Romania ramane in recesiune

Romania ramane in recesiune Data: 28 februarie 2010   Ora: 13:39

Romania a ramas in recesiune si in cel de-al patrulea trimestru din 2009, in contextul in care produsul intern brut s-a diminuat cu 1,5% comparativ cu precedentele trei luni si cu 6,6% fata de perioada corespunzatoare din 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Precizam ca pe intregul an 2009 s-a inregistrat o scadere a produsului intern brut cu 7,2% comparativ cu anul precedent.

Economia romanesca isi va relua cresterea in anul 2010, intrucat contextul economic pare a fi unul favorabil si se observa o reintoarcere a investitorilor pe pietele emergente. Totusi, in opinia analistilor eFin.ro acest lucru se va intampla cel mai probabil abia in trimestrul III. Desi estimarea oficialilor romani si a FMI privind cresterea PIB este de 1,3% in 2010, avansam ca realist un interval cuprins intre minus 0,5% si plus 0,5%, cu o perioada dificila in primele doua trimestre ale anului cand se va atinge minimul de performanta economica, dupa care se va relua cresterea produsului intern brut incepand cu trimestrul al treilea.

Volumul afacerilor din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor s-a redus cu 25,5% in decembrie 2009, fata de perioada similara de anul trecut,  in contextul prabusirii pietei de vanzari auto. Pe asamblu, cifra de afaceri a scazut in 2009 cu 36,5%, comparativ cu 2008, vanzarile auto diminuandu-se cu 44,2%.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei s-au redus cu 8,1%, cea mai semnificativa comprimare fiind inregistrata in cazul afacerilor din hoteluri si restaurante (-24%). Cifra de afaceri din acest sector a inregistrat o scadere cu 14,1% in 2009, la date ajustate de variatii sezoniere, si cu 15,8% in serie bruta.

Pe de alta parte, volumul lucrarilor de constructii a crescut, in decembrie, cu 6,9%, comparativ cu luna precedenta, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, si cu 13,1% ca serie bruta. In 2009, comparativ cu 2008, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 15,1%. Analistii eFin.ro  considera totusi cresterea din constructii ca fiind conjuncturala si nesustenabila.

Productia industrila a scazut ca serie bruta cu 12,9% in decembrie, fata de luna precedenta, insa, fata de perioada similara din 2008, a crescutcu 11,6% acesta fiind primul semn cu adevarat incurajator privind o posibila iesire din recesiune in cursul anului 2010.

In ceea ce priveste inflatia lunara, aceasta a crescut de la 0,3% in decembrie 2009 la 1,68% in luna ianuarie, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa aprilie 2005. Astfel, preturile de consum au crescut cu 1,68% in ianuarie 2010, fata de decembrie 2009. Precizam ca majorarea medie a preturilor in ultimele 12 luni (februarie 2009 - ianuarie 2010) fata de precedentele 12 luni, este de 5,5%.

In luna ianuarie 2010, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,4%, cele ale marfurilor nealimentare cu 3,2%, iar tarifele serviciilor cu 0,4%. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la tutun si tigari (13,87%), energie electrica (4,2%), combustibili (3,42%), carti, ziare si reviste (2,12%). In opinia analistilor eFin.ro cresterea pretului la tigari, desi deranjanta, nu are implicatii asupra economiei. In schimb, persistenta cresterilor de preturi in ceea ce priveste energia si combustibilii va face mai dificila reluarea cresterii economice.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent al Romaniei , acesta s-a redus anul trecut cu 68,7% comparativ cu 2008, pana la 5,05 miliarde euro, pe fondul diminuarii deficitului balantei comerciale cu 64,7%, la 6,75 miliarde euro. 96,9% din deficitul de cont curent a fost finantat prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au insumat 4,89 miliarde euro, din care participatiile de capital au totalizat 3,06 miliarde euro, iar creditele intra-grup 1,83 miliarde euro. Investitiile straine au fost conform asteptarilor analistilor eFin.ro in special daca excludem creditele intra-grup. Reducerea deficitului de cont curent este un alt factor pozitiv care semnaleaza posibila ‘insanatosire fortata’ a economiei romanesti, ca urmare a trecerii prin perioada de recesiune.

Contextul economic nefavorabil din 2009 si-a pus amprenta si asupra datoriei externe a Romaniei care insuma 78,65 miliarde euro la sfarsitul lunii decembrie 2009, in crestere fata de 31 decembrie 2008, cand aceasta totaliza 72,35 miliarde euro. 5,68 miliarde euro din aceasta datorie provin din imprumuturile acordate de organizatiile internationale. Volumul actual al datoriei externe si mai ales perspectiva cresterii acesteia in cursul anului 2010 sunt deosebit de ingrijoratoare, cred analistii eFin.ro mai ales in contextul nervozitatii investitorilor financiari internationali in legatura cu situatia dificila in care se afla Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda si Italia.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos

Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult