Vesti bune pentru IMM-uri: Bancile cresc creditarea

Vesti bune pentru IMM-uri: Bancile cresc creditarea Data: 20 mai 2013   Ora: 15:16

Volumul de credite acordate IMM-urilor va creste in acest an comparativ cu 2012, sustine presedintele CEC Bank, Radu Ghetea. Pentru a fi bancabile, proiectele IMM-urilor trebuie sa aiba un plan de afaceri care pe termen mediu si lung sa dovedeasca capacitatea de rambursare a societatii, garantii corespunzatoare, dar sa beneficieze si de implicarea personala a actionarilor in dezvoltarea afacerii, evidentiata prin expertiza asociatilor, capitalizare, garantii personale etc.

In perioada urmatoare, CEC Bank va lua in considerare reducerea dobanzilor aferente creditelor in functie de politica monetara a Bancii Nationale si in functie de conditiile existente in piata, a declarat Radu Ghetea (foto) intr-un interviu pentru Efin.ro.

1. Intreprinderile mici si mijlocii continua sa intampine dificultati in accesul la finantare, in principal datorita garantiilor de care dispun. Ce masuri ar trebui sa adopte bancile in vederea relaxarii procesului de creditare? Ce actiuni intreprinde CEC Bank?

Modalitatea de garantare a creditelor si situatia economica a clientului sunt doua aspecte distincte pe care banca le ia in considerare in decizia de acordare a unui credit. In general, pentru creditele solicitate de clientii persoane juridice, se poate accepta orice garantie sau mix de garantii: ipoteci imobiliare, gaj asupra titlurilor negociabile, ipoteca mobiliara asupra bunurilor mobile, cash colateral, ipoteca asupra creantei, fideiusiune, scrisoare de garantie bancara sau scrisoare de garantie emisa de un Fond de Garantare agreat de banca. Analiza se va concentra pe determinarea capacitatatii de rambursare a imprumutatului, evaluata pe baza analizei situatiilor financiare, a fluxului de numerar generat in cursul activitatii comerciale, a performantei afacerii, a capacitatii manageriale, a situatiei in care se afla industria in care activeaza clientul, tinand cont si de pozitia acestuia in industria respectiva.

Dintre masurile adoptate de CEC Bank in vederea relaxarii procesului de creditare, amintim urmatoarele:

- oferirea de credite cu dobanzi subventionate de stat prin parteneriatele cu institutiile de stat;

- structura de garantii flexibila, in functie de produsul solicitat; banca noastra a incheiat conventii cu fondurile de garantare (FGRC, FNGCIMM, FRGCIP, alte institutii ale statului) clientii beneficiind de garantia acestor institutii in completarea garantiilor pe care le au la dispozitie;

- acordarea de credite dedicate firmelor nou infiintate si stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor, sprijinind accesul la finantare al start-up-urilor prin parteneriate incheiate cu institutiile de stat (credite -acordate prin programul START si cele dedicate SRL-D – urilor);

- posibilitatea negocierii costurilor produselor (dobanzi si/sau comisioane) in functie de bonitatea clientului si de garantiile prezentate.

2. Preconizati o crestere a volumului de credite acordate IMM-urilor in acest an, comparativ cu 2012, la nivelul intregului sistem bancar? Ce criterii trebuie sa indeplineasca IMM-urile pentru a fi bancabile?

Estimam, pentru acest an, o crestere a volumului de credite acordate IMM-urilor, comparativ cu 2012. Pentru a fi bancabile, proiectele trebuie sa aiba:

- un plan de afaceri fundamentat pe conditiile actuale ale pietei si pe relatii de durata cu partenerii, bazate pe seriozitate si profesionalism, care pe termen mediu si lung sa dovedeasca capacitatea de rambursare a societatii;

- garantii corespunzatoare;

- implicare personala a actionarilor in dezvoltarea afacerii, evidentiata prin expertiza asociatilor, capitalizare, garantii personale etc.

3. Estimati o reducere a dobanzilor aferente creditelor destinate IMM-urilor in urmatoarea perioada? Daca da, cu ce procent?

Prin politica sa de creditare, CEC Bank va continua sa contribuie la dezvoltarea economiei, prin sustinerea finantarii la costuri minime, in baza diverselor programe destinate sustinerii IMM-urilor din toate segmentele economiei. In perioada urmatoare, banca noastra va lua in considerare reducerea dobanzilor aferente creditelor in functie de politica monetara a Bancii Nationale si in functie de conditiile existente in piata.

4. Din ce segmente provin IMM-urile care atrag cei mai multi bani de la CEC Bank?

CEC Bank a acordat finantare agentilor economici din toate sectoarele economiei, preponderente fiind IMM-urile care activeaza in comert, industrie, servicii, agricultura, constructii si transporturi. Banca, prin politica sa, a sustinut cu precadere activitatea agentilor economici din agricultura, dar si din industrii conexe agriculturii, industria prelucratoare (morarit-panificatie, prelucrarea laptelui, carnii etc). O atentie sporita a fost acordata si solicitarilor de finantare din sectorul public, respectiv Autoritatilor Administratiei Publice Locale (AAPL), creditele fiind acordate, in cea mai mare parte, pentru modernizari/reabilitari de drumuri, retele de utilitati sau pentru amenajarea de statii de sortare/reciclare deseuri.

5. Pentru ce se imprumuta micii afaceristi: capital de lucru sau investii? Prefera imprumuturile in lei sau pe cele in valuta?

Pentru sustinerea afacerilor in contextul economic actual, micii afaceristi solicita deopotriva credite pentru capital de lucru, dar si pentru investitii in vederea retehnologizarii, pentru a putea ramane competitivi in piata. Clientii nostri opteaza atat pentru creditele in valuta, cat si pentru cele in lei, pe care le promovam, in acord cu politica CEC Bank de creditare in moneda nationala.

6. Care sunt cele mai accesate produse din portofoliu de catre IMM-uri?

Ca urmare a nevoii de capital de lucru, produsele cel mai des accesate din portofoliul bancii sunt liniile de credit si liniile de credit de investitie.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult