Romania nu va adera la zona euro in 2015

Romania nu va adera la zona euro in 2015 Data: 12 mai 2010   Ora: 16:29

Romania nu indeplineste niciunul din criteriile de adoptare  a monedei unice europene, care constau in patru conditii economice de stabilitate referitoare la situatia finantelor publice , stabilitatea preturilor si a ratei de chimb, precum si convergenta ratei dobanzilor pe termen lung, care trebui respectate in mod sustenabil, a anuntat Comisia Europeana in Raportul de Convergenta pentru 2010.

Cele noua state membre ale Uniunii Europene care fac obiectul raportului sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia, Executivul european recomandand aderarea Estoniei la zona euro, de la 1 ianuarie 2011.

Legislatia din Romania, cu precadere Legea referitoare la Banca Nationala a Romaniei, nu este compatibila in totalitate cu articolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si cu statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/Bancii Centrale Europene.

In ceea ce priveste rata inflatiei din Romania din ultimele 12 luni, aceasta s-a situat peste valoarea de referinta din Uniunea Europeana inca de la aderarea tarii la spatiul comunitar in 2007.

Avansul mediu al preturilor din Romania a fost de 5% in cele 12 luni incheiate in martie, mult peste valoarea de referinta de 1% din UE, si va ramane, probabil, peste acest nivel ridicat si in urmatoarele luni.

Se preconizeaza ca inflatia se va tempera in 2010 si 2011, ca urmare a activitatii economice restranse si a diminuarii impactului majorarilor anterioare de accize. Preturile din Romania vor creste cu 4,3% in acest an si cu 3% in 2011. Nivelul scazut al preturilor din Romania fata de zona euro, respectiv de 58%, sugereaza potential semnificativ pentru convergenta preturilor pe termen lung.

Statul roman nu indeplineste nici criteriul privind pozitia bugetara. Romania este in prezent supusa unei proceduri de deficit excesiv, avand ca termen anul 2012 sa aduca balanta negativa a cheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB.

Pentru a adera la zona euro, moneda unui stat trebuie inclusa in mecanismul ratelor de schimb (ERM II). Cursul leului este liber.  Urmand unui trend de apreciere, turbulentele de pe pietele financiare, incepute in a doua jumatate a anului 2007, au determinat o depreciere substantiala a leului, agravata si de dezechilibrele macroeconomice interne ale tarii.

Incheierea unor acorduri de asistenta financiara cu o serie de institutii financiare anul trecut a determinat stabilizarea monedei nationale in raport cu euro, reflectand imbunatatirea conditiilor de pe pietele monetare, declinul dobanzii de politica monetara a BNR, precum si increderea rezultata ca urmare a acordului de asistenta financiara.

Leul s-a depreciat fata de euro cu 12,9% in ultimii doi ani.

Media dobanzilor pe termen lung din Romania a depasit valoarea de referinta de la nivelul UE inca de la aderare.

In perioada martie 2009-martie 2010, dobanda medie pe termen lung din Romania a fost de 9,4%, peste nivelul de referinta de 6% din UE. Diferentele fata de zona euro s-au accentuat in a doua jumatate din 2007 si in 2008, in contextul crizei financiare internationale si a dificultatilor economice.

Dobanzile pe termen lung au ramas ridicate in 2009, in contextul cresterii volatilitatii, inainte de a scadea usor la inceputul lui 2010, ca urmare a indiciilor imbunatatirii conditiilor pe piata interna.

Totodata Comisia a analizat si alti factori, precum evolutia balantei de plati si integrarea produselor si a pietei financiare.

Astfel, deficitul extern al Romaniei a atins un maxim de 12% din produsul intern brut in 2007-2008, ca urmare a cresterii accelerate a consumului intern. Deficitul extern a scazut rapid in 2009, sustinut de reducerea deficitului comercial indus de diminuarea cererii interne si a schimbarilor in ceea ce priveste bunurile interne si cele externe.

Acest declin semnificativ a ridicat semne de intrebare referitoare la sustenabilitatea datoriilor externe, in contextul inaspririi conditiilor de finantare de pe pietele internationale ca urmare a crizei economice.

Economia Romaniei este integrata intr-o masura tot mai mare celei a UE. Astfel, se intensifica in principal schimburile comerciale si investitiile in relatiile cu alte state membre, in timp ce integrarea sectorului financiar national in cel comunitar a fost facilitat de gradul ridicat al prezentei institutiilor financiare straine.

Ca urmare a analizei compatibilitatii legale si a indeplinirii criteriilor de convergenta, luand in calcul si factori suplimentari, Comisia considera ca Romania nu indeplineste conditiile pentru adoptarea euro.

Autoritatile romane au stabilit ca termen pentru aderarea la zona euro anul 2015. Cu toate acestea, mai multi oficiali romani si straini au mentionat recent posibilitatea intarzierii calendarului pentru adoptarea monedei unice europene.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult