Instalarea unei statii radio auto

Instalarea unei statii radio auto Data: 20 februarie 2019   Ora: 09:16

Daca ai achizitionat deja o statie radio CB auto, trebuie sa o instalezi. Poti s-o instalezi singur sau poti utiliza serviciile unui profesionist. In orice caz, pentru a evita nuantele negative, trebuie sa ai cunostinte comune despre instalarea si reglarea postului radio. Instalarea statiei trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: la amplasare este necesara o vizualizare buna a afisajului si accesul convenabil pentru comutarea butoanelor; panoul din spate al statiei ar trebui sa fie suflat cu aer, pentru a asigura conditiile termice necesare, iar tangenta trebuie amplasata la indemana. De asemenea, este foarte important ca postul de radio sa nu interfereze cu statia radio auto a conducatorului.

O alta conditie, nu mai putin importanta pentru instalarea unei statii radio auto, este lungimea cablului de antena. Cu cat este mai mare lungimea cablului, cu atat este mai mare atenuarea semnalului din acesta. Daca statia radio este alimentata de la bricheta, este important sa o aranjezi astfel incat, lungimea cablului standard sa fie suficienta si locatia acestuia sa nu interfereze cu comanda.

Urmatorul pas este alegerea locatiei antenei. Antenele magnetice sunt instalate de obicei pe o suprafata plana, de exemplu, pe acoperisul masinii. Cablul, impreuna cu conectorul instalat, este livrat impreuna cu antena, lungimea acestuia avand de obicei o lungime fixa, iar aceasta trebuie luata in considerare la instalarea antenei. Antenele de ancorare, cu ajutorul unor paranteze speciale, sunt instalate pe jgheabul masinii, pe trunchiul masinii, pe bara oglinzii, pe o sina etc. Lungimea cablului antenelor cu fanta poate fi schimbata dupa preferinta, iar conectorii pot fi montati independent, de exemplu, prin incovoiere.

Conectarea statiei

Se recomanda sa iei sursa de alimentare radio printr-un cablu separat de la borna bateriei. Statia radio cu impamantare trebuie conectata direct la caroseria automobilului cu un surub, de preferinta cu cel mai scurt fir posibil. Cablul de alimentare trebuie sa fie echipat cu un element de siguranta (5-10 A), lungimea acestuia trebuie sa fie minima, sectiunea transversala sa corespunda consumului de curent (1.5-2.0 patrat), si, cu cat cablul este mai gros, cu atat mai putin sunt pierderile de caldura. Atunci cand se utilizeaza amplificatoare de mare putere, cablul trebuie sa fie selectat in functie de consumul de curent si de conectare, pentru a fi puse in aplicare de un conductor comun de conectare.

Antena statiei radio auto

Antena pentru statia radio auto foloseste caroseria ca o contragreutate a antenei. Prin urmare, reglarea antenei cu statia radio se face intr-un loc specific de instalare a antenei. Cel mai bun loc pentru instalare, este cel mai inalt punct al masinii. Punctele de montare ale antenei trebuie sa aiba un contact electric bun cu corpul masinii. Prin designul sau, antena cu o baza magnetica, este mai putin eficienta in comparatie cu alt tip de antena. In plus, atunci cand instalezi antena magnetica, trebuie sa constati in mod clar locatia de instalare. Este foarte important sa instalezi cablul de antena, astfel incat, sa realizezi o ecranare buna, in caz contrar vehiculele de pasageri vor fi iradiate cu energie RF, si, in plus, se pot face intreruperi ale sistemelor electronice ale vehiculului. Un cablu slab in timpul receptiei, va creste nivelul de zgomot. Cablu, este de dorit, sa se intinda direct langa corpul metalic al masinii pentru a nu fi indoit in locas.  Cand se comprima conectorii antenei, este necesar sa se utilizeze contractia termica si heliul suplimentar sau alte etansari.

Setarea statiei radio auto

Cand statia radio auto si antena sunt instalate pe masina, ar trebui sa faci setarile SWR, iar pentru acest lucru ai nevoie de  un contor SWR, pentru a te folosi de parametri.Pentru masurarea SWR, contorul este conectat la o intrerupere a circuitului dintre radio si antena, folosind un cablu suplimentar cu doi conectori. Raportul de unda in pozitie verticala (SWR) este cel mai important indicator atunci cand se regleaza antena. Acesta arata gradul de aliniere a traseului antena-alimentator cu postul de radio. VSWR –ul ideal este -1. Daca SWR este mai mare de 3, postul radio poate esua. In acest caz, trebuie sa fii foarte atent la instalarea si conectarea antenei. Nu poti porni statia radio auto pentru transmisie fara a verifica fiabilitatea conexiunii la antena. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult