Proiecte pentru mobilitate si dezvoltare urbana, finantate prin programul REGIO

Proiecte pentru mobilitate si dezvoltare urbana, finantate prin programul REGIO Data: 20 august 2019   Ora: 15:00

Sustinerea dezvoltarii urbane vizeaza numeroase obiective ce trebuie duse la indeplinire. Poate fi vorba despre reducerea poluarii, dar si de modernizarea infrastructurii, de promovarea mobilitatii sau de reabilitarea sistemului de transport public. Prin intermediul programului REGIO, astfel de misiuni pot fi indeplinite, pentru o contributie insemnata la procesul de tranzitie catre o economie caracterizata de o dezvoltare urbana sustinuta si durabila.

In Regiunea Nord-Est, principalul sustinator al dezvoltarii pe axe prioritare de investitii pentru care se poate obtine finantare nerambursabila din fonduri UE este reprezentat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. In randurile urmatoare sunt prezentate cateva proiecte pentru care au fost semnate si contractele de finantare, in vederea dezvoltarii urbane durabile in Regiunea Nord-Est, prin intermediul Programului Operational-Regional 2014-2020 sau, pe scurt, REGIO.

Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi

In data de 30 iulie s-a semnat la Iasi contractul prin care s-a obtinut finantare in valoare nerambursabila de 21,7 milioane euro, ce are in vedere reabilitarea si modernizarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi. Initiativa are si o serie de obiective principale, printre care se numara:

• Reducerea emisiilor de CO2 in sectorul de mobilitate al populatiei;

• Cresterea numarului de pasageri in segmentul transportului public;

• Promovarea mobilitatii urbane prin mijloace alternative - modernizarea/extinderea zonelor pietonale, realizarea de piste moderne pentru biciclete, etc.

Proiectul are de asemenea in vizor crearea unui sistem de transport public atractiv, dar si eficient, care sa deserveasca locuitorii orasului, dar si turistii care tranziteaza zona. In acest scop, prin proiectul initiat, vor fi implementate masuri prin care se vor reabilita caile de rulare a tramvaielor pe multiple tronsoane. Vor fi construite 10 noi statii de tramvai si vor fi reconditionate 8 din cele deja existente, se vor achizitiona 5 tramvaie noi, se vor construi piste moderne pentru biciclisti si vor fi amenajate noi spatii verzi.

Infiintarea unui sistem de transport public urban in Municipiul Vatra Dornei

Cum in momentul de fata o astfel de solutie in ceea ce priveste transportul urban este inexistenta in municipiu, proiectul semnat la inceputul lunii august are in vedere urmatoarele:

• Realizarea a 3 trasee pentru autobuze de tip hibrid (diesel/electric);

• Introducerea a 3 puncte de incarcare electrice pe parcursul traseelor amenajate, pentru eficientizarea transportului;

• Implementarea sistemelor de e-ticketing si management al flotei.

Finantarea nerambursabila obtinuta prin contractul semnat atinge valoarea de 4,2 milioane euro. In completarea masurilor anterior mentionate, in Municipiul Vatra Dornei vor mai fi reamenajate pasajele pietonale, se vor construi infrastructuri de biciclete, vor fi amenajate spatii verzi suplimentare si se avea in vedere inclusiv implementarea unui sistem de bike-sharing cu 3 puncte zonale de inchiriere, pentru a crea un parcurs pietonal si turistic cat mai atractiv si eficient.

Autobuze electrice pentru reducerea emisiilor de CO2 in Municipiul Barlad

Conform informatiilor prezentate si pe inforegionordest.ro - site-ul oficial in care cei interesati pot regasi informatii despre programul REGIO - Municipiul Barlad va beneficia de asemenea de finantare care sa sustina dezvoltarea urbana durabila. O valoare nerambursabila de 3,9 milioane euro va ajuta la dezvoltarea sistemului de transport public in municipiu.

In acest sens vor fi achizitionate autobuze electrice pentru a reduce emisiile de CO2, implicit pentru a diminua gradul de poluare la nivelul orasului. Obiectivele vizate dupa primul an de operare al investitiei sunt urmatoarele:

• Reducerea cu 3,2% a emisiilor de CO2 rezultate din sectorul transportului public;

• Reducerea cu 8,4% a deplasarilor locuitorilor cu autoturismele proprietate personala, in favoarea mijloacelor de transport public;

• Promovarea mobilitatii si facilitarea accesului la sistemul de transport public electric pentru persoanele cu dizabilitati.

Ca masuri suplimentare ce vin in completarea acestui proiect ambitios, va fi dezvoltat si un sistem de management inteligent al traficului. Vor fi achizitionate sisteme de monitorizare prin GPS pentru a monitoriza si localiza rapid autobuzele in trafic, iar pentru informarea in timp real a pasagerilor vor fi instalate ecrane digitale de informare in mijloacele de transport in comun.

Prin aceste proiecte, a caror serie cu siguranta nu se va limita numai la atat, este sustinuta dezvoltarea si mobilitatea urbana intr-o maniera durabila. Pentru informatii suplimentare legate de proiecte, finantari nerambursabile obtinute, evolutia si statusul curent al masurilor implementate in scopul dezvoltarii regionale prin programul REGIO, cei interesati pot sa acceseze site-urile oficiale inforegionordest.ro sau www.adrnordest.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult