Masurile de austeritate in Europa si efectele acestora

Masurile de austeritate in Europa si efectele acestora Data: 1 octombrie 2010   Ora: 11:54

Masurile de austeritate pot afecta cresterea economica si urca rata somajului, avertizeaza oficialii Fondului Monetar International, la  scurt timp dupa ce protestele au zguduit Europa.

Miercuri, 29 octombrie, peste 80.000 de sindicalisti europeni au protestat la Bruxelles impotriva politicilor de austeritate, cerand locuri de munca stabile, stoparea somajului si taxarea celor bogati.

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului este de 9,6%, respectiv 23,06 milioane de persoane.

Pietele muncii sunt intr-o "stare infricosatoare", in conditiile numarul persoanelor care nu pot gasi un loc de munca pentru o perioada mai lunga de timp este in crestere, acest lucru afectand coeziunea sociala, au afirmat recent reprezentanti ai Fondului.

In plus, economistul Kenneth Rogoff  sustine faptul ca unele state din Europa de Est ar putea "esua" in urmatorii doi-trei ani ca urmare a masurilor de consolidare bugetara, printre acestea regasindu-se si tara noastra.

Amintim faptul ca Fondul a cerut mai multor tari, printre care si Romania, sa reduca deficitul bugetar, obiectiv atins de obicei prin reduceri salariale si de personal in sectorul public sau majorari de taxe.

"Consolidarea fiscala reduce de cele mai multe ori cresterea economica, pe termen scurt. Utilizand un nou set de date, am ajuns la concluzia ca, dupa doi ani, o reducere de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar tinde sa taie 0,5 puncte procentuale din cresterea economica si sa urce rata somajului cu o treime de punct procentual", au afirmat analistii FMI.

Scaderea dobanzilor si deprecierea monedei nationale atenueaza de obicei impactul masurilor de austeritate asupra cresterii, insa acest efect este mai redus atunci cand dobanzile sunt deja aproape de zero sau cand mai multe tari implementeaza simultan programe de consolidare fiscala.

“In multe economii, bancile centrale pot furniza stimuli monetari in mod limitat, intrucat ratele dobanzilor sunt aproape de 0”, au precizat oficialii FMI, potrivit Mediafax.

FMI sustine faptul ca austeritatea bazata pe reduceri de cheltuieli este "mai putin dureroasa" decat majorarile de taxe.

Fondul identifica si anumite masuri care pot reduce impactul consolidarii fiscale asupra economiei. Printre cele mai eficiente idei in acest sens se numara masurile implementate acum, dar cu efect de reducere a deficitului numai pe termen lung, cand cresterea economica ar urma sa fie deja robusta.

In acest sens, FMI da ca exemplu corelarea varstelor de pensionare cu durata medie de viata si imbunatatirea eficientei sistemelor de pensii si a programelor sociale.

In Romania, Guvernul a redus in aceasta vara salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% si a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar in conformitate cu acordurile semnate cu FMI si Comisia Europeana. Alte masuri luate de autoritatile romane sunt cresterea taxelor percepute unor categorii profesionale, majorarea impozitelor pe castigurile de capital sau cresterea impozitelor pe proprietate.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult