Bancile centrale iau atitudine in fata pericolului
Data: 16 septembrie 2011 Ora: 11:32Cresterea progresiva a amenintarii privind economia globala a dus la initirea unei cooperari intre cinci banci centrale, printre care Fed si Banca Centrala Europeana (BCE), in scopul cresterii lichiditatii sectorului bancar.
Planul consta in furnizarea bancilor comerciale a trei transe aditionale de imprumuturi de catre Rezerva Federala, Banca Angliei, BCE, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei, pentru a atenua presiunile privind finantarea. Miscarea nu este o premiera, bancile centrale desfasurand o actiune similara in in 2008, moment de varf al crizei financiare. Facilitatea a fost retrasa si reintrodusa de cateva ori de atunci.
Noile imprumuturi suplimentare sunt emise in dolari si vor fi eliberate in lunile octombrie, noiembrie si decembrie.
Seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat ca exista riscul declansarii unei noi faze economice periculoase.
Directorul FMI a vorbit la Washington despre incertitudinile care persista asupra datoriilor suverane ale economiilor avansate, bancilor din Europa si sectorului imobiliar din SUA.
"In absenta unei actiuni curajoase, colective exista pericolul real ca marile economii sa regreseze in loc sa mearga inainte", a spus Christine Lagarde, adaugand ca criza datoriilor din zona euro va afecta economiile avansare. Iar "daca economiile dezvoltate reintra in recesiune, pietele emergente nu vor scapa."
Decizia de interventie a celor cinci banci centrale are in centru temerile privind expunerea bancilor, in special a celor din Europa, la datoria suverana din zona euro.
Pe fondul incertitudinilor privind situatia din Grecia, bancile europene au devenit reluctante cu privire la imprumuturile reciproce, cauzand probleme de finantare pe termen scurt pentru cele mai expuse institutii de credit.
In plus, bancile europene si americane au retras fonduri din Europa in ultimele luni, inrautatind problemele de lichiditate din sectorul bancar din zona euro.
Cresteri pe toate fronturile
Anuntul a ridicat optimismul investititorilor, urmand cresteri semnificative ale indicilor bursieri din intreaga lume.
Indicele FTSE al Marii Britanii a urcat cu 2,1% dupa anunt, indicele Dax al Germaniei cu 3,2%, iar indicele bursei din Franta a crescut 3,3%. Indicele Dow Jones a castigat 1,7%.
Bancile franceze, cele mai expuse, au inregistrat cresteri importante: BNP Paribas a incheiat in urcare cu 13%, Credit Agricole cu 5,9% si Societe Generale cu 5,4%.
Si bursele asiatice au urcat, indicele Nikkei 225 al bursei japoneze avansand cu 2%, Kospi (Coreea de Sud) cu 3,5% si indicele ASX al bursei din Australia cu 2%.
Totodata, euro a castigat mai mult de 1% fata de dolarul american, pretul petrolului a urcat pe fondul optimismului global ca cresterea economica va stimula cererea. In schimb, pretul aurului a scazut, interesul investitorilor pentru refugiu preferat diminuandu-se.
Moneda nationala s-a apreciat in prima parte a sedintei, tranzactionandu-se in intervalul 4,26-4,27 lei/euro, dupa ce ieri cursul EUR/RON a atins nivelul maxim din ultimele noua luni, referinta anuntata de banca centrala fiind de 4,294 lei/unitate.
Articole asemanatoare
-
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba des...
-
7 prejudecăți despre Generația Z la locul de muncă
După ce milenialii au suportat ani de etichetări nedrepte, acum este rândul tinerilor născu...
-
Vin sărbătorile, iar cadourile trebuie să vină și ele! Vezi seturile cadou pentru femei de pe Evero!
Pentru că, ce femeie nu iubește un parfum care i se potrivește? Vezi aici despre ce seturi cadou ...
-
Închiderea Terasei pentru Sezonul Rece – Ghid Practic pentru Case și Restaurante
Pe măsură ce temperaturile scad, proprietarii de case și restaurante optează pentru în...
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba despre dezvoltarea unor competențe care să ajute ... citeste mai mult