Euribor - decis de marii jucatori, decisiv pentru clientii bancilor

Euribor - decis de marii jucatori, decisiv pentru clientii bancilor Data: 3 iunie 2011   Ora: 10:00

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) reprezinta valoarea la care institutiile financiare isi imprumuta bani pe piata interbancara din zona euro.

Mai exact, Euribor se determina pe baza ratelor de dobanda la care peste 50 de banci, majoritatea europene, isi acorda imprumuturi. Euribor este determinat si publicat de Reuters in jurul orei 11 in fiecare zi, ora central-europeana.

Exista 15 rate diferite Euribor, cu maturitati care pornesc de la 1,2 sau 3 saptamani la 1 pana la 12 luni.

Euribor reprezinta baza pentru calcularea dobanzii aferente produselor financiare precum credite si conturi de economii.

Bancile care decid soarta Euribor sunt bancile cu un credit rating premium si cu cel mai mare volum de tranzactii pe pietele financiare din zona euro, unele activand si pe piata din Romania: Erste Bank, Raiffeisen, Societe Generale, Intesa Sanpaolo, Unicredit, ING Bank, RBS N.V., Citibank.

Cum au loc imprumuturile? In timp ce unele banci nu epuizeaza zilnic toate resursele banesti disponibile, rezultand in excedente de milioane de euro, alte institutii de credit au nevoie de mai multi bani. Imprumuturile interbancare apar astfel ca o consecinta fireasca. Bancile isi acorda bani una alteia la diferite rate ale dobanzii, iar media acestor rate reprezinta practic valoarea Euribor.

Euribor este influentat de schimbarile politicii privind dobanda de referinta de catre Banca Centrala Europeana, fiind diferit insa de rata oficiala.

Banii tranzactionati sunt emisi de BCE, care injecteaza lichiditate in sistem in conformitate cu necesitatile pietei si politica sa monetara. BCE imprumuta bancilor lichiditate la rata de dobanda minima oficiala. Cand bancile se imprumuta intre ele, adauga o marja peste dobanda oficiala reprezentand marja de risc si valoarea in timp a banilor, precum si prima de risc. In general, Euribor este cu 0,5 puncte peste dobanda de referinta stabilita de BCE.

Nivelul Euribor este determinat in primul rand de cerere si oferta, dar si de factori externi precum cresterea economica si inflatia. Atunci cand BCE se teme de presiunile inflationiste, ea va majora dobanda de politica monetara ceea ce va duce implicit la cresterea dobanzilor interbancare. In acest fel, companiile si populatia vor fi descurajate sa se imprumute (din cauza dobanzilor mai mari de plata) si atunci isi vor deduce investitiile, respectiv cheltuielile de consum, determinand scaderea cererii de consum pe piata si stagnarea preturilor. Astfel, se limiteaza cresterea preturilor de consum.

De obicei, presiunile inflationiste sunt legate de cresterea economica accelerata; in ultima perioada insa, se observa o majorare a inflatiei la nivel mondial fara ca economiile sa inregistreze niveluri ridicate de crestere (o situatie care poate duce la stagflatie – combinatia dintre inflatie ridicata si stagnare economica). In aceste conditii, Banca Centrala este pusa in situatia dificila de a face o alegere intre stapanirea inflatiei (prin majorarea dobanzilor din piata) si stimularea economiei (prin micsorarea dobanzilor). De obicei, se foloseste un mix de politici monetare si fiscale pentru a incerca atacarea simultana a ambelor probleme.

"Instabilul" Euribor ii ingrijoreaza pe acei clienti ai bancilor care au credite in euro, in special in cazul imprumuturilor ipotecare pe termen lung. Potrivit Ordonantei de Urgenta 50 (OUG 50/2010), bancile sunt obligate sa exprime rata dobanzii variabile in functie de un indice de referinta oficial: ROBOR/EURIBOR/LIBOR, la care se adauga marja fixa a bancii.

Asfel, dobanda practicata de banci pentru imprumuturile in euro se calculeaza pe baza indicelui de referinta Euribor (cel mai adesea Euribor la trei luni), iar de evolutia acestuia depinde reducerea sau majorarea ratei lunare platite de clientii bancilor.

Si exista motive de ingrijorare in conditiile in care Euribor la trei luni s-a dublat comparativ cu anul trecut.

BNR apreciaza ca indicatorul Euribor 3M va avea o medie anuala de 1,16% pentru anul 2011, in crestere cu aproximativ 0,4 procente fata de valoarea medie estimata pentru 2010. In opinia noastra, din cauza presiunilor inflationiste majore pe termen lung care au la baza cresterea preturilor la alimente si energie, dar si politica de inundare a pietelor cu lichiditati pe care a intreprins-o BCE pentru ajutorarea economiei zonei euro in perioada de criza, tendinta de crestere a ratei dobanzii la euro (EURIBOR) va continua pe tot parcursul anului 2011 si in anii urmatori, De altfel, oficialii BCE au anuntat deja intentia de a majora in viitoarele luni dobanda de politica monetara, in linie cu evolutia ratei inflatiei. Criza din Grecia si posibila contagiune regionala nu fac decat sa inrautateasca aceasta situatie.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună

Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba despre dezvoltarea unor competențe care să ajute ... citeste mai mult