Zona euro in 2012 - 4 scenarii. Implicatii pentru Romania

Zona euro in 2012 - 4 scenarii. Implicatii pentru Romania Data: 8 decembrie 2011   Ora: 16:02

In anticiparea summitului liderilor europeni care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, analistii de la PwC au realizat patru scenarii posibile privind evolutia zonei euro anul viitor.

Expansiunea masei monetare printr-o injectie de lichiditate din partea Bancii Centrale Europene, defaulturi ordonate a celor mai indatorate tari, iesirea Greciei din Zona Euro si formarea unui nou bloc monetar sunt cele patru scenarii posibile luate in calcul de catre PwC in raportul "What next for the Eurozone – Possible scenarios for 2012". Raportul analizeaza impactul fiecarui scenariu asupra zonei Euro in ceea ce priveste nivelul prognozat al inflatiei si cresterea Produsului Intern Brut in perioada 2012-2016.

Primul scenariu – Expansiunea masei monetare: Bancii Centrale Europene i se permite sa injecteze lichiditate in sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitata, ratele dobanzilor sunt mentinute la un nivel scazut pe termen scurt, dar inflatia va depasi tinta de 2%, in vreme ce moneda Euro se va deprecia.

Al doilea scenariu – Defaulturi ordonate: Un program de defaulturi voluntare este agreat de catre statele cele mai indatorate, ceea ce va conduce la o spirala de contractie a economiei si o recesiune prelungita, care va dura intre doi si trei ani si va rezulta intr-o scadere cu aproximativ 5% a PIB-ului Zonei Euro.

Scenariul al treilea – Iesirea Greciei din Zona Euro. Grecia este nevoita sa paraseasca Zona Euro, dupa care sufera o recesiune severa, o depreciere rapida a monedei si un puseu inflationist. Statele ramase in Zona Euro vor cauta sa protejeze moneda printr-o disciplina fiscala dura si prin luarea de masuri care sa redea increderea investitorilor, insa se vor confrunta cu o recesiune de pana la doi ani.

Scenariul al patrulea – Aparitia unui nou bloc monetar: Un acord franco-german care pleaca de la constatarea ca actuala zona Euro este nesustenabila, lasa loc pentru aparitia unui bloc monetar mai mic si mai strict reglementat. "Noua moneda Euro" ar urma sa se aprecieze puternic, iar economiile din noul bloc monetar ar trece printr-un boom al consumului intern. In schimb, economiile excluse din "Noua Zona Euro" vor inregistra o depreciere puternica a monedelor proprii si se vor confrunta cu o recesiune masiva.

"Ne asteptam ca aceste scenarii sa aiba un impact si in afara zonei Euro. Tari precum Marea Britanie, Statele Unite si tarile central si est-europene, printre care si Romania, s-ar putea sa se confrunte cu scaderea nivelului exporturilor si cu probleme ale sistemului bancar. Pe de alta parte, unele dintre aceste tari s-ar putea sa aiba si un nivel mai ridicat de intrari de fluxuri de capital, pe masura ce investitorii vor cauta sa-si plaseze o proportie mai ridicata a portofoliilor lor in "zone sigure". Alte state, precum China, vor trebui sa se confrunte cu o scadere simtitoare a exporturilor", a declarat Yael Selfin, Director PwC, liderul departamentului de macroeconomie.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult