Francul elvetian atinge niveluri record

Francul elvetian atinge niveluri record Data: 21 martie 2011   Ora: 17:30

Dupa catastrofa din Japonia, panica a dus la cresterea puternica a cererii pentru monedele "refugiu", precum francul elvetian care a atins maxime istorice in fata USD, potrivit analizei X-Trade Brokers. Aprecierea record a yenului este insa dezastruoasa pentru refacerea economiei japoneze. Totodata, ratele la creditele in franci elvetieni ar putea creste mai mult daca situatiile din Japonia si din Libia nu se calmeaza cat mai rapid, mai spun analistii.

Panica ce a pus stapanire pe piete in urma catastrofei din Japonia a dus la cresterea puternica a cererii pentru monedele percepute in mod traditional drept "refugiu" in situatii de criza, astfel incat, saptamana trecuta, francul elvetian s-a apreciat cu 2,2% in fata dolarului american, atingand maxime istorice: USD/CHF a atins joi cotatia record de 0,8917.

In plus, in mod aparent paradoxal, yenul japonez s-a apreciat la randul sau pe pietele valutare. "Speculatorii au mizat pe yen in conditiile in care se asteptau ca o parte dintre companiile japoneze sa repatrieze capitaluri in vederea reconstructiei facilitatilor locale, iar companiile de asigurari sa vanda active detinute in strainatate pentru a acoperi cererile pentru daune, ambele situatii ducand la cumpararea de volume importante de yeni. Traderii au mizat astfel pe repetarea scenariului din 1995, cand, dupa cutremurul devastator din Kobe, a urmat o tendinta prelungita de apreciere a yenului japonez", a aratat directorul general X-Trade Brokers Romania, Victor Safta.

Economia Japoniei se afla insa intr-un proces de recuperare dupa contractia din trimestrul al IV-lea. Pe langa impactul cutremurului si pericolul radiatiilor, care inca nu a fost complet eliminat (cu efecte negative importante pe termen scurt si posibil chiar pe termen mediu), intarirea monedei locale vine intr-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, deoarece yenul puternic dezavantajeaza exportatorii, care sunt motorul economiei japoneze. Yenul a atins joia trecuta cotatia de 79,57 in fata dolarului american, valoare record pentru tranzactionarea moderna, ducand moneda japoneza- in mai putin de o saptamana de la cutremur- la un avans de peste 7% in fata dolarului, un ritm al aprecierii considerat drept inacceptabil. Pentru a veni in ajutorul Japoniei, G7 a convocat o intalnire de urgenta, in care membrii au fost de acord asupra interventiei coordonate in pietele valutare. Bancii Centrale a Japoniei i s-au alaturat cele din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si- intr-o masura mai mica si Federal Reserve si, respectiv, Bank of Canada, iar in urma interventiei yenul a pierdut in cateva ore peste 3% in fata dolarului american; desi nu a existat o interventie directa, francul elvetian s-a depreciat de asemenea, datorita corelatiei puternice care exista intre cele doua active de refugiu.

"Actiunea G7 a stabilizat pietele valutare, insa "pacea" instaurata pentru moment pare foarte fragila. Speculatorii ar putea cauta un nou pretext pentru a actiona in directia intaririi yenului, iar Banca Japoniei ar putea fi nevoita sa intervina din nou", a precizat Victor Safta.

Pentru cei care detin credite in franci elvetieni, criza din Japonia are, din punct de vedere financiar, urmari mai grave decat pentru restul lumii: interventia G7 a calmat temporar panica financiara, dar nu a reusit sa reverseze trendul de apreciere a Francului Elvetian, care, in saptamana care a urmat cutremurului, s-a apreciat cu 2,2% in fata dolarului si cu 1,1% in fata euro, in pofida actiunii G7.

"Tulburarile din Orientul Mijlociu, atacul asupra Libiei si conflictele din Bahrein si Siria continua sa alimenteze interesul pentru Francul Elvetian, care isi mentine rolul de activ "de refugiu". Este nevoie de o risipire a temerilor unui accident nuclear grav in Japonia si o stabilizare a situatiei din Libia si Orientul Mijlociu si abia atunci cei care detin credite in Franci Elvetieni ar putea respira usurati", a aratat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult