Ce profit au avut primele doua banci locale in primele trei luni

Ce profit au avut primele doua banci locale in primele trei luni Data: 6 mai 2011   Ora: 11:13

Primele doua banci locale in functie de numarul activelor, Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD Groupe Societe Generale, au raportat un profit mai scazut in primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2010. Bancile au acordat mai putine credite noi in acest interval, principala preocupare fiind restructurarea portofoliilor existente.

BCR a inregistrat in primul trimestru din 2011 un profit net dupa impozitare de 76,1 milioane RON (18,1 milioane EUR), potrivit stadardelor internationale de contabilitate (IFRS) in crestere fata de o pierdere de 29,5 milioane RON in trimestrul anterior, dar cu 68,7% mai mic comparativ cu perioada similara din 2010, in timp ce BRD a obtinut un profit net de 122 milioane lei, potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS), in scadere cu 38,7% fata de perioada similara din 2010.

Principala deosebire dintre IFRS si RAS consta in provizionare, RAS impunand provizioane suplimentare fata de standardele internationale.

Profitul operational al Grupului BCR s-a diminuat in primele trei luni ale anului cu 20,2% fata de aceeasi perioada din 2010, insa a crescut cu 10,9% fata de trimestrul anterior, la 608,8 milioane RON (144,5 milioane EUR). Venitul operational s-a diminuat cu 9,6% fata de primul trimestru din 2010, la 1,05 miliarde RON (250,4 milioane EUR), desi s-a imbunatatit cu 8,2% fata de T4 2010.

In cazul BRD, venitul net bancar a fost de 787 milioane lei, iar profitul brut din exploatare a ajuns la 443 milioane lei.

Portofoliul BCR de credite retail (care include persoanele fizice si microintreprinderile) a scazut cu 5,2% in perioada analizata. Evolutia pozitiva a creditarii ipotecare, antrenata in principal de programul guvernamental "Prima Casa", a fost contracarata de scaderea fluxului de credite noi de consum, garantate si negarantate, se arata in raportul BCR. Portofoliul de credite corporate detine o cota de 58,3% in totalul creditelor acordate clientilor, in timp ce creditele retail (inclusiv afacerile micro) reprezinta 41,7%. Depozitele de la clienti au scazut cu 2,9% fata de inceputul anului pana la valoarea de 36,2 miliarde RON (8,7 miliarde EUR) pe fondul tendintelor sezoniere pe segmentul clientilor companii (in scadere cu 11,4%) si in combinatie cu o crestere a depozitelor retail (+0,2%).

Video: Bancile, pregatite sa crediteze din nou mediul de afaceri

BRD a acordat credite pentru persoane fizice in valoare de 15,5 miliarde lei, in scadere cu aproximativ 1%, in timp ce valoarea creditelor acordate clientelei de persoane juridice a scazut cu 1%, soldul acestora fiind de 16,8 miliarde lei. Volumul total al depozitelor clientelei inregistra la sfarsitul primului trimestru al anului precedent o scadere de circa 5% fata de perioada ianuarie-martie 2010, ajungand la peste 29 miliarde lei.

Reducerea ratelor dobanzilor, impactul implementarii legii privind contractele de credit pentru consumatori, scaderea cererii eligibile de credite

"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul asteptat pe piata, diferenta fata de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativa. Activitatea economica sufera in continuare, influentand si cererea de servicii bancare. Cu toate acestea, au fost sesizate semne pozitive care raman sa fie confirmate in perioada urmatoare. Mai concret, un prim semnal pozitiv este intrarea pe o panta descendenta a costului net al riscului, tendinta care speram ca va continua de-a lungul intregului an", a declarat presedintele - director general al BRD - Groupe Societe Generale, Guy Poupet.

Citeste si:

Profitul BRD a scazut la 122 mil lei in primul trimestru

BCR a avut profit de 76 mil RON in primele 3 luni

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 
 

- stiri oferite exclusiv de efin.ro -