BCE vrea inasprirea regulilor in Uniunea Europeana

BCE vrea inasprirea regulilor in Uniunea Europeana Data: 10 septembrie 2010   Ora: 08:06

Membrii zonei euro care incalca normele regiunii in privinta finantelor publice ar trebui sa fie exclusi temporar din procesul decizional al Uniunii Europene, a propus presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet.

Aceasta sugestie controversata ar fi parte dintr-un salt major in guvernarea Uniunii, necesar pentru a preveni o viitoare criza economica, similara celei din Grecia.

Datoriile publice din statul elen, care au generat cea mai mare criza din regiune, au pus sub semnul intrebarii viitorul pe termen lung al zonei euro. BCE a sugerat impunerea unor reguli mai dure - sustinute de sanctiuni - si o monitorizare independenta a finantelor publice.

Desi institutia de la Frankfurt a respins ideea excluderii permanente a unui stat membru al zonei euro, Trichet a declarat ca "suspendarea temporara a drepturilor de vot este ceva care ar trebui sa fie explorat". Propunerea oficialului BCE ar putea genera probleme cu statele membre, in conditiile in care, in mod cert, retragerea dreptului de vot nu ar fi posibila fara a schimba tratatele Uniunii. Analistii eFin.ro estimeaza ca, in fapt, excluderea unui stat din zona euro ar fi o miscare deosebit de dificil de pus in practica, din cauza problemelor tehnice legate de un asemenea proces. Trecerea statului respectiv inapoi la moneda proprie ar avea costuri insemnate, apoi ar trebui negociat cursul de schimb fata de euro la care sa fie facut transferul; toate acestea necesita timp si in consecinta nu sunt consistente cu situatia de criza care ar genera excluderea unui stat. In schimb, recurgerea la amenzi si alte sanctiuni la nivelul UE sau al zonei euro pare o alternativa viabila si usor de pus in aplicare, desi exista constrangeri politice pentru implementarea ei.

Trichet a afirmat ca rezistenta zonei euro a fost subestimata. "Nu cred ca zona euro a fost aproape de dezastru. Stiu cum functioneaza Europa. Stiu cum functioneaza constelatia autoritatilor ... Vazut din exterior, as spune ca este intotdeauna dificil pentru observatorii externi sa judece si sa analizeze in mod corect capacitatea Europei de a face fata dificultatilor exceptionale ".

Cu toate acestea, divergentele politice si economice dintre tarile membre ale zonei euro au iesit in evidenta cu putere in perioada de criza, comenteaza analistii eFin.ro. Constructia europeana in totalitatea ei si zona euro in particular si-au dovedit fragilitatea la evenimente extreme. Consensul politic a fost greu construit in probleme privind politicile fiscale, iar rigiditatea politicii monetare a BCE a determinat un impact puternic resimtit de economiile din Uniune la criza economica. Odata cu largirea si mai puternica a zonei euro prin acceptarea de noi membri, este de asteptat ca procesul de luare a deciziilor sa devina si mai dificil.

Presedintele BCE a sugerat, de asemenea, existenta unor perspective optimiste privind redresarea economiei americane. "Exista o stare de spirit care mi se pare prea negativa. Asta e sentimentul meu personal".

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult