Creditele neperformante, o bomba cu ceas

Criza economica a reprezentat finalul unei perioade de crestere in toate domeniile de activitate, inclusiv in sectorul bancar. Incepand cu 2009, majoritatea bancilor prezente in Europa si nu numai s-au confruntat cu probleme semnificative: cresterea volumului de credite neperformante, reticenta oamenilor privind indatorarea, diminuarea numarului de clienti bancabili, reducerea veniturilor etc.
In ceea ce priveste problema imprumuturilor neperformante, se pare ca in pofida faptului ca in unele state acestea dau semne ca au ajuns la varf sau chiar au inceput sa scada ca in cazul Turciei, sunt si tari care fac exceptie de la acest trend.
Potrivit unei analize a Capital Economics, topul tarilor care se confrunta cu problema stringenta a creditelor neperformante este reprezentat de Lituania (19,2%), Letonia (17,9%) si Romania (17,5%).
Conform analistilor londonezi, o piata intra in "zona fierbinte" inca de la imprumuturi neperformante de numai 7,5% din total, relateaza Mediafax.
Cel mai scazut nivel al indicatorului se regaseste in Turcia si Cehia, ambele cu 4,9%, situatii bune fiind intalnite si in Estonia (5,6%) si Slovacia (5,8%). Dintre tarile aflate in "zona fierbinte", cel mai bine stau Polonia (7,6%), Bulgaria (7,8%) si Ungaria (7,8%).
"In timp ce creditele neperformante dau semne ca au ajuns la varf in majoritatea tarilor si scad in Turcia, exista unele exceptii. In particular, numarul creditelor aflate pe lista de supraveghere (aproape de a intra la neperformante) a crescut puternic in Ungaria in ultimele luni si a ajuns acum la 12% din sold. Este valabil si pentru Romania, insa situatia de aici este mult mai putin grava. Motivul comun este nivelul ridicat de creditare in valuta din ambele tari", se arata in analiza Capital Economics.
Nivelul creditelor neperformante din Romania va ajunge in acest an la 20% din totalul imprumuturilor, considera Zoltan Major, vicepresedinte al UniCredit Tiriac Bank.
Datele BNR arata ca valoarea creditelor restante a crescut in luna august cu 6,9%, la 14,36 miliarde lei, nivelul acestora reprezentand 6,86% din totalul imprumuturilor aflate in derulare.
Sistemul bancar din tara noastra este in "zona fierbinte" si in ceea ce priveste nivelul creditarii in valuta, de 62,1% din sold, situatie similara cu cea din Ungaria (63,6%). Tarile baltice conduc insa detasat la acest capitol, cu 92,4% in Letonia, 88,9% in Estonia, respectiv 74,4% in Lituania.
Desi creditarea in valuta este foarte populara in Estonia, imprumuturile neperformante nu sunt un motiv de ingrijorare pe aceasta piata, fiind la unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune.
In mod firesc, Slovacia se lauda cu imprumuturi in valuta de numai 0,9% din sold, de departe cel mai scazut nivel din regiune, datorat insa apartenentei tarii la zona euro.
Cehia si Turcia sunt de asemenea relativ izolate de fluctuatiile de pe pietele valutare, cu procente de 14,7%, respectiv 22,2% ale creditului in moneda straina in soldul total.
In Polonia, apreciata pentru promovarea creditelor in moneda locala, masura care a aparat economia autohtona de socurile externe din timpul crizei, nivelul imprumuturilor in valuta este de 29,9%, similar cu cel din Rusia, de 29,3%.
Articole asemanatoare
-
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus ...
-
Februarie - Luna Călătoriilor Romantice
Călătorește cu stil și confort. O aventură romantică merită o mașină pe măsură. Imaginea...
-
De ce să alegi WordPress pentru site-ul afacerii tale?
În era digitală, prezența online a unei afaceri este esențială, iar alegerea platformei pot...
-
Cum să îți construiești o carieră de succes ca electrician
Meseria de electrician este una dintre cele mai căutate și respectate profesii din domeniul tehni...
-
Care sunt cele mai mari așteptări ale angajaților de la un angajator
Așteptările angajaților față de angajatori au evoluat semnificativ, influențate de schimbările de...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult