Statistica si realitatea financiara a gospodariilor din Romania anului 2020
Data: 30 ianuarie 2020 Ora: 14:00Daca privim in jur, s-ar putea ca statisticile pe care le citim despre lume si despre tara in care traim sa nu ni se para reale. Aceasta este o tendinta a creierului uman care tinde sa creada mai degraba ceea ce vede decat cifrele abstracte. De aceea, citind ultimele date oficiale privind castigurile gospodariilor din Romania este posibil sa nu ne prea regasim in aceste valori medii.
Conform Institutului National de Statistica, o gospodarie din Romania este formata in medie din 2,6 persoane, iar veniturile totale a unei asemenea gospodarii este de 4.872 lei pe luna la nivelul trimestrului III din 2019. Majoritatea veniturilor sunt de natura salariala, iar un mic procent este reprezentat de venituri in natura. Aceste doua tipuri de venituri reprezinta majoritatea veniturilor totale (aproape 70%).
In aceste conditii, se pune intrebarea unde se duc acesti bani. Din totalul veniturilor o parte covarsitoare este cheltuita, mai exact, 86,3%. Probabil ca deloc surprinzator pentru majoritatea cititorilor, consumul de bunuri alimentare este pe primul loc in topul cheltuielilor. Produsele alimentare si bauturile nealcoolice reprezinta in medie 31,3% din totalul consumului. Acest procent este urmat de bunuri nealimentare, de servicii si de cheltuieli precum impozite, contributii, cotizatii.
Sursa: http://www.insse.ro/
Avand in vedere ca o mare parte din populatia Romaniei este din mediul rural, cheltuielile familiilor din tara includ si anumite nevoi legate de productia gospodariei - de la hrana animalelor si pasarilor, la munci pentru productia gospodariei sau produse de insamantare, servicii veterinare s.a.m.d. Viciile precum alcoolul sau tigarile sunt responsabile pentru cheltuieli de aproximativ 200 de lei pe luna. Investitiile sunt un procent mic din cheltuielile gospodariilor, doar 0,7% din total, si in general e vorba despre cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc.
Creditele suplinesc lipsa veniturilor
Valoarea totala a creditelor acordate gospodariilor din Romania este, conform ultimelor date oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei, de 142.750,9 milioane lei (noiembrie 2019). Avand in vedere ca in Romania exista oficial aproximativ 7,5 milioane gospodarii, inseamna ca in medie, fiecare gospodarie este indatorata cu aproximativ 19.000 lei. Dupa cum spuneam la inceputul articolului, aceste statistici releva doar media, insa in realitate s-ar putea sa existe foarte multe persoane care nu au niciun credit, in timp ce persoanele care au credite sa aiba de returnat bancilor sau institutiilor de creditare mult mai mult decat releva cifrele oficiale.
Merita sa mai observam ca in luna noiembrie a anului 2019, comparativ cu aceeasi luna din anul 2018, veniturile nete au crescut cu 13,9%. De asemenea, multi dintre noi nu avem nevoie de date oficiale pentru a observa in viata de zi cu zi numeroase situatii in care diferite persoane au castiguri nedeclarate. De la vanzatorul de zarzavaturi de la coltul strazii la soferul care este transportator de persoane la ocazie, Romania nu este deloc straina venitului ilicit. Si chiar daca este foarte greu sa estimam realist valoarea acestor venituri, ce putem stii cu siguranta este ca ele exista. Una dintre problemele cu aceste venituri este imposibilitatea sau dificultatea sporita de a contracta un credit bancar pentru nevoi personale.
Aceasta este una dintre cauzele pentru care tot mai multe persoane apeleaza la creditele acordate de institutii nonfinanciare (asa-numitele IFN-uri). Acestea au conditii mult mai laxe in procesul de aprobare si sunt dispuse sa acorde sume mici chiar si celor cu istoric negativ la returnarea creditelor. In sprijinul acestor persoane au venit instrumentele online precum comparatorul international de credite Finbino. Aici se gasesc informatii inclusiv despre cum sa obtii un credit fara dobanda, oricat de greu de crezut ar suna acest lucru.
De fapt, aceste credite cu dobanda 0 sunt posibile la majoritatea IFN-urilor doar in conditii exceptionale, la primul credit si pe termene scurte. O solutie deloc de neglijat pentru o persoana medie care din aproximativ 1000 de euro venit lunar pe gospodarie la final de luna ramane cu echivalentul a sub 900 de euro. Situatiile neprevazute pot aparea oricand, iar posibilitatea de a accesa rapid un credit este un avantaj pentru numeroase persoane.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult