Romania fata in fata cu FMI
Data: 27 iulie 2010 Ora: 11:47Semnarea acordului de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) in primavara anului trecut a starnit reactii din cele mai diverse la nivel national. Pe de o parte sunt cei care au considerat imprumutul necesar supravietuirii financiare a tarii noastre in aceasta perioada de recesiune, iar pe de alta parte persoanele ferm convinse ca puteam depasi criza prin noi insine, prin propriile mijloace, fara a "vinde tara".
Daca a fost sau nu benefic pentru Romania imprumutul contractat ramane de vazut.
Economia Romaniei nu poate creste fara capital extern si ar fi intrat in faliment in lipsa imprumutului de la FMI, a declarat recent Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
"Din nefericire, Romania nu e in stare sa produca destule economii in interior pentru a asigura o crestere in jurul potentialului. Fara capitalurile din exterior, Romania ar creste semnificativ sub potential", a afirmat reprezentantul BNR, adaugand ca amanarea reformelor din tara noastra a condus la recesiune si la incetinirea cresterii economice.
Autoritatile romane au incheiat in martie anul trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in valoare totala de aproximativ 20 miliarde de euro.
FMI a aprobat la inceputul lunii iunie a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, constand in eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro.
O noua misiune a institutiei internationale se afla in intervalul 26 iulie – 4 august la Bucuresti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu tara noastra, care va evalua modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie. In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST).
Sosirea misiunii Fondului in Romania, la doar o saptamana dupa ce oficialii institutiei internationale au parasit Ungaria suparati, nu este lipsita de o oarecare doza de ironie, noteaza Chris Bryant, corespondentul Financial Times (FT) pentru Europa Centrala si de Est, pe blogul publicatiei britanice.
"Ungaria a fost pentru mult timp favorita FMI, din cauza zelului pentru masuri de austeritate aratat inca din 2006. Dar, preferand rolul de boxer celui de pudel, Viktor Orban, noul premier ungar, a transmis Fondului saptamana trecuta ca isi poate pastra sfaturile", a afirmat Bryant, citat de Mediafax.
Romania s-a miscat mai incet de la debutul crizei, insa pare hotarata sa fure "mantia corectitudinii fiscale" pe care a aruncat-o Ungaria.
Asadar, in conditiile in care deficitul bugetar ameninta sa se apropie de 9% in acest an, guvernul a convenit un pachet “salbatic” de masuri de austeritate cu FMI, inclusiv reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si majorarea TVA cu 5%, la 24%.
In plus, se asteapta desfiintarea a zeci de mii de locuri de munca din sectorul public.
Plecand de la ipoteza ca Ungaria ar putea inregistra in acest an o crestere a produsului intern brut de 0,6% si de 2,5% in 2011, statul ungar ar putea sustine ca a luat cea mai buna decizie atunci cand a respins ideea adoptarii unor noi masuri de austeritate, optand in schimb pentru taxarea suplimentara a bancilor si plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor bancii centrale. Aceasta atitudine a determinat Uniunea Europeana si FMI sa renunte la discutiile cu oficialitatile ungare privind evaluarea acordului de ajutor extern.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a dat asigurari ca sistarea negocierilor, precum in Ungaria, nu reprezinta un pericol in cazul tarii noastre.
Efectele masurilor de consolidare fiscala convenite cu FMI, cresterea somajului, scaderea veniturilor, volatilitatea cursului de schimb, nivelul inca redus al creditarii sau cresterea numarului de falimente vor avea fara indoiala un impact negativ asupra redresarii economice a Romaniei in acest an si in 2011, asadar tara noastra nu se afla nicidecum in situatia Ungariei – aceea de a intoarce spatele ajutorului FMI, sunt de parere analistii eFin.ro.
Ultima prognoza publicata de FMI pentru Romania indica o contractie economica de 0,5% in anul in curs. In schimb, reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare sunt mai pesimisti, inrautatind semnificativ prognoza economica pentru Romania in 2010, de la stagnare la o contractie de 3%, in timp ce analistii eFin.ro estimeaza o scadere economica pentru acest an de 1,5 – 2%.
Articole asemanatoare
-
Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos
Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fi...
-
De sărbători, investește în calitate și în bun gust! La FineStore, ai cele mai bune prețuri la mii de produse originale
FineStore a pregătit pentru sărbătorile de anul acesta peste 120 de modele de coșuri cadou, ambal...
-
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba des...
-
7 prejudecăți despre Generația Z la locul de muncă
După ce milenialii au suportat ani de etichetări nedrepte, acum este rândul tinerilor născu...
-
Vin sărbătorile, iar cadourile trebuie să vină și ele! Vezi seturile cadou pentru femei de pe Evero!
Pentru că, ce femeie nu iubește un parfum care i se potrivește? Vezi aici despre ce seturi cadou ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos
Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult