Un nou acord cu FMI - o necesitate?

Un nou acord cu FMI - o necesitate? Data: 24 septembrie 2010   Ora: 11:43

Disputele din sfera economica si politica din Romania par sa nu se mai apropie de un sfarsit. Dupa discutii interminabile referitoare la starea deplorabila a economiei si a romanilor, greve si manifestatii sindicale, atentia pare sa se indrepte in acest moment catre implicatiile semnarii unui nou acord cu Fondul Monetar International.

Boardul FMI discuta vineri, 24 septembrie, raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by semnat cu Romania, urmand sa decida daca elibereaza sau nu cea de-a sasea transa de imprumut, in valoare de 900 milioane euro.

Aprobarea noii transe este puternic conditionata de reforma sistemului public, premierul Emil Boc sustinand ca “adoptarea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii si achitarea datoriilor acumulate de spitale sunt cele doua conditii de care depinde eliberarea de catre Fondul Monetar International (FMI) a celei de-a sasea transe din imprumut”.

In conditiile unui aviz favorabil, banii vor fi virati in cel mult 48 de ore in vistieria Bancii Nationale a Romaniei.

Amintim ca o misiune comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 26 iulie - 4 august pentru a evalua programul de politici economice din cadrul programului de asistenta multilaterala in valoare de 20 miliarde de euro.

Potrivit oficialilor internationali, s-a constatat atunci ca “performantele la finele lunii iunie sunt bune, iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program(...) Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire soldul arieratelor nu s-a micsorat”.

Faptul ca Romania trebuie sa se imprumute iarasi este un lucru cert. Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc sau reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei sustin cu tarie aceasta idee.

In ce scop vor fi folositi banii? Potrivit presedintelui tarii, “Romania nu se mai poate imprumuta doar pentru a consuma. Avem nevoie de bani pentru a investi in dezvoltare”.

Situatia dificila din tara noastra face imperativa contractarea unui noi imprumuturi de pe pietele externe, iar un nou acord cu FMI ar putea asigura finantari mai ieftine pentru Romania, a afirmat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, citat de Mediafax.

Romania se confrunta cu dificultati in atragerea de noi finantari de pe pietele internationale, din cauza deficitelor structurale semnificative.

Atat presedintele Basescu, cat si oficialul BNR sustin necesitatea unui acord de tip precautionary, care stabileste o valoare a imprumutului si care va fi utilizat doar daca este necesar.

Discutiile privind contractarea unui nou imprumut ar putea incepe in luna octombrie, cand o delegatie a FMI se va afla la Bucuresti, urmand ca tot atunci sa fie stabilita si forma acestui acord.

Ideea contractarii unui nou imprumut de la FMI nu pare insa sa-i incante pe oamenii de afaceri, care au afirmat ca nu vor sustine acest demers , propunand in schimb constituirea unui fond strategic de investitii in valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzactionabile pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Nu sustinem contractarea unui nou imprumut de la FMI/CE/BM de tip stand by; la limita, se poate accepta un acord de imprumut de tip «preventiv». In acest caz, sustinem realizarea de imprumuturi comerciale la finantatorii institutionali (BEI, BERD, BM s.a.), sumele imprumutate urmand a fi utilizate exclusiv pentru realizarea unor proiecte nationale, bine pregatite si corect dimensionate financiar si tehnologic", au afirmat reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Pana la urma, desi cele doua opinii par a fi divergente la prima vedere, in realitate vorbim de un scop comun: imprumutul de la FMI, de tip ‘precautionary’ ar asigura increderea mediului privat international in capacitatea Romaniei de a face fata oricarei situatii limita, iar finantarea proiectelor de investitii la nivel national s-ar realiza din sume atrase de pe pietele interna si externe, sunt de parere analistii eFin.ro. Proiectele care ar trebui finantate din aceste sume sunt cele cu efect maxim de antrenare in economie, precum infrastructura, companiile mici si mijlocii si industriile exportatoare.

O mare problema este insa acceptarea acordului cu FMI de catre societatea romaneasca, in conditiile in care s-a indus parerea ca acordurile cu FMI nu au fost benefice Romaniei. “Subiectul FMI” a fost utilizat in mod extensiv in ultimele luni ca motiv de dezbatere politica, in ciuda evidentei faptului ca acordul este vital tarii noastre in perioada urmatoare, asa cum a fost esential in pastrarea increderii mediului de afaceri international in perioada crizei economice si financiare.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult