Norme metodologice Cap2 Alte produse accizabile

Data: 23 noiembrie 2010   Ora: 15:11

Normele metodologice aferente Capitolului al II lea - Alte produse accizabile - din cadrul Titlului al VII lea - Accize si alte taxe speciale, al Codului Fiscal.

ART. 208

30.1. (1) Accizele pentru iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement sunt:

Nr. crt.   Denumire  Acciza ( % )
1 Barci gonflabile, cu lungime cuprinsa intre 8 si 12 m          5
2 Barci gonflabile, cu lungime de peste 12 m                     7
3 Nave cu vele, fara motor, cu lungime cuprinsa intre 8 - 12 m   7
4 Nave cu vele, fara motor, cu lungime cuprinsa intre 12 - 16  9
5 Nave cu vele, fara motor, cu lungime cuprinsa intre 16 - 24 m  10
6 Nave cu vele, cu motor, cu lungime cuprinsa intre 8 - 12 m     9
7 Nave cu vele, cu motor, cu lungime cuprinsa intre 12 - 16 m    10
8 Nave cu vele, cu motor, cu lungime cuprinsa intre 16 - 24 m    12
9

Nave cu motor, altele decat cele cu motor suspendat, cu lungime cuprinsa intre 8 - 12 m

9
10

Nave cu motor, altele decat cele cu motor suspendat, cu lungime cuprinsa intre 12 - 16 m        

10
11

Nave cu motor, altele decat cele cu motor suspendat, cu lungime cuprinsa intre 16 - 24 m

12
12

Alte nave si ambarcatiuni pentru agrement sau pentru sport din care:                      

 
12.1 Nave cu motor suspendat, cu lungime cuprinsa intre 8 - 12 m    9
12.2 Nave cu motor suspendat, cu lungime cuprinsa intre 12 - 16 m   10
12.3 Nave cu motor suspendat, cu lungime cuprinsa intre 16 - 24 m   12
12.4 Skyjet-uri                                                     15

(2) Accizele pentru motoarele cu capacitatea de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement sunt:

Nr. crt.  Tipul de motor                            Acciza (%)
1 Motoare cu capacitatea intre 25 CP si 60 CP  5
2  Motoare cu capacitatea intre 60 CP si 120 CP                     7
3 Motoare cu capacitatea peste 120 CP                              9

(3) Intra sub incidenta accizelor si barcile echipate cu motor care nu indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 208 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Acciza se va calcula prin aplicarea cotei legale aferente motorului asupra valorii integrale de achizitie inscrisa in factura, iar suma astfel rezultata se va reduce cu 50%.

30.1.1. (1) Pentru produsele din productia interna, baza de impozitare este reprezentata de pretul de livrare, respectiv pretul de vanzare al produselor practicat de producator, mai putin acciza.

(2) In cazul produselor supuse accizelor nearmonizate pentru care acciza este stabilita in cota procentuala, provenite din achizitii intracomunitare, transformarea in lei a preturilor de achizitie exprimate in diverse valute - ca baza de impozitare pentru accize - se efectueaza la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, utilizat la inregistrarea in contabilitate, si anume cursul de schimb valabil la data receptiei produselor achizitionate.

 

ART. 209

30.2. (1) Operatorul economic - persoana fizica sau juridica autorizata -, in exercitarea activitatii acestuia, poate achizitiona din alte state membre ale Uniunii Europene produse supuse accizelor de natura celor prevazute la art. 207 din Codul fiscal, cu conditia detinerii unei autorizatii pentru achizitii intracomunitare de astfel de produse emise de autoritatea vamala teritoriala.

(2) Pentru obtinerea autorizatiei prevazute la alin. (1) operatorul economic trebuie sa depuna o cerere care sa contina informatiile si sa fie insotita de documentele prevazute in anexa nr. 29.

(3) Autoritatea vamala teritoriala poate sa solicite operatorului economic solicitant al autorizatiei orice informatie si documente pe care le considera necesare, dupa caz, cu privire la:

a) identitatea operatorului economic;

b) amplasarea locurilor unde se receptioneaza produsele accizabile;

c) tipurile de produse accizabile ce urmeaza a fi receptionate in fiecare locatie;

d) capacitatea operatorului economic de a asigura garantia financiara.

(4) Nu va fi autorizata pentru achizitii intracomunitare persoana care a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva in Romania sau intr-un alt stat pentru o infractiune dintre cele reglementate de legislatia fiscala.

(5) Autorizatia de operator economic pentru achizitii intracomunitare are valabilitate 3 ani, cu incepere de la data de 1 a lunii urmatoare celei in care operatorul economic face dovada constituirii garantiei in cuantumul si in forma aprobate de autoritatea vamala teritoriala. Orice astfel de operator are obligatia de a depune o garantie corespunzatoare unei cote de 3% din suma totala a accizelor aferente produselor achizitionate in anul anterior. In cazul unui nou operator, garantia va reprezenta 3% din accizele estimate, aferente produselor ce urmeaza a se achizitiona pe parcursul unui an. Garantia poate fi sub forma de depozit in numerar si/sau de garantii personale, modul de constituire fiind cel prevazut la pct. 20.

(6) In situatia in care intervin modificari fata de datele initiale mentionate in autorizatie, operatorul economic are obligatia de a solicita autoritatii vamale teritoriale emitente a autorizatiei modificarea acesteia, dupa cum urmeaza:

a) pentru fiecare noua locatie in care urmeaza a se realiza receptia de produse supuse accizelor, cu cel putin 15 zile inainte de receptia produselor;

b) daca se modifica datele de identificare ale operatorului economic, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii modificarii;

c) daca modificarile intervenite se refera la tipul produselor supuse accizelor, cu cel putin 60 de zile inainte de receptia produselor.

(7) Operatorul economic nu poate realiza receptia de produse supuse accizelor intr-o locatie daca nu face dovada inregistrarii acesteia la autoritatea vamala teritoriala.

(8) Produsele supuse accizelor primite de catre operatorul economic sunt insotite de documentul comercial care atesta achizitia intracomunitara.

(9) Autorizatia poate fi revocata de autoritatea emitenta a acesteia in situatia in care operatorul economic savarseste o infractiune la reglementarile fiscale.

(10) Decizia de revocare se comunica operatorului economic si produce efecte de la data la care a fost adusa la cunostinta operatorului economic.

(11) In cazuri exceptionale cand interesele legitime ale operatorului economic impun aceasta, autoritatea vamala emitenta a autorizatiei poate decala termenul de intrare in vigoare a deciziei de revocare, la o data ulterioara.

(12) Operatorul economic nemultumit poate contesta decizia de revocare a autorizatiei, potrivit legislatiei in vigoare.

(13) Contestarea deciziei de revocare a autorizatiei de operator economic pentru achizitii intracomunitare suspenda efectele juridice ale acestei decizii pe perioada solutionarii contestatiei in procedura administrativa.

(14) In cazul in care operatorul economic doreste sa renunte la autorizatie, acesta are obligatia sa notifice acest fapt autoritatii vamale emitente cu cel putin 60 de zile inainte de data de la care renuntarea la autorizatie produce efecte.

 

ART. 210

31. (1) Operatorii economici care exporta sau care livreaza intr-un alt stat membru sortimente de cafea obtinute din operatiuni proprii de prelucrare a cafelei achizitionate direct de catre acestia din alte state membre sau din import pot solicita la cerere restituirea accizelor. Intra sub incidenta acestor prevederi si sortimentele de cafea rezultate exclusiv din operatiuni de ambalare.

(2) De asemenea, beneficiaza la cerere de regimul de restituire si operatorii economici, pentru cantitatile de cafea achizitionate direct de catre acestia dintr-un stat membru sau din import, care ulterior sunt exportate ori sunt livrate in alt stat membru, fara a suporta vreo modificare.

(3) Cererea de restituire se depune la autoritatea fiscala la care solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, in intervalul de pana la 3 luni de la data efectuarii livrarii catre un alt stat membru sau a operatiunii de export catre o tara terta.

(4) Cererea prevazuta la alin. (3) va contine obligatoriu informatii privind cantitatea produselor expediate, statul membru de destinatie sau tara terta, valoarea totala a facturii si fundamentarea sumelor reprezentand accizele de restituit.

(5) Odata cu cererea de restituire, solicitantul trebuie sa depuna urmatoarele documente justificative:

a) in cazul exportului:

1. copia documentului vamal de import al produselor sau a documentului care atesta achizitia acestora dintr-un stat membru;

2. copia documentului care atesta plata accizelor la importul produselor sau la achizitia acestora dintr-un stat membru, confirmat de banca la care platitorul are contul deschis;

3. copia declaratiei vamale care reprezinta dovada faptului ca produsele au fost exportate;

b) in cazul livrarii catre un stat membru:

1. copia documentului vamal de import al produselor sau a documentului care atesta achizitia acestora dintr-un stat membru;

2. copia documentului care atesta plata accizelor la importul produselor sau la achizitia acestora dintr-un stat membru, confirmat de banca la care platitorul are contul deschis;

3. copia facturii catre cumparatorul din statul membru de destinatie.

(6) In situatia in care intervine reducerea nivelului accizei, pentru cererile de restituire care sunt prezentate in intervalul de 3 luni de la reducere, restituirea este acordata la nivelul accizei in vigoare la momentul depunerii cererii, daca nu se face dovada ca pentru produsele expediate s-au platit accizele la nivelul aplicabil anterior reducerii.

(7) Operatorii economici pot beneficia la cerere de restituirea accizelor si in cazul cantitatilor de produse prevazute la alin. (1) si (2) achizitionate direct din alte state membre sau din import si returnate furnizorilor fara a suporta vreo modificare.

(8) Pentru cazul prevazut la alin. (7) cererea de restituire se depune la autoritatea fiscala la care solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, in intervalul de pana la 30 de zile de la data achizitionarii produselor.

(9) Cererea prevazuta la alin. (8) va contine obligatoriu informatii privind cantitatea de produse accizate achizitionate, statul membru de achizitie sau tara terta, valoarea totala a facturii de achizitie, motivatia returului de produse accizate si fundamentarea sumelor reprezentand accizele de restituit.

(10) Odata cu cererea de restituire prevazuta la alin. (8), solicitantul trebuie sa depuna urmatoarele documente justificative:

a) in cazul returnarii la export:

1. copia documentului vamal de import al produselor sau a documentului care atesta achizitia acestora dintr-un stat membru;

2. copia documentului care atesta plata accizelor la importul produselor sau la achizitia acestora dintr-un stat membru, confirmat de banca la care platitorul are contul deschis;

3. copia declaratiei vamale care reprezinta dovada ca produsele au fost returnate la export;

b) in cazul returnarii produselor accizate catre furnizorul dintr-un stat membru:

1. copia documentului vamal de import al produselor sau a documentului care atesta achizitia acestora dintr-un stat membru;

2. copia documentului care atesta plata accizelor la importul produselor sau la achizitia acestora dintr-un stat membru, confirmat de banca la care platitorul are contul deschis;

3. copia documentului comercial care atesta ca produsele au fost returnate furnizorului dintr-un alt stat membru.

(11) In toate situatiile, dupa verificarea de catre autoritatea fiscala a corectitudinii informatiilor prezentate de solicitant, se va proceda la restituirea accizelor in termen de pana la 45 de zile de la depunerea cererii.

(12) Restituirea accizelor se efectueaza potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

31a. Persoanele fizice care achizitioneaza din teritoriul comunitar arme de natura celor prevazute la art.  207 lit. h) din Codul fiscal efectueaza plata accizelor la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul unitatilor fiscale in raza carora isi au domiciliul, iar in cazul importului, la organul vamal sau la unitatea Trezoreriei Statului in raza careia functioneaza primul birou vamal de intrare in tara.

 

ART. 214.1

31.1. (1) Taxa speciala se aplica atat autoturismelor si autovehiculelor comerciale noi, cat si celor rulate.

(2) Vechimea autovehiculului rulat se calculeaza in functie de anul de fabricatie.

(3) Pentru autoturismele si autoturismele de teren a caror prima inmatriculare in Romania se realizeaza dupa data de 1 ianuarie 2007, si pentru care accizele au fost platite cu ocazia importului sau a achizitionarii de pe piata interna in cursul anului 2006, taxa speciala nu se mai datoreaza.

(4) Pentru autoturismele introduse in Romania pe baza unor contracte de leasing initiate inainte de 1 ianuarie 2007 si a caror incheiere se va realiza dupa aceasta data, se datoreaza bugetului de stat accizele in vigoare la momentul initierii contractului de leasing. In acest caz nu datoreaza taxa speciala prevazuta la art. 214.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5) In intelesul prezentelor norme, hibridele reprezinta autovehiculele cu propulsie dubla, astfel cum sunt reglementate de legislatia in domeniu.

(6) In intelesul prezentelor norme, autoturismele special echipate pentru persoanele cu handicap reprezinta autoturismele care sunt destinate exclusiv utilizarii de catre aceste persoane.

(7) In intelesul prezentelor norme, autovehiculele istorice sunt cele pentru care Registrul Auto Roman inscrie in cartea lor de identitate mentiunea: vehicul istoric.

 

ART. 214.2

31.2. (1) Taxa speciala se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania, cu exceptia autovehiculelor care sunt inmatriculate temporar in Romania pe o perioada de timp egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (cartea verde).

(2) Taxa speciala se plateste de catre persoana fizica sau juridica care face inmatricularea, in numerar sau prin virament, pe baza de ordin de plata pentru trezoreria statului (OPT), la unitatile trezoreriei statului din cadrul unitatilor fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, raspunderea privind suma de plata aferenta taxei speciale revenind platitorului. In documentul de plata la rubrica Reprezentand se va inscrie obligatoriu seria cartii de identitate a autoturismului sau a autovehiculului.

(3) In masura in care aplicarea prevederilor privind taxa speciala vor impune precizari suplimentare, acestea vor fi emise prin ordin al ministrului finantelor publice sau ordin comun al ministrului finantelor publice, ministrului transporturilor, constructiilor si turismului si al ministrului administratiei si internelor, dupa caz.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora