Sectorul financiar, obstacol pentru redresarea economica

Sectorul financiar, obstacol pentru redresarea economica Data: 6 octombrie 2010   Ora: 11:54

Sectorul financiar ramane "calcaiul lui Ahile" al redresarii economice, arata un raport al Fondului Monetar International, care sustine ca progresul realizat pentru a restaura stabilitatea financiara globala a suferit un recul in economiile avansate.

“Sistemul financiar ramane calcaiul lui Ahile al redresarii economice, din cauza lipsei de consolidare a capitalului bancilor si ca urmare a necesitatii unor reforme suplimentare”, a afirmat unul dintre oficialii FMI, Jose Vinals.

Desi se anticipeaza o imbunatatire graduala a stabilitatii financiare la nivel mondial, raman riscuri substantiale.

Astfel, in lipsa consolidarii capitalurilor, sistemele bancare raman expuse socurilor de finantare, care ar putea spori presiunile de reducere a indatorarii, cu impact asupra finantelor publice si redresarii.

Fondul avertizeaza ca riscurile suverane se mentin la un nivel ridicat, intrucat pietele continua sa isi concentreze atentia pe datoriile publice ridicate, dinamicile necorespunzatoare de crestere si impactul asupra sectorului bancar.

Raportul subliniaza necesitatea intensificarii masurilor de controlare a riscurilor in economiile avansate si emergente, de rezolvare a problemelor declansate de criza in sistemul bancar si introducerea unor noi reglementari pentru asigurarea stabilitatii financiare, relateaza Mediafax.

Agitatia de pe piata datoriilor suverane din Europa a subliniat vulnerabilitatea sporita a finantelor bancilor si statelor si a reamintit legaturile stranse dintre acestea, precum si potentialul de extindere transfrontaliera a problemelor.

De asemenea, garantiile implicite si explicite acordate sistemelor bancare au subliniat temerile legate de transferul riscurilor intre banci si state.

Programele coordonate de sprijin si reformele bugetare in tarile cu cele mai mari dificultati de finantare au contribuit la calmarea pietelor. Raspunsul hotarat al liderilor europeni a contribuit la stabilizarea pietelor finanicare si la reducerea riscurilor asociate.

Chiar si asa, riscurile suverane se mentin la un nivel ridicat in conditiile in care pietele continua sa urmareasca indeaproape evolutia datoriilor publice.

Eforturile guvernelor de a solutiona, credibil, temerile privind sustenabilitatea bugetelor sunt ingreunate de incertitudinile legate de perspectivele de crestere.

Temerile referitoare la sustenabilitatea datoriilor, pe termen mediu, pot conduce la dificultati de finantare pe termen mediu, in cazul rostogolirii unor datorii publice mari si al unor conditii dificile pe piata.

Fondul anticipeaza o consolidare a situatiei financiare a bancilor, odata cu redresarea economica.

Autoritatile de reglementare din sistemul financiar trebuie sa actioneze mai agresiv pentru a impiedica bancile si alte companii financiare sa-si asume riscuri in exces, sustin oficialii FMI.

Institutia financiara internationala sustine, totodata, infiintarea unor fonduri de stabilizare pentru banci in scopul acoperirii costurilor combaterii unor viitoare crize.

De curand, reprezentantii Comisiei Europene au elaborat ipoteza ca impunerea unei taxe suplimentare asupra profiturilor bancilor si remuneratiilor bancherilor ar putea strange pana la 25 miliarde de euro la bugetele guvernelor din Uniunea Europeana.

Introducerea taxei reprezinta cea mai buna solutie pentru cresterea stabilitatii sectorului financiar, majorarea veniturilor bugetelor de stat si fiscalizarea mai corecta a unui sector care este scutit de taxa pe valoare adaugata.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult