Pensiile de stat, un sistem nesustenabil la nivel global

Pensiile de stat, un sistem nesustenabil la nivel global Data: 26 ianuarie 2011   Ora: 11:23

Sistemele publice de pensii din toata lumea au suferit in ultimii ani, de la debutul crizei globale, o reducere semnificativa a generozitatii beneficiilor, potrivit datelor compilate intr-un studiu al Federatiei Internationale a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP), care citeaza si concluzii ale unor cercetari ale Bancii Mondiale, anunta Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In aceasta perioada, zeci de state si-au reformat sistemele publice de pensii, reducand din beneficii in incercarea de a reechilibra bugetele de pensii de stat, pe fondul crizei economice si a tendintelor demografice defavorabile.

Reformele parametrice din sistemele publice de pensii au vizat cel putin una dintre urmatoarele masuri, desi numeroase state au optat pentru un mix de politici: cresterea contributiilor, cresterea varstei de pensionare, cresterea stagiului minim de cotizare, reducerea efectiva a pensiilor, reducerea generozitatii mecanismelor de indexare a pensiilor, cresterea bazei de impunere.

Cele mai multe dintre aceste masuri au fost aplicate si in Romania: cresterea ratei contributiilor, cresterea varstei legale de pensionare, reducerea directa a pensiilor aflate in plata, cresterea stagiului minim obligatoriu de cotizare.

Potrivit analizei realizate de FIAP, principalele efecte ale masurile intreprinse in ultimii 2 ani au fost cresterea poverii fiscale asupra fortei de munca si asupra afacerilor, costuri mai mari (in termeni de contributii) pentru a obtine o pensie mai mica, o perioada mult mai mare de contributie pentru a obtine o pensie pentru o perioada mult mai mica. Generozitatea pensiilor de stat s-a redus dramatic, determinand rate de inlocuire (a salariului prin pensie) semnificativ reduse fata de perioada anterioara.

Tendintele evidentiate pentru ultimii 2 reprezinta continuarea unui proces declansat cu mult inainte de recesiunea globala. Criza economica a accelerat intr-adevar reformele parametrice, insa nu criza, ci caracterul profund nesustenabil al sistemelor de pensii de stat este cauza fundamentala a acestor masuri. Dovada clara in acest sens o reprezinta faptul ca, si anterior crizei incepute in 2007-2008, zeci de tari de peste tot din lume au operat taieri similare de beneficii in sistemele lor de pensii, potrivit unei analize realizate de Banca Mondiala si care se refera la perioada 1995-2005.

Astfel, 57 de state au majorat nivelul contributiilor sociale pentru pensii; 28 de state au redus generozitatea formulelor de calcul al beneficiilor de pensii; 18 state au majorat varsta legala de pensionare; 14 state au largit baza de impozitare in sistemul de pensii si/sau au redus mecanismul de indexare; 10 state au majorat stagiul minim obligatoriu de cotizare pentru obtinerea unei pensii.

"O prima concluzie este ca mitul sigurantei si generozitatii pensiei de la stat este zdruncinat serios, pentru cei care inca mai cred in el - si asta nu doar in Romania sau in Europa, ci in intreaga lume. Practic, salariatii contribuie tot mai multi bani si tot mai multa vreme pentru a primi o pensie tot mai mica pentru o perioada tot mai redusa, ceea ce incalca nu doar principiul contributivitatii, ci si logica elementara.

In al doilea rand, este evident faptul ca reforma pensiilor de stat, introdusa cu greu in ultimii 2 ani in Romania, se aliniaza tendintelor globale in materie: problemele sistemelor de pensii publice, fie ele de natura bugetara, economica sau demografica, sunt structurale, endemice si sunt aceleasi peste tot, necesitand masuri de corectie similare in toate statele lumii. Pe de alta parte, observam din analiza FIAP ca Romania a efectuat una dintre cele mai dramatice corectii in sistemul public de pensii, mixand mai multe masuri de reforma, fapt cauzat de dezechilibrele deosebit de grave existente in sistem anterior noii legi a pensiilor. Paradoxal, realitatea ne-ar putea demonstra foarte rapid, in urmatorii 1-2 ani, ca nici macar aceste masuri dure de corectie nu sunt suficiente pentru a echilibra cat de cat sistemul, ceea ce ar putea duce la necesitatea de noi reforme parametrice.

In al treilea rand, aceasta reducere a beneficiilor din sistemul public de pensii trebuie compensata cumva, iar solutia optima este economisirea privata, fie individuala, fie de grup, in cadrul sistemelor de pensii private. Are astfel loc, la nivel global, trecerea de la statul paternalist care, teoretic, are grija de pensiile cetatenilor, la pensia realizata pe cont propriu, prin economisire si capitalizare", a comentat cu aceasta ocazie presedintele APAPR, Crinu Andanut.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult