Impozite si taxe locale Cap7 Impozitul pe spectacole

Data: 19 noiembrie 2010   Ora: 15:09

Cod Fiscal 2010 Titlul IX - Impozite si taxe locale - Capitolul al VII lea- Impozitul pe spectacole.

ART. 273

REGULI GENERALE

(1) Orice persoana care organizeaza o manifestare artistica, o competitie sportiva sau alta activitate distractiva in Romania are obligatia de a plati impozitul prevazut in prezentul capitol, denumit in continuare impozitul pe spectacole.

(2) Impozitul pe spectacole se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia are loc manifestarea artistica, competitia sportiva sau alta activitate distractiva.

 

ART. 274

CALCULUL IMPOZITULUI

(1) Cu exceptiile prevazute la art. 275, impozitul pe spectacole se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor.

(2) Cota de impozit se determina dupa cum urmeaza:

a) in cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesa de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau alta manifestare muzicala, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competitie sportiva interna sau internationala, cota de impozit este egala cu 2%;

b) in cazul oricarei alte manifestari artistice decat cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egala cu 5% .

(3) Suma primita din vanzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor nu cuprinde sumele platite de organizatorul spectacolului in scopuri caritabile, conform contractului scris intrat in vigoare inaintea vanzarii biletelor de intrare sau a abonamentelor.

(4) Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole stabilit in conformitate cu prezentul articol au obligatia de:

a) a inregistra biletele de intrare si/sau abonamentele la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale care isi exercita autoritatea asupra locului unde are loc spectacolul;

b) a anunta tarifele pentru spectacol in locul unde este programat sa aiba loc spectacolul, precum si in orice alt loc in care se vand bilete de intrare si/sau abonamente;

c) a preciza tarifele pe biletele de intrare si/sau abonamente si de a nu incasa sume care depasesc tarifele precizate pe biletele de intrare si/sau abonamente;

d) a emite un bilet de intrare si/sau abonament pentru toate sumele primite de la spectatori;

e) a asigura, la cererea compartimentului de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, documentele justificative privind calculul si plata impozitului pe spectacole;

f) a se conforma oricaror altor cerinte privind tiparirea, inregistrarea, avizarea, evidenta si inventarul biletelor de intrare si a abonamentelor, care sunt precizate in normele elaborate in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor, contrasemnate de Ministerul Culturii si Cultelor si Agentia Nationala pentru Sport.

 

ART. 275

REGULI SPECIALE PENTRU VIDEOTECI SI DISCOTECI

(1) In cazul unei manifestari artistice sau al unei activitati distractive care are loc intr-o videoteca sau discoteca, impozitul pe spectacole se calculeaza pe baza suprafetei incintei prevazute in prezentul articol.

(2) Impozitul pe spectacole se stabileste pentru fiecare zi de manifestare artistica sau de activitate distractiva, prin inmultirea numarului de metri patrati ai suprafetei incintei videotecii sau discotecii cu suma stabilita de consiliul local, astfel): 

a) in cazul videotecilor, suma este de pana la 1.000 lei [vechi];

b) in cazul discotecilor, suma este de pana la 2.000 lei [vechi].

(3) Impozitul pe spectacole se ajusteaza prin inmultirea sumei stabilite, potrivit alin. (2), cu coeficientul de corectie corespunzator, precizat in tabelul urmator:

 

Rangul localitatii  Coeficient de corectie 
0 8,00          
I 5,00          
II 4,00          
III 3,00          
IV 1,10          
V 1,00          

 

 (4) Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole stabilit in conformitate cu prezentul articol au obligatia de a depune o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale privind spectacolele programate pe durata unei luni calendaristice. Declaratia se depune pana la data de 15, inclusiv, a lunii precedente celei in care sunt programate spectacolele respective.

Conform anexei la Hotararea Guvernului nr. 797/2005 valorile impozabile prevazute la art. 275 alin. (2) au fost actualizate astfel:

 

IMPOZITUL PE SPECTACOLE                                                   

Manifestarea artistica sau activitatea distractiva:       

NIVELURILE INDEXATE PENTRU ANUL 2005  - lei/mp - rol/ron        

NIVELURILE INDEXATE PENTRU ANUL 2006  - lei/mp - 

a) in cazul videotecilor          

intre 0 si 1.200 inclusiv/ intre 0 si 0,12 inclusiv                  

intre 0 si 1 inclusiv
b) in cazul discotecilor          

intre 0 si 2.400 inclusiv/ intre 0 si 0,24 inclusiv                  

intre 0 si 2 inclusiv

 

ART. 276

SCUTIRI

Impozitul pe spectacole nu se aplica spectacolelor organizate in scopuri umanitare.

 

ART. 277

PLATA IMPOZITULUI

(1) Impozitul pe spectacole se plateste lunar pana la data de 15, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a avut loc spectacolul.

(2) Orice persoana care datoreaza impozitul pe spectacole are obligatia de a depune o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, pana la data stabilita pentru fiecare plata a impozitului pe spectacole. Formatul declaratiei se precizeaza in normele elaborate in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor.

(3) Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole raspund pentru calculul corect al impozitului, depunerea la timp a declaratiei si plata la timp a impozitului.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora