Vesti bune din 2018 - Telemunca a fost aprobata

Vesti bune din 2018 - Telemunca a  fost aprobata Data: 8 octombrie 2018   Ora: 17:13

In 2018 au fost adoptate cateva masuri foarte importante pentru angajatori, iar una dintre cele mai importante este aceea ca persoanele a caror activitate presupune munca la un calculator isi pot desfasura in mod legal activitatea de acasa, fara a mai fi nevoiti sa mearga birou.

 

Legea care reglementeaza aceasta norma a fost publicata in Monitorul Oficial pe 2 aprilie 2018 (Legea nr. 81/2018). In acest caz, reprezentantii Inspectoratelor Teritoriale de munca au dreptul de a face verificari la domiciliu, pentru a se asigura ca toate contractele de munca sunt incheiate in conformitate cu legea.

Ce este telemunca

Telemunca reprezinta o forma de organizare a muncii in cadrul careia activitatea poate fi desfasurata de catre angajati la domiciliu sau si de la domiciliu, cu ajutorul calculatorului, in baza tehnologiei informatiei si a comunicatiilor.

 

Aceasta forma de munca trebuie sa se desfasoare sub egida unui contract de munca incheiat intre angajatori si angajati. Pentru cei care lucreaza de acasa trebuie incheiat si un contract aditional, in care sa fie mentionate urmatoarele: angajatii isi desfasoara activitatea in afara locului de munca organizat de catre angajatori, cu ajutorul mijloacelor aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor (Internet, telefon inteligent).

 

De asemenea, contractul aditional trebuie sa cuprinda si faptul ca activitatea in regim de teleworking se desfasoara minimum o zi pe luna si ca, in acelasi timp, angajatii si-au exprimat acordul in legatura cu aceasta forma de organizare a muncii. Practic, cei care lucreaza de acasa pot fi numiti tele-salariati.

Care sunt locurile in care angajatii isi pot desfasura activitatea

 

Potrivit legii nr. 81/2018, locurile in care angajatii pot munci sunt determinate numai dupa ce angajatorii isi exprima acordul in privita acestora. Practic, noul ,,birou" al angajatilor trebuie sa respecte toate normele de securitate si sanatate in munca.

De unde a fost inspirat modelul de lege

Ministrul Muncii care a a anuntat adoptarea legii referitoare la telemunca a precizat faptul ca modelul a fost preluat din Japonia acolo unde conceputul de telemunca este deja foarte popular si s-a dovedit a fi foarte eficient, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.

Organizarea programului de munca

Programele de munca trebuie organizate de comun acord intre angajatori si angajati, astfel incat sa fie in concordanta cu prevederile din contractul de munca. Important de stiut este faptul ca indivizii ce lucreaza de acasa nu beneficiaza de posibilitatea de a lucra ore suplimentare, conform Legii nr. 81/2018. Mai mult, angajatorii au posibilitatea de a verifica oricand activitatea desfasura de catre telesalariati, astfel incat sa aiba convingerea ca acestia isi respecta contractul de munca si sarcinile stipulate in aceste tipuri de documente.

Contraventii si sanctiuni

Conform Legii nr. 81/2018, cei care lucreaza de acasa, dar nu indeplinesc toate conditiile mentionate in lege sunt pasibili de contraventii si sanctiuni consistente, putandu-se ajunge chiar pana la desfacerea locului de munca.

 

De exemplu, angajatii care nu respecta programul de munca stipulat in contractul incheiat cu angajatorii pot fi amendati cu pana la 10.000 de de lei/persoana, iar cei care au contracte de munca in care nu este stipulat faptul ca orele suplimentare sunt interzise in cazul telemuncii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.

 

Pentru aflarea tuturor tipurilor de contraventii si sanctiuni, atat angajatorii, cat si angajatii trebuie sa studieze Articolul 12 din Legea nr. 81/2018. Cei care sunt in masura sa aplice sanctiunile sunt reprezentantii oficiali ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca ce au dreptul a merge la domiciliul angajatilor, pentru a face constatari.

Avantajele telemuncii

Angajatorii care decid sa beneficieze de Legea nr. 81/2018 pot avea parte de avantaje semnificative. In primul rand, isi pot reduce toate costurile referitoare la inchirierea spatiilor, a utilitatilor, dar si costurile pentru carburanti si parcul auto.

 

Cat despre angajati, acestia nu mai trebuie sa se deplaseze in fiecare zi la birou, putand economisi timp si bani. In plus, legea in cauza ajuta la stimularea intrarii in campul muncii a unui numar cat mai mare de persoane cu dizabilitati, care nu au capacitatea de a se deplasa pana la un birou. Astfel, aceste persoane pot beneficia de locuri de munca cu contract, in conditii legale, putandu-si asigura singure traiul.

Aprobarea telemuncii a fost o decizie care a bucurat in aprilie 2018 atat angajatorii, cat si angajatii. S-a dovedit faptul ca persoanele care au libertatea de a lucra de acasa sunt mult mai eficiente decat in cazul in care sunt nevoie sa mearga la birou zi de zi, acolo unde presiunea din partea business-ului ii poate impiedica sa isi desfasoare activitatea cat mai usor!

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult