Un sfert dintre romani sunt datori

Un sfert dintre romani sunt datori Data: 10 noiembrie 2011   Ora: 12:05

Cei mai multi romani considera ca starea generala a economiei s-a inrautatit in ultimul an, iar mai mult de jumatate dintre ei intampina dificultati in acoperirea cheltuielilor cotidiene, in timp ce aproape un sfert au datorii.

Dupa o vara in care increderea romanilor dadea semne de revenire, primele luni de toamna au adus scaderea indicelui de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK. Nivelul acestui indice in luna octombrie este in linie totusi cu media ultimului an.

Daca in octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in octombrie anul acesta sunt vizibile imbunatatirile – numai 6 din 10 dintre cei chestionati manifesta acelasi sentiment negativ.

In privinta perspectivelor financiare, putin peste 40% dintre romani spun ca se asteapta la o inrautatire. Si la acest capitol se remarca o tendinta pozitiva fata de primele luni de toamna ale anului trecut cand pesimismul romanilor era mai accentuat, peste jumatate declarand la acel moment ca vad o inasprire a acestei situatii in urmatorul an. 13% spera ca situatia lor sa se imbunatateasca in urmatorul an si aproape 40% se asteapta sa ramana la fel.

77% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari - 9% dintre ei declara ca aceasta se va imbunatati. Mai mult de jumatate dintre romani (56%) spun ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, in vreme ce aproape un sfert spun ca sunt datori (24%). Situatia la acest capitol arata aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variatiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative.

Increderea in stabilitatea locului de munca se situeaza la un nivel foarte scazut fata de lunile trecute ale anului. 77% dintre romani se asteapta ca somajul sa creasca si numai 3% estimeaza o scadere in urmatorul an. In ceea ce priveste inflatia, atat cea trecuta, cat si cea viitoare, declaratiile raman pesimiste. Peste trei sferturi dintre romani estimeaza o crestere a preturilor in 2012, in numar aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimtit in ultimul an o crestere a inflatiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, procentul optimistilor continua sa fie unul mic, mai putin de un roman din zece spera la o scadere a preturilor in urmatoarea perioada.

In prezent, romanii nu arata deschidere catre economisire si mari investitii. Doar 15% spun ca vor pune bani deoparte in urmatorul an. Intentiile de achizitie a unui automobil sau a unei locuinte scad si ele de la un trimestrul la altul: 9% dintre respondenti, respectiv 3%, spun ca vor face o atfel de achizitie in urmatorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intentioneaza totusi sa investeasca in imbunatatirea locuintei: cumpararea unei centrale pentru incalzire sau a unor obiecte sanitare.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane intervievate in fiecare luna.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult