Soba cu plita sau gratar ceramic pentru curte?

Soba cu plita sau gratar ceramic pentru curte? Data: 15 martie 2019   Ora: 14:00

De interior sau de exterior, solutiile de incalzire disponibile acum pun la dispozitia oricarui client multiple variante, de la un semineu pe lemne, clasic, la o soba cu plita si chiar la un gratar ceramic pentru exterior.

 

Spre exemplu, acum peste 40 de ani, sobele cu plita erau zidite direct in locuinta beneficiarului insa, in prezent, exista variante care pot fi achizitionate si montate in regie proprie sau cu putin ajutor din partea unui specialist PeFoc.ro.

 

Ideale pentru case de vacanta, cabane sau locuinte rustice, pe acestea se poate incalzi o mancare usoara, ceai, cafea etc., o soba cu plita va transforma bucataria locuintei intr-o incapere rafinata, eleganta si trainica.

 

De ce trebuie sa tii cont daca optezi pentru o soba cu plita?

 

Tipul de combustibil folosit

 

Cel mai frecvent folosit combustibil ramane lemnul, dat fiind ca este usor de procurat, iar in multe zone nu exista alimentare cu gaz. La fel de populare sunt si modelele cu brichete de lemn, lignitul sau carbunele brun, mai practice din punct de vedere al raportului dintre volum si putere calorica.

 

Materialul folosit in constructie

 

Capacitatea de incalzire a sobei cu plita este direct proportionala si cu tipul de materiale folosite in constructie. Desi cea mai ieftina ramane tabla, aceasta se incalzeste foarte repede, dar se si raceste la fel de repede, odata stins focul.

Fonta este o alegere avantajoasa, dat fiind ca inmagazineaza cantitatea de caldura, pe care apoi o elibereaza treptat, pe parcursul mai multor ore. Teracota are un design deosebit, fiind o alegere apreciata de cei traditionalisti, se incalzeste mai greu, dar se raceste lent.

 

Suprafata de incalzit

 

Cea mai buna soba cu plita, pentru spatiile mici, este cea cu o putere calorica de 5 kW (pentru 10 metri). Valorile medii sunt de 8 – 10 kW, care fac fata cu brio unei suprafete de pana la 15 – 20 mp. In sfarsit, exista sobele cu plita de tip centrala, care au puteri de 20 – 30 kW si care pot fi utilizate pentru incalzirea unei locuinte de aproximativ 150 mp.

 

Intretinerea

 

Pentru siguranta in functionare, soba cu plita trebuie curatata periodic sau cel putin o data pe an. Trebuie sa ai acces la vatra, la peretii camerei de ardere, dar si la conductul de evacuare, de pe care trebuie inlaturate depunerile de funingine care il pot ingusta, ingreunand evacuarea gazelor.

 

La fel de populare, de aceasta data in exterior, sunt modelele de gratare ceramice, precum cele propuse de PeFoc.ro. Denumit si “kamado”, acest gratar ceramic este folosit de mai bine de 3000 de ani in Asia de Est. Cu o forma rotunda, din ceramica, cu capac, acest tip de gratar permite circulatia fluxului de aer pastrat in interior, astfel incat toate preparatele sa fie foarte fragede, pastrandu-le aroma deosebita. Pe siteul PeFoc.ro le vei gasi intr-o gama diversificata de dimensiuni (Minimax, Small, Medium, Large, Xlarge, XXLarge), potrivite ori de cate ori ai musafiri si vrei sa ii incanti cu abilitatile tale culinare.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult