FMI ne da banii: motiv de bucurie sau tristete?

FMI ne da banii: motiv de bucurie sau tristete? Data: 22 februarie 2010   Ora: 18:15

In urma analizei performantei economice a Romaniei, comitetul executiv al Fondului Monetar International a aprobat vineri, 19 februarie 2010, virarea imediata a transelor a treia si a patra, in valoare de 2,45 miliarde euro, din imprumutul acordat tarii noastre.

Jumatate din aceasta suma va merge la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei, iar cealalta jumatate va intra in contul Ministerului Finantelor Publice, pentru finantarea deficitului bugetar.

Asadar, datoriei externe a Romaniei, care insuma 78,65 miliarde euro  la sfarsitul lui 2009, i s-au mai adaugat 2,45 miliarde euro.

Totodata, conducerea FMI a aprobat solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in aceste evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lui 2009. Aceasta noua derogare se adauga criteriilor de performanta care oricum au sanse infime de a se realiza (cresterea economica de 1,3% si obtinerea unui deficit bugetar de maxim 5,9% din PIB), considera analistii eFin.ro.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,91 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1,111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

"Implementarea masurilor e una puternica, in pofida mediului economic si politic dificil. Cu toate acestea, continuarea eforturilor de implementare in totalitate a programului economic ramane esentiala pentru consolidarea stabilitatii macroeconomice si pentru a asigura o crestere puternica si sustenabila”, a precizat John Lipsky, prim director executiv adjunct al FMI.

Romania se confrunta cu provocari fiscale majore. Deficitul trebuie redus, pentru a indeplini criteriile de acces la zona euro, iar  tinta de deficit pentru anul 2010 reprezinta un echilibru intre situatia economica inca precara si obiectivele de consolidare pe termen mediu si lung.

Pentru anul in curs, se anticipeaza o scadere a deficitului bugetar la 5,9% din PIB. In ceea ce priveste tinta pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut, limita acceptata de Uniunea Europeana, Romania va fi nevoita sa faca acest lucru incepand cu anul 2012, o alta derogare importanta si de ultim moment facuta Romaniei (initial, se ceruse incadrarea in nivelul de 3% incepand cu anul 2011).

“Strategia de ajustare va presupune adoptarea unor decizii dificile din partea autoritatilor guvernamentale cu privire la cheltuieli si va necesita o punere in aplicare constanta si consolidata. Autoritatile sunt pregatite sa ia masuri suplimentare, daca este necesar, pentru a asigura realizarea obiectivelor lor fiscale. Reformele aditionale pentru consolidarea situatiei fiscale sunt cruciale. Autoritatile sunt puternic angajate sa continue reformele structurale pentru solutionarea provocarilor fiscale si pentru a imbunatati ritmul de crestere economica. Reforma pensiilor, reformele salariale, precum si imbunatatirea eficientei din sectorul public vor fi cheia solutionarii problemelor fiscale”, a adaugat Lipsky.

In opinia reprezentantilor FMI, in 2010, banca centrala a Romaniei va acorda prioritate aducerii inflatiei in intervalul tintit, ceea ce va necesita o abordare prudenta cu privire la continuarea relaxarii politicii monetare.

Totusi, analistii www.efin.ro considera ca politica BNR se va muta incet de la tintirea inflatiei catre cursul de schimb. In perspectiva aderarii la zona euro, Romania trebuie sa afiseze un curs sustenabil si cat mai apropiat de fundamentele economice, pentru a-si pastra competitivitatea in cadrul UE dar in acelasi timp asigurand si un nivel de trai decent pentru cetatenii romani.

In opinia reprezentantilor FMI, sectorul financiar din Romania continua sa faca fata crizei cu bine, in ciuda cresterii creditelor neperformante. Vigilenta in supraveghere va fi in continuare necesara pentru a raspunde amenintarilor la adresa stabilitatii sistemului, precum si posibilelor efecte colaterale. Aceasta parere nu este impartasita de noi in totalitate, deoarece sistemul financiar din Romania poate fi afectat puternic de cauze externe, precum situatia economica din tarile bancilor mama prezente in Romania (in special Grecia, Italia, Austria si Ungaria).

O misiune a FMI va veni in Romania la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, pentru a evalua respectarea termenelor stabilite pentru indeplinirea unor tinte, precum adoptarea legii responsabilitatii fiscale in luna martie, reforma fiscala in aprilie, precum si indeplinirea unor tinte trimestriale privind deficitul bugetar.

Pentru a putea fata crizei economice, Romania a fost nevoita sa apeleze la finantare externa, a carei valoare se ridica la 19,95 miliarde dolari, dintre care 12,95 provin de la Fondul Monetar International, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, un miliard euro de la Banca Mondiala si un miliard euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos

Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult