Efectul italian asupra leului si monedei unice
Data: 13 iulie 2011 Ora: 13:59Criza datoriilor suverane din Europa a atins un nou nivel, in conditiile in care temerile s-au extins catre Italia si chiar Spania. Optimismul initial generat de solutionarea temporara a situatiei din Grecia a fost astfel rapid temperat de aducerea din nou in discutie a problemelor grave de deficit bugetar si datorie publica din tarile zonei euro.
Randamentul obligatiunilor italiene cu termen pe 10 ani a urcat marti peste 6%, pentru prima oara din 1997, iar spreadul fata de obligatiunile germane a crescut la 3,5 puncte procentuale. Miercuri, randamentul obligatiunilor italiene pe 10 ani a fost de 5,56%. Daca Datoria publica a Italiei este echivalentul a 120% din PIB. Italia este prea mare pentru a fi finantata pe baza fondul european de salvare, de 450 de miliarde de euro, din care sunt finantate in prezent Grecia, Portugalia si Irlanda. Extinderea crizei in Italia si Spania ar reprezenta o mare problema pentru zona euro si chiar pentru constructia UE. De aceea, presiunile asupra guvernului de la Roma sunt in acest moment imense, pentru adoptarea unor masuri de austeritate care sa aiba ca rezultat micsorarea deficitelor si recastigarea increderii investitorilor. In acelasi timp, speculatorii financiari sunt foarte activi pe piata in aceste zile, incercand sa isi maximizeze profiturile pe seama incertitudinilor din regiune. Astfel, o situatie cronica ce afecteaza cateva tari dezvoltate si emergente din zona euro (combinatia toxica intre deficite bugetare prea mari, crestere economica anemica si datorie publica nesustenabila) s-a acutizat in ultimele luni si pare sa nu mai fie acceptata de mediul investitional international.
Moneda unica scade in raport cu dolarul
Euro s-a prabusit marti in fata dolarului american, cursul EUR/USD situandu-se sub 1,40, cel mai mic nivel in ultimele patru luni. Mobilizarea rapida a UE pentru adoptarea masurilor necesare este putin probabila, avand in minte istoria recenta; totusi, in ultimele saptamani am vazut ca Germania si Franta fac eforturi pentru a flexibiliza politicile monetare ale BCE si iau initiativa in rezolvarea situatiilor de criza cat mai rapid. Ezitarile Uniunii ar inseamna noi pierderi pentru moneda unica in fata dolarului american, iar, in acest context, analistii se asteapta la continuarea declinului cursului. Pe de alta parte, trebuie sa nu uitam ca si SUA este macinata de scandalul limitei de datorie publica, ce trebuie transat pana pe 2 august.
Evolutia leului reflecta scena externa
Leul a esuat sa beneficieze de anunutul agentiei Fitch privind urrcarea ratingului la nivelul recomandat pentru investitii (BBB-), aprecierea fiind de scurta durata. Cresterea riscului pivind aversiunea pe pietele externe a lovit leul, precum si celelalte monede din regiune. Este foarte posibil ca evolutiile de pe pietele internationale sa ramana principalul factor care va influenta rata de schimb in perioada urmatoare.
Cursul de referinta a fost ieri de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din acest an. Cursul a atins in nou record si pentru francul elvetian, de 3,6921 unitati.
Francul elvetian va continua sa profite de criza
In trecut, francul a profitat din plin de scepticismul privind integritatea monedei europene unice, fiind o moneda de refugiu cautata. Doar in ultima saptamana francul s-a apreciat cu 5,8% in raport cu euro, iar de la inceputul ultimei crize financiare, in septembrie 2008, francul a crescut cu 30% fata de euro.
Desi un franc robust si cresterea, in consecinta, a preturilor exporturilor elvetiene afecteaza economia Elvetiei, analistii nu considera ca este suficient pentru a declansa deprecierea monedei.
Sectorul bancar elvetian, foarte mare in comparatie cu economia tarii, este foarte puternic acum. Integrarea sectorului bancar elvetian cu Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia este relativ scazuta. Prin urmare, daca exista un efect domino, bancile elvetiene vor fi probabil afectate doar dupa alte banci europene.
Pentru a duce la deprecierea francului, oficialii Uniunii Europene trebuie sa intareasca increderea in piata europeana de obligatiunie guvernamentale. Masurile trebuie sa includa solutii pentru problemele nerezolvate privind discrepantele din zona euro.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult