Reticenta fata de credite
Data: 28 aprilie 2010 Ora: 16:29Ultimele date publicate de Banca Nationala cu privire la creditele contractate si depozitele realizate de romani releva faptul ca mediul economic nefavorabil din ultimii ani i-a invatat pe acestia sa economiseasca. Vremea contractarii de credite in exces pare sa fi luat sfarsit.
Astfel, in pofida faptului ca bancile se afla intr-un amplu proces de diminuare a dobanzilor la depozite, romanii continua sa puna bani deoparte. Valoarea depozitelor in lei ale populatiei si companiilor a crescut cu 1,2% in martie 2010 comparativ cu luna precedenta si cu 8,4% fata de perioada corespunzatoare din 2009, pana la 167,12 miliarde lei.
Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat un avans de 0,9% in luna martie, la 62,05 miliarde lei, in timp ce economiile in lei ale societatilor nefinanciare si institutiilor financiare nemonetare s-au majorat cu 5,4%, pana la 43, 17 miliarde lei. Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2009, depozitele in lei ale persoanelor juridice au fost mai mari cu 9% (4,6% in termeni reali).
Pe de alta parte, depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, s-au redus cu 1,4% in martie comparativ cu luna precedenta, la nivelul de 61,88 miliarde lei, dar au crescut cu 8,2% fata de perioada corespunzatoare din 2009.
"Vazand ceea ce se intampla in jur, multi romani vor incepe sa economiseasca, daca nu au facut-o inca, pentru ca exista inca o multime de incertitudini pe piata. Am avut foarte mare succes in atragerea de depozite de la populatie anul trecut si cresterea noastra pe depozite in primele doua luni ale anului este foarte, foarte incurajatoare. Asteptam, de asemenea, o crestere moderata a creditarii in acest an, cea mai mare parte provenind din atragerea de noi clienti din sectorul IMM-urilor, intrucat unele companii vor cauta de acum oportunitati pe piata”, a declarat pentru eFin.ro directorul general al ProCredit Bank, Gian Marco Felice.
In ceea ce priveste imprumuturile, creditarea in valuta pare sa isi fi revenit timid in cea de-a treia luna a acestui an, insa cererea pentru creditele in lei a continuat sa scada.
In acest context, creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in martie 2010, cu 0,1% fata de luna precedenta, insa in termeni reali a inregistrat o scadere usoara, de 0,1%, pana la nivelul de 199,04 miliarde lei.
Volumul creditelor contractate in lei s-a diminuat cu 0,7% in intervalul analizat (-0,9% in termeni reali), in timp ce imprumuturile in valuta exprimate in lei au crescut cu 0,7% (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 1%).
"Cei care au luat credite nu vor sa se imprumute din nou. De fapt, populatia incearca sa ramburseze cat mai rapid imprumuturile contractate anterior pentru a scapa de povara ratelor. O posibila reluare a creditarii ar putea avea loc in al treilea trimestru al acestui an", a afirmat directorul de investitii al Eureko Pensii Private, Radu Craciun. Analistii efin.ro sunt mai optimisti decat Craciun si cred intr-o revenire a creditarii pentru companii si pe segmentul de credite imobiliare incepand chiar din aceasta luna, iar din trimestrul trei revenirea si a celorlalte tipuri de credite pentru persoane fizice.
Pe de alta parte, diminuarea cererii pentru credite este determinata si de faptul ca acestea raman inca scumpe. Astfel, dobanzile la credite, cu precadere la cele de consum, au scazut insesizabil in ultimul an, desi Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara pana la minimul istoric de 6,5% .
“Presiunea pe care contextul economic a exercitat-o asupra bugetelor familiale anul trecut si continua sa o exercite si anul acesta, determina consumatorii sa fie mai prudenti si sa isi reanalizeze nevoile si deciziile de cumparare”, a declarat pentru eFin.ro directorul general al Provident Financial Romania, Russell Johnsen.
Desi in ultima perioada au existat semne de redresare a creditarii, criza financiara continua sa afecteze intregul sistem financiar. In acest context, institutiile financiare vor continua sa fie prudente anul acesta, accentul fiind pus pe analiza aprofundata a bonitatii potentialilor clienti, un lucru extrem de important atat pentru industria financiara, cat si pentru consumatorii sai.
2009 a fost un an dificil din punct de vedere economic, fiind marcat de cresterea somajului si a instabilitatii pe piata muncii. Acest lucru a determinat o reducere semnificativa a cererii de credite din partea populatiei. Primele luni ale anului 2010 s-au aflat pe aceleasi coordonate, a continuat trendul crescator al ratei somajului, care a depasit deja pragul de 8%. Nesiguranta zilei de maine a facut oamenii mult mai prudenti in luarea unei decizii privind creditarea, chiar daca in acest moment au un salariu suficient sa le asigure cheltuielile zilnice si plata ratelor, a afirmat directorul departamentului Dezvoltare Produse Retail din cadrul Millennium Bank, Eliza Erhan.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult