Piata romaneasca de leasing s-a prabusit in 2009

Piata romaneasca de leasing s-a prabusit in 2009 Data: 9 martie 2010   Ora: 09:54

Piata romaneasca de leasing a inregistrat anul trecut o reducere cu 72% a valorii bunurilor finantate, la 1,33 miliarde euro, pe fondul scaderii pietei auto, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

"Finantarile pentru achizitia de vehicule au inregistrat anul trecut o scadere mai mare decat media pe intreaga piata de profil, respectiv 75,2%, la 839,6 milioane de euro. De asemenea, segmentul echipamentelor a avut o cadere de 75,9%, la 261,16 milioane de euro", a declarat presedintele ALB, Jean-Claude Boloux.

Oficialul a amintit ca dinamica pietei de leasing este strans legata de evolutia economiei nationale, care, in 2009, a inregistrat un regres de peste 7% fata de 2008.

In 2008, leasingul auto a atins nivelul de 3,38 miliarde euro, iar finantarile de echipamente au totalizat 1,082 miliarde euro.

Potrivit datelor ALB, leasingul imobiliar s-a redus cu 33,9% anul trecut, ajungand la 232,65 milioane lei, fata de nivelul de 351,84 milioane euro din 2008.

In 2009, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 1,307 miliarde euro (98%), iar companiile neafiliate de 26,045 milioane euro (2%).

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca echipamentele au atins o pondere de 20% (261 milioane euro) din total, sectorul imobiliar - 17% (233 milioane euro) si cel al transporturilor - 63% (839 milioane euro).

In domeniul finantarii transporturilor, autoturismele detin o cota de 61%, vehiculele comerciale grele de 21%, vehiculele comerciale usoare de 16%, iar alte tipuri de vehicule de 2% din total.

Finantarea in domeniul transporturilor inregistreaza o scadere de aproximativ 72% in domeniul autoturismelor si a vehiculelor comerciale usoare, conform datelor ALB.

"Scaderea cea mai importanta, respectiv de 81% fata de aceeasi perioada a anului 2008, este semnalata in domeniul vehiculelor comerciale grele. Din finantarea categoriei echipamentelor, domeniul constructiilor reprezinta o cota de 22%, in coborare cu 87% fata de anul 2008, 8% in domeniul echipamentelor IT si software, 8% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% industria alimentara, 5% echipamente medicale, 9% echipamente agricole, 3% industria de prelucrare a lemnului, 4% industria chimica si 37% alte domenii", a spus Boloux.

Pe ansamblu, cu exceptia echipamentelor de constructii, care au cunoscut o scadere de aproximativ 87%, reducerea finantarilor in domeniul echipamentelor a urmarit tendinta generala a pietei.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 36%, si de cea a spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 26%. In schimb, finantarea terenurilor reprezinta 4%, in timp ce restul de 34% revine hotelurilor, sectorului rezidential si al blocurilor de locuinte.

"Clientii corporativi au atras cea mai mare parte, respectiv 91%, din totalul finantarilor, urmati de retail - 8% si de sectorul public - 1%. Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cel mai des intalnita este de peste cinci ani - 26%, urmata de cea de 4-5 ani - 24%, 3-4 ani - 23%, 2-3 ani - 18%, 1-2 ani - 5% si de 1 an - 4%", a afirmat presedintele ALB, citat de Mediafax (www.mediafax.ro).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult