ECE, afectata de situatia politica si sistemul bancar din regiune
Data: 22 octombrie 2009 Ora: 15:59 Statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu problema creditelor neperformante, care va atinge apogeul la inceputul anului viitor.Temerile privind o criza economica regionala in Europa Centrala si de Est (ECE) s-au redus in mare parte, ca urmare a prezentei Fondului Monetar International in zona si a asistentei externe pentru statele care aveau intr-adevar nevoie, relateaza Forbes.
Totusi regiunea se confrunta cu o serie de probleme care afecteaza situatia economica, printre care sistemul bancar, realitatile politice si deprecierea monedei letone, este de parere unul dintre profesorii New York University, Nouriel Roubini.
Statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu problema creditelor neperformante, care va atinge apogeul la inceputul anului viitor. Oficialii Deutsche Bank preconizeaza ca numarul acestora va creste cu 5%-10% in Republica Ceha, Ungaria si Polonia, cu 15%-25% in tarile baltice, cu 15%-20% in Europa de Est si cu 30-45% in Ucraina.
Aceasta crestere a creditelor performante ar putea conduce la retragerea bancilor vestice din ECE. Institutiile financiare vestice care isi desfasoara activitatea in regiune prin intermediul subsidiarelor detin intre 60% si 90% din activele bancare din majoritatea statelor din regiune.
Nu exista nici un dubiu asupra faptului ca programele FMI pentru statele cu economii vulnerabile precum Bosnia, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina, au jucat un rol important in diminuarea efectelor unei crize regionale. Insa, o parte din guvernele acestor state s-ar putea confrunta cu dificultati in indeplinirea conditiilor impuse de Fond, determinate de ambitiile politice.
Romania este ultimul exemplu in acest sens, situatia din aceasta tara putand pune intr-o pozitie dificila FMI. Prabusirea guvernului in luna octombrie 2009 a condus la un vid politic si a determinat cresterea temerilor cu privire la primirea imprumutului de 20 miliarde euro.
Concluzia celei de-a doua revizuiri a programului FMI va fi prezentata in luna decembrie si implica o plata de 1,5 miliarde euro care, potrivit unor analisti, va fi amanata. Exista temeri ca situatia politica din Romania ar putea afecta viabilitatea intregului program al Fondului.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult