(1) Marfurile puse in libera circulatie isi pierd statutul vamal de marfuri romanesti cand declaratia de punere in libera circulatie este invalidata dupa acordarea liberului de vama.
(2) Marfurile puse in libera circulatie isi pierd statutul vamal de marfuri romanesti si cand drepturile de import sunt rambursate sau remise:
a) in cadrul regimului de perfectionare activa sub forma sistemului cu rambursare;
b) in cazul marfurilor defecte sau a celor care nu respecta prevederile contractuale;
c) in situatiile prevazute la Art. 262, cand rambursarea sau remiterea este supusa conditiei ca marfurile sa fie exportate sau reexportate sau sa li se atribuie o destinatie vamala aprobata in conditiile prevazute de regulamentul vamal.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora