Vesmintele bisericesti, un business aparte

Vesmintele bisericesti, un business aparte Data: 7 noiembrie 2019   Ora: 14:00

Despre vesmintele bisericesti sau alte decoratiuni din lacasele sfinte se pot spune multe, mai putin ca sunt simple. De fapt nimic nu se rezuma la simplu cand vine vorba de aceasta nisa. Asta pentru ca trec prin etapa complexe inca din faza de executie, sunt lucrate manual in unele cazuri, iar din punct de vedere al semnificatiilor poarta un simbol complex desigur.

Un business de acest gen nu pare sa aiba competitori, tocmai pentru ca executia nu este atat de usoara si nici neaparat in serie. Sunt multe detalii ce personalizeaza comenzile. Cel care creeaza astfel de produse trebuie sa fie un bun cunoscator nu doar in arta croitului si cusutului, cu simt estetic deopotriva, ci trebuie sa fie cunoscator si a dogmelor bisericesti, a istoriei si artei textile din acest domeniu.

Crilovic, producator autohton cu vechime

Povestea Crilovic incepe undeva in anii 80. De atunci si pana acum tot drumul acestui business a fost pavat cu multa munca si daruire, acum experienta fiind si un avantaj de asemenea. Un producator autohton cu vechime si continuitate inseamna deja foarte mult. Nisa aceasta impune desigur si a tine pasul cu vremurile moderne, insa numai din perspectiva dotarilor de atelier. Crilovic a continuat sa isi scrie povestea de succes si prin dotari specifice, acum broderiile spre exemplu putand fi realizate mai rapid, iar multe dintre elementele si motivele decorative care erau cusute numai de mana se pot executa rapid si precis la masini speciale.

Datorita si unei echipe de oameni bine pregatiti, instruiti si devotati, Crilovic poate produce vesminte tesute sau brodate, in special pentru preoti, dar si pentru altii din rangurile bisericii – arhierei sau diaconi. Realizeaza si vesminte sau seturi tematice, cu reprezentari detaliate si complexe ale momentelor biblice cum ar fi Invierea Domnului, epitrahile, steaguri, acoperaminte pentru biserica sau alte decoratiuni - bedernite etc.

Mare parte din munca realizata inseamna comenzi personalizate. Este si explicabil de ce aceasta abordare. In primul rand, pentru ca astfel producatorul isi asigura nota de originalitate si permite deci ca o comanda sa aiba un stil original. Mai apoi tine si de ratiuni practice. Daca ne gandim la vesmintele preotilor, lungimea conteaza extrem de mult. Se stie foarte bine ca tinuta unui preot, chiar si in timpul liber cum este reverenda, inseamna haine lungi. Daca depaseste insa lungimea corespunzatoare inaltimii preotului, este evident ca orice miscare este cu risc. Asadar, cel putin din necesitatea de a adapta totul pentru purtator, sunt cerute dimensiuni anume. Daca unele aspecte se mai pot ajusta, lungimea nu se poate.

Mai mult decat atat, personalizarea inseamna si posibilitatea ca fiecare preot sa poarte haine originale. Desi la baza hainele cu care preotul slujeste sunt aceleasi, un set compus din anumite elemente – stihar, epitrahil, felon, manecute, brau – din punct de vedere cromatic si in privinta designului pot fi alese stiluri preferate.

In randul preotilor se practica si expunerea acestor vesminte sub forma de ofranda si umilinta aratata divinitatii. In functie de hramul pe care il poarta biserica in care slujeste un preot pot fi alese deci vesminte reprezentative, cu broderie insemnand o anumita icoana expusa pe spatele felonului. De asemenea, la marile sarbatori de peste an pot fi alese vesminte specifice de asemenea, ocazii aparte ce pot justifica deci preferinta pentru vesminte aparte.

Fiecare lacas de cult poate avea dotari cat mai reprezentative pentru o zona anume, caci influentele culturale sunt si ele importante aici. Exista de asemenea si o interpretare simbolica a culorilor, motiv pentru care exista pentru aproape toate sarbatorile de peste an o alegere optima privind tonul reprezentativ. Spre exemplu negru nu se poarta oricand, ci cu precadere in perioada dinaintea Pastelui, in saptamana patimilor. Chiar daca avem tendinta de a ne gandi la negru ca la doliu, cand sunt savarsite slujbe de inmormantare preotii poarta alb sau culori deschide, auriu spre exemplu, ca semn al inaltarii la cer, pentru ca moartea este vazuta doar o trecere la lumea celor drepti.

Asadar, cu numeroase motive si ocazii de a purta diferite tipuri de vesminte – doar privind detaliile de design si culoare, pentru ca din punct de vedere al tipurilor de elemente vesmintele preotilor sunt reglementate prin Sfantul Sinod – se intelege de ce vesminte preotesti brodate de la Crilovic sunt comandate constant.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult