Riscul de credit ii sperie pe bancheri

Riscul de credit ii sperie pe bancheri Data: 23 aprilie 2010   Ora: 15:00

Riscul de credit este principala amenintare pe care o resimt bancherii romani, potrivit celei mai recente editii a raportului “Banking Banana Skins”, realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) si PricewaterhouseCoopers.

Ingrijorarea este alimentata de eliminarea comisionului de rambursare anticipata la credite si legea falimentului personal.

Astfel, premierul Emil Boc a declarat recent ca Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

"Comunitatea bancara este printre cele mai serioase in Romania in aplicarea legii. Comunitatea bancara nu va iesi maine in strada. (...) Vom aplica ceea ce legea prevede, dar nu inseamna ca nu vom spune in continuare ca nu suntem de acord, ca nu vom face toate demersurile pentru a nu fi promulgata in forma initiala, ca nu ne vom face datoria", a replicat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

Desi diminuarea dobanzilor la imprumuturi se face cu pasi timizi, Romania se pozitioneaza in top trei european in ceea ce priveste preferinta populatiei pentru credite, 26% dintre romani apeland la aceasta sursa de imprumut bancar, potrivit studiului GfK Financial Market Data System.

Pe de alta parte, incertitudinile cu privire la siguranta locului de munca si dobanzile inca ridicate la imprumuturi nu au facilitatat accesul populatiei la creditare in ultima perioada.

Astfel, in martie 2010 creditele de consum (fara ipoteca) au fost contractate de 18% din populatie, in scadere cu 4% fata de luna ianuarie, in vreme ce creditele pentru achizitionarea unei case sau apartament sunt solicitate de doar 4% din populatie.

Perspectivele pentru sistemul bancar din Romania par a fi dificil de prognozat, bancherii insistand asupra fragilitatii economiei si a impactului creditelor neperformante pentru profitabilitatea bancilor .

In legatura cu intentiile de imprumut in urmatoarele 12 luni,  4% romanii spun ca vor apela la credite de consum si numai 1% la cele pentru locuinta. Totusi, in opinia analistilor eFin.ro aceste declaratii trebuie coroborate cu pesimismul de moment al romanilor; daca tara noastra va iesi din recesiune este de asteptat ca sentimentul privind contractarea de credite sa se schimbe brusc, in paralel si cu relaxarea conditiilor de creditare.

 “Bancile nu scad intr-un ritm mai alert dobanzile la credite pentru ca cererea s-a redus mult si exista "ceva ineficienta" in sistemul bancar, care nu s-a ajustat la noile conditii, declara recent Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Bancherii sunt de parere ca aversiunea institutiilor financiare fata de riscuri va intarzia relansarea economica. Unii dintre acestia estimeaza ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului, in timp ce altii sunt preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor.Totusi, Lucian Croitoru considera ca bancile nu franeaza reluarea cresterii economice, consilierul precizand ca in orice criza mai intai si-a revenit economia si cu o intarziere de 2-3 trimestre a fost reluata si creditarea.

Analistii eFin.ro sunt insa de parere ca, in actuala situatie a Romaniei, este nevoie de un impuls din partea sectorului bancar pentru a se relua ciclul de crestere economica, prin stimularea activitatii companiilor mici si mijlocii.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult