Febra aurului continua, alimentata de temerile privind economia globala

Febra aurului continua, alimentata de temerile privind economia globala Data: 5 septembrie 2011   Ora: 15:05

In SUA, in luna august nu a fost creat nici un loc de munca, impactul acestui fapt asupra pietelor de actiuni fiind negativ nu numai pentru ca a fost o raportare mult sub estimari, ci si pentru ca reducerea considerabila a ratei somajului (aflata la 9,1%, un nivel foarte ridicat dupa norme istorice) ar necesita crearea a cel putin 250.000 de locuri de munca pe luna.

"Economia dominanta a lumii pierde din viteza chiar inainte de a incepe un program de austeritate care ar trebui sa reduca deficitul public cu cel putin 2,4 trilioane de dolari in urmatorii 10 ani. Iar cand norii negri se aduna, cel spre care se indreapta toate sperantele este Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve. Acesta a aplicat deja in doua randuri reteta magica: aruncand dolari in piata a reusit sa energizeze pietele de capital, intarind increderea in sistemul financiar. Economia reala nu a beneficiat insa de sprijin in aceeasi masura", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

In plus, majorarea ofertei de dolari a amplificat riscurile de crestere a inflatiei, accelerand astfel pretul aurului pana la maxime istorice. Dupa o corectie rapida de aproape 11% in 2 sedinte de tranzactionare, aurul a urcat din nou pana aproape de 1.900 de dolari/uncie la inceputul saptamanii. Pietele asteapta ca la reuniunea din septembrie, un pachet nou de injectii de lichiditate sa fie promis sau macar sugerat de catre Fed. Dar mai exista cel putin un motor care propulseaza metalul galben: agitatia din piete duce la miscari dezordonate, abrupte, impactul unor raportari altadata mai putin urmarite devenind acum spectaculos. "Starea generala de ingrijorare privind viitorul economiei globale nu ne-a parasit, iar aurul actioneaza din nou ca activ de refugiu, avand de castigat intr-un context de volatilitate globala", a precizat Victor Safta.

Iar de cealalta parte a Atlanticului se ridica de asemenea semne de intrebare. Chiar daca Banca Centrala Europeana nu apeleaza la masurile neconventionale ale Fed, interventia sa in piete prin cumpararea de titluri de stat este o masura neobisnuita. Sistemul bancar in ansamblul sau ar putea sa aiba nevoie de recapitalizare dupa ce toate pierderile cauzate de criza datoriilor suverane vor fi recunoscute, intrucat unele banci nu au luat in considerare intregul cost al expunerii la datoria suverana a Greciei), iar riscul unor “surprize” face stralucirea aurului si mai atragatoare.

"Exista o adevarata febra a aurului. Se poate discuta daca aurul a mers prea repede, prea departe. Este insa usor de observat ca politica monetara a Federal Reserve, problemele datoriei publice din Europa si tensiunile structurale ale Euro sunt argumente puternice pentru avansul recent al metalului pretios", a aratat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult