Renuntam la ultima transa FMI pentru un acord preventiv
Data: 7 februarie 2011 Ora: 16:03Presedintele Traian Basescu a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, ca Romania nu mai are nevoie de ultima transa in valoare de un miliard de euro, pe care trebuia sa o primim de la FMI, conform acordului incheiat pe doi ani.
Presedintele a precizat ca situatia economica nu mai impune accesarea acestei transe, deoarece Banca Nationala dispune de rezerve suficiente pentru a mentine stabilitatea sistemului bancar. Cu toate acestea, vom respecta programul convenit pentru accesarea transei de la Uniunea Europeana, care ne este necesara pentru acoperirea deficitului bugetar.
Analistii eFin.ro comenteaza ca motivul principal al renuntarii la aceasta transa este neindeplinirea conditiilor din acordul cu organismele internationale. La fiecare vizita de evaluare Romania a fost pasuita pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile convenite; faptul ca se afla in aceeasi situatie si la incheierea formala a acordului este o mare dezamagire pentru oficialii FMI, dar pe care acestia o trec cu vederea din considerente politice.
Presedintele a mai anuntat ca in martie va fi incheiat acordul preventiv, valabil pana in aprilie 2013, prin care FMI si UE pun la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro. Banii vor putea fi accesati oricand in aceasta perioada, in conditiile in care situatia economica va impune o astfel de masura. Noul acord preventiv presupune obiective pe termen mediu, de modernizare a statului si a serviciilor sale si de consolidare macroeconomica.
Printre prioritati se numara restructurarea anumitor companii de stat din domeniul transporturilor si din sectorul energetic, dar si extinderea facilitatilor IT atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. In plus, se afirma ca redresarea economiei va depinde foarte mult de imbunatatirea mediului de afaceri si de o accesare mai eficienta fondurilor UE.
Includerea cat mai multor conditii si tinte macroeconomice in acordul dintre Romania si organismele internationale este cea mai buna cale spre modernizarea statului, reducerea decalajelor fata de UE si restructurarea economiei romanesti, sunt de parere analistii eFin.ro.
Din experienta ultimilor 20 de ani a rezultat clar ca guvernele din Romania au aplicat politici economice coerente numai in conditiile in care au fost constranse de acoduri cu FMI; chiar si in aceasta situatie, de multe ori conditiile respective au fost respectate doar partial, astfel incat acordurile au fost intrerupte in mai multe randuri. Desi nu este precizata in mod explicit, reducerea coruptiei este o alta cerinta importanta a oficialilor UE, o problema care poate fi “atacata” in Romania doar la presiunea partenerilor nostri europeni.
Articol oferit de eFin.ro
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult